Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Ambulancie združené v ZAP predĺžili zmluvy s VšZP aj Dôverou

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Ambulancie združené v Zväze ambulantných poskytovateľov (ZAP) sa dohodli na pokračovaní zmluvných dodatkov so štátnou Všeobecnou zdravotnou poisťovňou (VšZP) aj so súkromnou poisťovňou Dôvera. Potvrdila to výkonná riaditeľka ZAP Naďa Trenčanská Bedušová. So súkromnou zdravotnou poisťovňou Union majú zmluvy platné už od 1. februára.

"Veríme, že poisťovne využili všetky možné zdroje, tak to aj prezentovali, zároveň sa nám zmluvne zaviazali, že nám garantujú 20-percentné medziročné zvýšenie. Ak by k takému niečomu nedošlo alebo by sa javilo, že sa to nedopĺňa, tak sa opäť vrátime do rokovaní," priblížila Trenčanská Bedušová. ZAP však napriek dohode nie je s konečnou úpravou dodatkov spokojný.

Archívne VIDEO

Eduard Heger a Michal Palkovič: Nové informácie týkajúce sa Plánu obnovy (Zdroj: Topky/Vlado Anjel )

Pre ambulantný sektor je podľa neho v sektore vyčlenené nedostatočné množstvo financií. "Môže za to predovšetkým energetická kríza. Nevieme preto od 1. apríla garantovať, že nebude určité množstvo ambulancií, ktoré budú nútené vyberať od pacientov poplatok za spoluúčasť alebo istý energetický poplatok, aby ambulancie udržali," vysvetlila. Na predĺžení zmlúv od 1. apríla sa s VšZP dohodli aj ambulancie združené v Zdravite. Jej šéf Marián Šóth potvrdil, že na podpise dodatkov na ďalší rok sa dohodli už aj s Dôverou.

S Unionom zmluvy predĺžili ešte v marci. Pôvodné zmluvy ambulancií s VšZP a Dôverou boli platné do konca marca. Dohode o ich predĺžení predchádzalo vydanie vyhlášky o prerozdeľovacom mechanizme pre zdravotné poisťovne. Rezort zdravotníctva v nej na zabezpečenie ambulantnej zdravotnej starostlivosti vyčlenil o 20 percent zdrojov viac oproti roku 2022, čo predstavuje nárast o 284 miliónov eur.

Viac o téme: VšZPDôveraZAPAmbulancie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu