Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Chorobnosť na akútne respiračné ochorenia a chrípku stúpla: Prípady KORONAVÍRUSU klesli

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Chorobnosť na akútne respiračné ochorenia (ARO) v 11. kalendárnom týždni stúpla o päť percent. Nárast o 15,7 percenta zaznamenala aj chorobnosť na chrípku a chrípke podobné ochorenia (CHPO). Naopak, prípady ochorenia COVID-19 klesli. Informoval o tom Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR.

Epidemiológovia počas týždňa zaznamenali 47.507 prípadov ARO. Najvyššiu chorobnosť zaznamenali v Bratislavskom kraji, najnižšiu v Trenčianskom kraji. Ochorenia sa vyskytli najčastejšie vo vekovej skupine detí do piatich rokov. "Priebeh ochorení bol komplikovaný u 1356 osôb," priblížil úrad.

Najvyššia chorobnosť bola v Nitrianskom kraji

Ako chrípku a CHPO nahlásili 5367 ochorení, čo predstavuje 11,3 percenta z celkového počtu hlásených ARO. Najvyššia chorobnosť bola v Nitrianskom kraji, najnižšia v Bratislavskom kraji. Najvyššia vekovo špecifická chorobnosť na CHPO bola vo vekovej skupine do piatich rokov. ÚVZ tiež informoval, že v 35 výchovno-vzdelávacích zariadeniach bolo hlásené prerušenie výchovno-vzdelávacieho procesu. Išlo o 21 materských škôl a 14 základných škôl.

Jeden prípad ťažkého akútneho respiračného ochorenia hlásili v Trnavskom kraji

Hlásený bol aj jeden prípad ťažkého akútneho respiračného ochorenia (SARI) z Trnavského kraja. Od začiatku chrípkovej sezóny bolo hlásených celkovo 121 takýchto prípadov, sedem sa skončilo úmrtím.

V 11. týždni bolo nahlásených aj 508 pozitívnych vzoriek na ochorenie COVID-19 vyšetrených metódou RT-PCR. Je to o 29,1 percenta menej než v týždni predtým. Antigénovými testami zachytili 657 pozitívnych vzoriek, aj tam ide o pokles o 35 percent. Z celkového počtu hlásených prípadov ochorenia bola v marci najvyššia chorobnosť vo vekovej skupine 65-ročných a starších osôb. Hospitalizovaných je 470 pacientov. Najviac prípadov od začiatku roka 2023 bolo zaznamenaných v Bratislavskom kraji, najmenej v Žilinskom kraji.

Viac o téme: ChrípkaChorobnosťSlovenskoAkútne respiračné ochoreniaCovid pokles
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu