Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Krajiny V4 chcú v téme nelegálnej migrácie vystupovať na európskej pôde spoločne

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP (Szilard Koszticsak/MTI via AP))

PEZINOK - Krajiny V4 chcú v téme nelegálnej migrácie vystupovať v dialógu s Európskou komisiou spoločne. Zhodujú sa, že najúčinnejším opatrením je ochrana vonkajšej hranice Schengenu. Dočasne poverený minister vnútra SR Roman Mikulec (OĽANO) o tom informoval po pondelkovom rokovaní vedúcich predstaviteľov rezortov vnútra krajín V4 na zámku v Pezinku. Na stretnutí sa zúčastnil maďarský minister vnútra Sándor Pintér, štátny tajomník ministerstva vnútra Poľska Bartosz Grodecki a námestník českého ministra vnútra Radek Kaňa.

"Mnohí migranti, ktorí sem prichádzajú ilegálne, nechcú zostať na území krajín V4, chcú pokračovať do západných krajín a my potrebujeme s týmito krajinami hovoriť ešte aktívnejšie a otvorenejšie, aby situáciu s nami riešili tak, aby sme ju zvládli," uviedol Mikulec. Zdôraznil, že zo strany Európskej komisie sú potrebné jednoznačné odpovede na návrhy V4.

VIDEO Ministri vnútra V4 rokovali o nelegálnej migrácii: Podľa Mikulca je dôležitá ochrana vonkajšej hranice

Ministri vnútra V4 rokovali o nelegálnej migrácii: Podľa Mikulca je dôležitá ochrana vonkajšej hranice (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

"Napríklad o tom, čo máme robiť s migrantmi, ktorí prichádzajú z krajín, ako je Sýria alebo Afganistan, ktorí sú podľa platných európskych pravidiel, schengenského kódexu a návratovej smernice nenavrátiteľní," načrtol. Poukázal aj na potrebu refundácií za realizáciu opatrení na ochranu vonkajšej hranice Schengenu z rozpočtu Európskej komisie. Do budúcnosti nevylúčil zatváranie hraníc. "Dôležité je, aby k tomu došlo po dohode, koordinácii, aby to malo želaný efekt," podotkol.

VIDEO Mikulec na rokovaní krajín V4: Prejavili sme spoločnú vôľu pomáhať Ukrajine

Mikulec na rokovaní krajín V4: Prejavili sme spoločnú vôľu pomáhať Ukrajine (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

Predstaviteľ Poľska za novú tému označil migráciu z oblasti Bieloruska. Bezpečnosť a ochrana hraníc musí byť podľa neho pre V4 prioritou. Rovnako podčiarkol potrebu spoločne komunikovať stanoviská na európskom fóre. Námestník ministra vnútra Česka pripomenul rokovania so štátmi západného Balkánu o tom, aby utečenci zostali v krajinách, odkiaľ prichádzajú.

Maďarský minister poďakoval Slovensku a Česku za policajtov

Maďarský minister poďakoval Slovensku a Česku za policajtov, ktorí pôsobia na maďarskej hranici. Poznamenal, že prispievajú tak nielen k ochrane vonkajšej hranice Schengenu a Maďarska, ale aj svojich hraníc. Upozornil aj na vyše 2000 ľudí, ktorí sú v maďarských väzniciach v súvislosti s prevádzačstvom.

Krajiny V4 chcú v
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Krajiny V4 si vymieňali aj skúsenosti s prílevom odídencov z Ukrajiny. Sú naďalej odhodlané pomáhať. Ako načrtol Mikulec, napríklad vysielaním rôznych expertov či úsilím integrovať ľudí, ktorí prišli na naše územie. "Aby sa čo najskôr postavili na vlastné nohy vzhľadom na to, že naše krajiny a zdroje, ktoré vieme poskytnúť, sú už do značnej miery vyčerpané," podotkol.

Viac o téme: NelegálnaMigráciaV4Európska komisiaVyšehradská štvorka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu