Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Objasní Marian Kočner prípady, v ktorých je obvinený? Jasné stanovisko jeho advokáta Paru

Advokát Marek Para a Marian Kočner Zobraziť galériu (3)
Advokát Marek Para a Marian Kočner (Zdroj: Topky.sk)

BRATISLAVA - Ako sme vás v stredu informovali, nitriansky vyšetrovateľ vyčlenil Mariana Kočnera na samostatné konanie v korupčných kauzách sudcov. Dôvodom je, že obvinený Kočner rámci inej trestnej veci vystupuje v postavení svedka a vyjadril ochotu objasniť skutky, ktoré sú predmetom aj tohto trestné stíhania, ako aj iné skutky, ktoré sú predmetom trestných stíhaní vedených v pracovnej skupine HMLA. Jeho advokát Marek Para však tvrdí, že rozhodnutie objasniť niektoré skutky, by nenazýval spoluprácou.

Marian Kočner je v súčasnosti odsúdený na 19 rokov väzenia za antedatovanie televíznych zmeniek. Zároveň je obžalovaný v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka, kde ho prokurátor viní z toho, že si mal objednať likvidáciu investigatívneho novinára a čelí aj viacerým obvineniam. Jedným z nich je korupčná kauza Búrka, v ktorej vystupuje viacero sudcov, medzi nimi napríklad Monika Jankovská či exsudca Vladimír Sklenka. 

Kočner je obvinený z toho, že práve Sklenku mal uplácať, aby zabezpečil rozhodnutia sudkýň podľa jeho vôle. Vyšetrovateľ koncom februára vyčlenil Kočnera na samostatné konanie, pretože práve v tomto prípade sa rozhodol objasniť niektoré skutky. 

"V rámci inej trestnej veci vystupuje v postavení svedka a vyjadril ochotu objasniť skutky, ktoré sú predmetom aj tohto trestné stíhania, ako aj iné skutky, ktoré sú predmetom trestných stíhaní vedených v pracovnej skupine HMLA," napísal vyšetrovateľ. Pracovný tím HMLA realizoval v marci 2020 akciu Búrka, pri ktorej zadržali viacero sudcov, medzi nimi práve aj Sklenku či Jankovskú. 

archívne video

MIMORIADNE Obvinená Monika Jankovská ide na slobodu! Objatie s advokátom (Zdroj: TASR)

Nenazval by som to spoluprácou, tvrdí Para

Podľa advokáta Mareka Paru, ktorý zastupuje obvineného Mariana Kočnera, rozhodnutie objasniť niektoré skutky, nie je spolupráca s orgánnmi činnými v trestnom konaní. "Rozhodnutie klienta vypovedať v jednej kauze a uviesť niektoré predpoklady vyšetrovateľa PZ na pravú mieru, by som nenazýval spoluprácou s OČTK," povedal pre Topky Para s tým, že bližšie sa, vzhľadom na štádium konania, vyjadrovať nebude. 

Advokát Mariana Kočnera Marek Para
Zobraziť galériu (3)
Advokát Mariana Kočnera Marek Para  (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Obžalovaný Marian Kočner sa najbližšie postaví pred súd budúci týždeň v piatok, a to v prípade vraždy novinára. Obžalovaný je spolu s Alenou Zsuzsovou, ktorá mala jeho objednávku na likvidáciu Kuciaka sprostredkovať. V kauze už padli tri právoplatné rozsudky pre Zoltána Andruskóa, Miroslava Marčeka a Tomáša Szabóa. Prípad je spojený aj s plánovaním vrážd prokurátorov, kde sú rovnako obvinení Kočner a Zsuzsová. Obaja vinu odmietajú.

Viac o téme: VyšetrovaniePolícia BúrkaMarian Kočner
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu