Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Sociálna poisťovňa začína vyplácať rodičovský bonus: Tisíce penzistov sa však k peniazom nedostanú!

Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak (Sme rodina) predstavil nový systém rodičovských dôchodkov. Zobraziť galériu (8)
Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak (Sme rodina) predstavil nový systém rodičovských dôchodkov. (Zdroj: Getty Images, Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA – O nároku na rodičovský dôchodok už Sociálna poisťovňa začala rozhodovať a týkať by sa mali zatiaľ len nových žiadateľov o priznanie starobného dôchodku. O ich dôchodkoch mala Sociálna poisťovňa začať rozhodovať už od 28. februára. Svoj rodičovský dôchodok však neuvidí skoro 20 000 z nich.

Archívne video:

Krajniak vidí financovanie rodičovského bonusu v piatich zdrojoch: Zväčša ide o úspory v Sociálnej poisťovni (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

„Dnešným dňom začína Sociálna poisťovňa vyplácať rodičovský bonus. Odhadujeme, že nárok na rodičovský dôchodok bude mať v tomto roku približne 800 tisíc dôchodcov. Im vďaka nemu zvýšime dôchodky o desiatky eur. Tento rok dostanú seniori rodičovský dôchodok v jednej sume za celý rok. V budúcom roku už bude rozdelený k mesačnému dôchodku,“ uviedol šéf rezortu práce Milan Krajniak. 

Rodičovské dôchodky
Zobraziť galériu (8)
Rodičovské dôchodky  (Zdroj: Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny)

Maximálna výška rodičovského dôchodku by mala podľa rezortu práce v roku 2023 sumu 21,80€ mesačne (261,60€ ročne) a Sociálna poisťovňa by ho mala prvý rok vyplatiť v jednej úhrnnej splátke. Od budúceho roku sa však už bude vyplácať mesačne vopred.

Rodičovské dôchodky
Zobraziť galériu (8)
Rodičovské dôchodky  (Zdroj: Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny)

Nie každý pracujúci by chcel prispieť svojim rodičom

„V roku 2023 vznikne nárok na rodičovský dôchodok vtedy, ak dieťa urobilo, resp. neurobilo vyhlásenie o nároku na rodičovský dôchodok do 28. februára 2023. V tejto zákonnej lehote podalo vyhlásenie 19 531 osôb,“ priblížila sociálna poisťovňa. Sociálna poisťovňa uvádza, že eviduje údaje, na základe ktorých dieťa odoprelo biologickému rodičovi nárok na rodičovský dôchodok alebo ho presmerovalo na náhradného rodiča.

Sociálna poisťovňa začína vyplácať
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Getty Images)

„Dostali sme vyhlásenia od 19 531 detí, z toho 19 273 bolo nesúhlasných a 400 súhlasných,“ priblížil Michal Ilko, generálny riaditeľ Sociálnej poisťovne. 400 rodičom, ktorým bolo dieťa zverené do náhradnej starostlivosti by mala Sociálna poisťovňa rodičovský dôchodok priznať.

 

 

Viac o téme: SMilan KrajniakDôchodkyMinisterstvo práce sociálnych vecí a rodinyRodičovský dôchodok
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu