Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Podľa Šimečku môže septembrový termín narobiť škody: Predlžovanie chaosu a politickej agónie Slovensku škodí

Michal Šimečka
Michal Šimečka (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA – Predlžovanie chaosu a politickej agónie Slovensku škodí a neskorší septembrový termín predčasných volieb môže spôsobiť vážne ekonomické a politické škody. V TASR TV to povedal predseda mimoparlamentného Progresívneho Slovenska (PS) Michal Šimečka. Slovensko sa podľa neho nachádza v hlbokej ústavnej a politickej kríze.

Pokračujúci chaos môže podľa neho stále viac demotivovať demokraticky zmýšľajúcich voličov od toho, aby vôbec išli k volebným urnám. "Čím dlhšie bude tento stav pokračovať, tým väčšia šanca bude, že budúce voľby ovládne Robert Fico a extrémisti," tvrdí Šimečka. Progresívne Slovensko podľa neho podporuje júnový termín volieb, aj keď šanca na jeho schválenie v parlamente je každým dňom nižšia.

Archívne video

Tlačová konferencia Progresívneho Slovenska - Nová posila v zdravotníctve (Zdroj: Topky/ Ramon LEško)

Uznáva, že viac času pred voľbami môže pomôcť etablovať sa novým politickým subjektom, ktoré by ešte mohli zasiahnuť do volebnej súťaže. "Osobne držím palce novým zoskupeniam, v budúcnosti to môžu byť naši partneri. Ale rozhodovať sa musíme podľa toho, čo je v záujme Slovenska ako celku," doplnil Šimečka.

Do aktuálnych volieb chce PS ponúknuť ekonomickú kompetenciu a víziu prekonania chaosu. Aj preto na poste lídra ekonomického tímu PS angažovali bývalého riaditeľa odboru hodnoty za peniaze na rezorte financií Štefana Kišša. Hnutie chce stavať na svojej stabilite a politickej konzistentnosti, o priazeň voličov sa chce uchádzať samostatne. Zoznamy politických subjektov, s ktorými by po voľbách v žiadnom prípade nešli do volebnej spolupráce, PS vypracované nemá a ani ich vypracovávať nebude.

"Asi každý, kto pozná mňa alebo Progresívne Slovensko vie, že akákoľvek spolupráca s fašistami alebo Smerom-SD vôbec neprichádza do úvahy," konštatuje Šimečka. Avizoval, že na predsedníctve strany budú mať pred voľbami strategickú debatu. "Kde presne vytýčime parametre toho, s kým si vieme predstaviť spoluprácu, kto sú naši preferovaní partneri, a potom to ohlásime," uzatvoril.

Viac o téme: Progresívne SlovenskoMichal Šimečka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu