Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Vyhrážky voči redaktorke RTVS odsúdili viaceré politické strany

Richard Sulík a členovia strany SAS
Richard Sulík a členovia strany SAS (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

BRATISLAVA - Strana SaS, mimoparlamentné Progresívne Slovensko (PS) aj ODS odsudzujú vyhrážky voči RTVS a redaktorke Marte Jančkárovej. SaS vyzvala stranu Smer-SD verejne sa ospravedlniť. Predseda mimoparlamentného Hlasu-SD a nezaradený poslanec Peter Pellegrini vidí za postupom Smeru-SD možnú dopredu pripravenú a inscenovanú hru.

"Vyhrážky, ktoré smerujú voči RTVS a jej moderátorke len preto, lebo nepristúpili na hru Smeru, sú neprijateľné. Robert Fico, Ľuboš Blaha a celý Smer sú plne zodpovední za tieto útoky," uviedol v stanovisku predseda SaS Richard Sulík.

Video: Eduard Heger reaguje na vyhrážky moderátorke RTVS: Vždy budem stáť na strane poctivých novinárov

Eduard Heger reaguje na vyhrážky moderátorke RTVS: Vždy budem stáť na strane poctivých novinárov (Zdroj: Facebook/Eduard Heger - predseda vlády SR)

RTVS sa podľa SaS zachovala správne, pretože verejnoprávna televízia nemá slúžiť na propagandu a marketing politických strán. "Útoky na novinárov, ktoré v poslednej dobe predvádza Smer, sú len predzvesťou toho, ako sa budú správať po voľbách," doplnil podpredseda SaS Branislav Gröhling s tým, že sa to deje len pár dní po piatom výročí vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej.

"Nasilu si vynucovať, že v televíznej relácii bude niekto, koho nepozvú, nie je podľa mňa najsprávnejšie. Mám vám povedať pravdu? Myslím si, že to bola dopredu pripravená a inscenovaná hra," uviedol Pellegrini s tým, že v Smere-SD možno dopredu vedeli, čo nastane a ako to využiť na svoju medializáciu. Podčiarkol, že pozvanie do relácií prijímajú poslanci ako osoby a ak pozvánka platí napríklad pre predsedu strany, neplatí pre podpredsedov či poslancov. Hovorí o práve dramaturgie rozhodnúť sa o zmene obsadenia či témy v prípade, ak jedna z pozvaných osôb prísť nemôže.

Postup opozičného Smeru-SD označil predseda poslaneckého klubu Sme rodina Peter Pčolinský za zinscenované divadlo. Rovnako ozrejmil, že pozvanie do diskusnej relácie vždy platí pre konkrétneho politika a nie pre celú stranu. Poukázal na to, že poslanci mávajú rôznu agendu a každý sa môže venovať inej téme.

Činy odmieta aj Progresívne Slovensko

Vyhrážky, politické útoky a vulgárne anonymy, ktorým čelia novinári, odmieta aj PS. "Takéto praktiky nemajú čo hľadať v liberálnej demokracii, špeciálne nie v krajine, ktorá si prešla traumou vraždy novinára," uviedol v stanovisku predseda PS a podpredseda europarlamentu Michal Šimečka.

Šéf ODS Pavel Macko vyhlásil, že Smer-SD podrýva ústavný demokratický poriadok. "Je absolútne neprípustné, aby sa predstavitelia politickej strany otvorene vyhrážali orgánom verejnej moci alebo podnecovali nenávisť a potenciálne aj násilie voči konkrétnym osobám alebo skupinám osôb," skonštatoval. ODS zároveň žiada generálneho prokurátora Maroša Žilinku, aby prijal opatrenia na ochranu zákonnosti a životov občanov. Mal by podľa strany posúdiť možné dôvody na rozpustenie strany Smer-SD.

Národná kriminálna agentúra (NAKA) začala trestné stíhanie vo veci vyhrážok voči redaktorke RTVS. Vec vyšetruje ako trestný čin nebezpečného vyhrážania. K výhražným e-mailom a telefonátu došlo podľa RTVS po minulotýždňovej relácii Sobotné dialógy, ktorej hostkou bola prezidentka SR Zuzana Čaputová, a po relácii odvysielanej 25. februára, do ktorej sa dostavil namiesto pozvaného politika Smeru-SD Mariána Kéryho nepozvaný politik Smeru-SD Ľuboš Blaha, čo RTVS odmietla a uplatnila štandardný postup tzv. prázdneho kresla.

Odsudzujem vyhrážky smerom k redaktorke RTVS  Jančkárovej, vyjadril sa Roman Mikulec

Dočasne poverený minister vnútra SR Roman Mikulec (OĽANO) odsúdil vyhrážky smerom k redaktorke RTVS Marte Jančkárovej. Počas oficiálneho otvorenia klientskeho centra v Spišskej Novej Vsi v pondelok pre uviedol, že takéto konanie je absolútne neprípustné.

Viac o téme: VyhrážkyRichard SulíkRTVSProgresívne SlovenskoMarta Jančkárová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu