Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Spolupráca vo V4 musí byť založená na princípoch obhajoby demokracie: Rezort diplomacie poukazuje na situáciu na Ukrajine

Stretnutie predsedov parlamentov krajín V4 v Bratislave
Stretnutie predsedov parlamentov krajín V4 v Bratislave (Zdroj: TASR/ Jaroslav Novák)

BRATISLAVA - Slovensko bude v druhej polovici predsedníctva vo Vyšehradskej štvorke (V4) trvať na tom, aby bola spolupráca členských štátov založená na princípoch obhajoby ľudských práv, slobody, demokracie, právneho štátu, dobrých susedských vzťahov a záväzku k európskej integrácii a transatlantickej spolupráci. Rezort diplomacie pritom poukazuje na situáciu v susedstve. Vyplýva to z návrhu zahraničnej a európskej politiky SR v tomto roku, ktorý odobrila vláda.

SR sa bude sústrediť na oblasti praktickej spolupráce. "V ktorých panuje zhoda a kde je spolupráca výhodná pre všetky štyri krajiny a ich občanov," skonštatovalo Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR v materiáli.

VIDEO Na Bratislavskom Hrade sa stretli zahraničné výbory parlamentov krajín V4

Na Bratislavskom Hrade sa stretli zahraničné výbory parlamentov krajín V4 (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

Slovensko prevzalo v júli 2022 v poradí už šieste predsedníctvo vo V4

V rámci líderstva v Slavkovskom formáte (S3) sa SR bude venovať Ukrajine, právnemu štátu, západnému Balkánu a rozširovaniu Európskej únie (EÚ), ako aj digitálnym témam a otázke hybridných hrozieb. Hlavným zámerom spolupráce bude posilnenie väzieb a vzťahov s kľúčovými partnermi v EÚ, najmä s Nemeckom a Francúzskom. "Plánujeme pokračovať v spoločných návštevách ministrov zahraničných vecí S3 do tretích krajín so zameraním na západný Balkán a podporu rozširovania EÚ. Zámerom je počas slovenského líderstva v S3 usporiadať samit krajín S3 na najvyššej úrovni," doplnil rezort. Slovensko prevzalo v júli 2022 v poradí už šieste predsedníctvo vo V4. Predsedať bude do júna tohto roka. V polovici roka 2022 prevzala SR aj ročné líderstvo v Slavkovskom formáte (S3).

Viac o téme: SpoluprácaDemokraciaUkrajinaV4
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu