Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Zelenina nad zlato: Základný bod vášho zdravia sa stáva luxusom! Za nárastom cien nestojí len inflácia či ceny energií

Ceny zeleniny raketovo stúpajú: Inflácia či energokríza nie sú jediným dôvodom Zobraziť galériu (14)
Ceny zeleniny raketovo stúpajú: Inflácia či energokríza nie sú jediným dôvodom (Zdroj: Getty Images, Topky/ Maarty)

BRATISLAVA – Základný bod nášho zdravia sa v posledných dňoch stáva nedostupným artiklom. Ceny zeleniny stúpajú do závratných výšok a v niektorých prípadoch by preto nebolo divu, keby sa pri jej nákupe zákazníkom zakrútila hlava. Dôvodom zvyšujúcich sa cien má byť okrem inflácie aj neslýchane slabá úroda. Nedostatok zeleniny sa tak stáva svetovou témou.

Nová makroekonomická prognóza: HDP Slovenska porastie v tomto roku o 1,3 %, inflácia bude jednociferná (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Základná zelenina sa pre mnohé domácnosti stáva luxusným tovarom. Paradajky, paprika, uhorky či zemiaky sa v obchodných reťazcoch predávajú za ceny, ktoré nejednému spotrebiteľovi spravia vrásky na čele. Zvyšovanie cien si zákazníci začali všímať už od začiatku tohto roka a inflácia či energetická kríza nemajú byť jedinými dôvodmi tohto nárastu.

Zelenina nad zlato: Základný
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: Topky/ Maarty)

Zdražovanie zeleniny je nadnárodným problémom

Nárast cien sa však netýka len Slovenska. Neúnosné výdavky na tento tovar zaznamenali aj v susednom Česku. „Česi, ktorí sa chcú stravovať zdravo, to momentálne nemajú vôbec jednoduché. Ceny základnej zeleniny naďalej raketovo stúpajú, v posledných týždňoch najviac šokujú cenovky pri šalátových uhorkách a paprík,“ informuje český portál Blesk.

Zelenina nad zlato: Základný
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: Topky/ Maarty)

Dôvody však v tomto ročnom období až tak neprekvapujú. „Dôvodom zvyšovania cien je turbulentná situácia na trhoch, ktorú spôsobilo počasie a nižšia úroda napríklad v Španielsku. V Pakistane mali katastrofálne záplavy, v krajinách Strednej Ázie zase prišli o úrodu pre veľké mrazy, v krajinách Severnej Afriky bolo výrazné sucho,“ vysvetľuje hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) Jana Holéciová.

Zelenina nad zlato: Základný
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: Topky/ Maarty)

Nové ceny sú pre naše peňaženky neúnosné

Nárast cien indikuje aj štatistický úrad, ktorý potvrdil stúpajúcu tendenciu od začiatku roka 2023. V rozdiele si tak pri nákupe za kilo papriky priplatíme aj 0,3€, či 0,11€ pri cibuli. Ceny v tomto porovnaní však hovoria len o miernom náraste. Dôvodom je porovnávanie obdobia z decembra 2022 voči januáru 2023. Koncom februára sa však ceny vybranej papriky v niektorých reťazcoch vyšplhali v priemere až k šiestim eurám, čo by predstavovalo skoro dvojnásobný nárast cien voči decembru 2022.

Ceny (za kg) vybraných tovarov: December 2022 - január 2023 (Štatistický úrad SR)
Tovar December 2022 Január 2023
Paprika 2,82€ 3,12€
Paradajky 2,70€ 2,70€
Uhorky 2,79€ 2,86€
Cibuľa 0,99€ 1,1€

 

Obchodníci robia pre prijateľné ceny maximum

„Pestovanie zeleniny, najmä v zimnom období, je energeticky náročné. Ide o skleníkovú zeleninu, ktorá je závislá na vykurovaní a udržiavaní teploty v skleníkoch. Niektorí pestovatelia zeleniny na Slovensku pre vysoké ceny energií pozastavili produkciu v zimných mesiacoch,“ píše predseda Slovenskej aliancie moderného obchodu (SAMO) Martin Krajčovič. Podľa šéfa SAMO súčasná kríza s energiami vplýva na cenu jej cenu, a to vrátane dovozovej zeleniny.

Zelenina nad zlato: Základný
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: LinkedIn/ Martin Krajčovič)

Predseda potvrdzuje, že za zvýšenými cenami stojí aj tohtoročná nižšia úroda. „Obchodníci však v rámci svojich diverzifikovaných zdrojoch robia maximum, aby spotrebitelia nižšiu dostupnosť v maximálnej možnej miere nepocítili. Tieto obmedzenia pri dostupnosti na trhu však zvyšujú ceny v rámci celého európskeho trhu na vybrané plodiny. Tieto ťažkosti už trvajú niekoľko týždňov až mesiacov a očakávame, že so zlepšujúcim sa počasím sa aj situácia na trhu zlepší,“ dodáva Krajčovič.

Zelenina nad zlato: Základný
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: Topky/ Maarty)

 

 

Viac o téme: ZeleninaObchodyZdražovanieZdražovanie zeleniny
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu