Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Domácnosti dostávajú nečakané zásielky: Občianske preukazy vašich detí nie sú podvod! Na toto by mali slúžiť

Nové občianske preukazy bez podoby tváre by vám mali život uľahčiť: Rezort vnútra hovorí o inovatívnej novinke Zobraziť galériu (4)
Nové občianske preukazy bez podoby tváre by vám mali život uľahčiť: Rezort vnútra hovorí o inovatívnej novinke (Zdroj: Ministerstvo vnútra SR)

BRATISLAVA – Pokiaľ ste už obdržali zásielku s občianskym preukazom vášho dieťaťa, netreba sa báť, rozhodne nejde o podvod. Nové doklady bez podoby tváre sú podľa Ministerstva vnútra (MV) SR inováciou, vďaka ktorej bude prístup k zdravotnej starostlivosti pre vaše dieťa znova jednoduchší. Súčasťou projektu je podľa rezortu vydanie viac ako milióna týchto dokladov. Netreba o ne žiadať.

Archívne video:

Marek Krajčí o problémoch s aplikáciou Moje ezdravie (Zdroj: Topky:Vlado Anjel)

Rezort vnútra informuje o doručovaní zásielok s občianskym preukazom bez podoby tváre, ktorého hlavným účelom je prihlasovanie do systému elektronického zdravotníctva eZdravie. Mnohí ich už majú doma. Zásielku dostávajú občania starší ako 65 rokov a deti mladšie ako 15 rokov, ktoré ešte nie sú držiteľmi občianskeho preukazu s čipom. „Ministerstvo vnútra tieto doklady vydáva a zasiela na adresu trvalého pobytu občana bezplatne na základe údajov z Registra fyzických osôb,“ informuje rezort.

Nové občianske preukazy bez podoby tváre by vám mali život uľahčiť: Rezort vnútra hovorí o inovatívnej novinke
Zobraziť galériu (4)
Nové občianske preukazy bez podoby tváre by vám mali život uľahčiť: Rezort vnútra hovorí o inovatívnej novinke  (Zdroj: Ministerstvo vnútra SR)

Nové doklady by mali pomôcť pri hľadaní zdravotnej starostlivosti, obdržať by ho mali stovky tisíc občanov

Občiansky preukaz bez podoby tváre slúži ako prístup k elektronickej zdravotnej knižke občana (eZdravie), v ambulanciách či v lekárňach, pričom súčasne by mal slúžiť ako preukaz poistenca. Rezort upozorňuje, že nový doklad bez podoby tváre však nie je možné používať ako cestovný doklad.

Domácnosti dostávajú nečakané zásielky:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Rezort vnútra zároveň priblížil, že celý proces nie je ľahký a jeho súčasťou má byť vydanie tisícov nových dokladov. „Pre projekt Zdravie bude potrebné celkovo vydať elektronické doklady pre približne 800-tisíc občanov do 15 rokov a pre 300-tisíc občanov starších ako 65 rokov. Doposiaľ bolo vyrobených a zaslaných asi 400-tisíc dokladov,“ informuje ministerstvo.

Ak si nový doklad nepreberiete, počká si vás na príslušných úradoch

Pokiaľ sa vám občiansky preukaz doručovaný Slovenskou poštou nepodarí prebrať na adrese trvalého bydliska, netreba prepadať panike. V štandardnej lehote si ho totiž budete môcť prebrať na príslušnej pošte, o čom budete informovaní oznámením o uložení zásielky na najbližšej pošte. „Doklad neprevzatý v odbernej lehote na pošte si budete môcť prevziať na oddelení dokladov OR PZ podľa miesta vášho trvalého pobytu,“ dodáva rezort.

Domácnosti dostávajú nečakané zásielky:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky - Ramon Leško)

Viac o téme: OPObčiansky preukazEZdraviePreukaz bez podoby tváre
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu