Štvrtok9. máj 2024, meniny má Roland, zajtra Viktória

Toto nevyzerá na povolebnú spoluprácu: Smer vraj berie na vedomie, že si Pellegrini vybral liberálnu cestu pravice

Smer rešpektuje, že si Pellegrini vraj vybral cestu liberálnej pravice. Zobraziť galériu (3)
Smer rešpektuje, že si Pellegrini vraj vybral cestu liberálnej pravice. (Zdroj: Topky/Ramon Leško, Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Do týchto dní ich viacerí po budúcich voľbách už prirodzene hádzali do jedného vreca, no nakoniec sa môže celá situácia niekoľko mesiacov pred voľbami zvrátiť. Smer-SD a Hlas-SD majú medzi sebou také názorové rozdiely, že to ten prvý menovaný nevydržal a Pellegrinimu vymenovali jeho odlišnosti. Dokonca vraj berú na vedomie, že si líder Hlasu vraj vybral liberálnu cestu pravice.

archívne video

Hlas-SD informuje o údajných vládnych zdravotníckych reformách na stavenisku budúcej nemocnice Rászochy (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Rešpektujú jeho rozhodnutie, vraj sa chystá spolupracovať s SaS a PS

Aspoň to vyplýva z najnovšieho stanoviska strany Smer – slovenská sociálna demokracia. "Smer berie na vedomie rozhodnutie politickej strany Hlas vylúčiť z povolebnej spolupráce Smer-SD a Republiku a vytvoriť po nasledujúcich parlamentných voľbách pravicovo-liberálnu vládu s jednou zo strán rozpadnutej vládnej koalície a s jedným z nových politických subjektov. Toto rozhodnutie oznámil v sobotu predseda Hlasu Peter Pellegrini. Z jeho slov jasne vyplýva, že pôjde o spoluprácu Hlasu, SaS a Progresívneho Slovenska, ktorého predstavitelia absolvovali po páde vlády Eduarda Hegera stretnutie v prezidentskom paláci (Hlas – P. Pellegrini, SaS – R. Sulík a PS – Z. Čaputová)," odkatuje tlačové oddelenie Smeru.

Toto nevyzerá na povolebnú
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Ak by aj takáto vládna koalícia vznikla, Smer dodáva, že by znemožnila napĺňanie akýchkoľvek predstáv o silnom sociálnom štáte a boji proti chudobe a zdražovaniu. "Odmietavé postoje SaS a Progresívneho Slovenska k ľavicovej agende sú všeobecne známe. Naopak, otvorené prihlásenie sa Hlasu k extrémnym liberálnym a pravicovým stranám ako je SaS a Progresívne Slovensko vytvára neobmedzený priestor na presadzovanie radikálnej liberálnej a pravicovej agendy. Akékoľvek sociálne sľuby, ktorými dnes Hlas hýri, sa pri spolupráci s takýmito stranami stávajú len fikciou a zaváňajú klamaním voliča," myslí si Smer.

Toto je podľa nich podvod

Smeráci dokonca zašli ešte ďalej. "Postoj Hlasu je o to zarážajúcejší, že požiadal Smer o súhlas s asociovaným členstvom v Strane európskych socialistov (PES), čo vo svetle avizovanej spolupráce Hlasu s pravicou a liberálmi musí Smer považovať za podvod," ohradili sa.

Hlas odmieta takéto závery

Pellegriniho strana nechce vopred hovoriť o zostavovaní budúcich koalícií. "O podobe budúcej vlády rozhodnú ľudia v demokratických voľbách tým, koho a v akej sile pošlú do Národnej rady SR. Zostavovať vopred budúce koalície je neúctivé voči ľuďom a Hlas-SD má k ich volebnému právu rešpekt, úctu a pokoru," reagovala hovorkyňa Hlasu-SD Patrícia Medveď Macíková. 

Toto nevyzerá na povolebnú
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky/ Ján Zemiar)

Hlas zopakoval, že pôjde do volieb samostatne. "Jeho ambíciou je byť jedinou zmysluplnou alternatívou voči súčasnému marazmu a rozvratu. Spoluprácu vopred vylúčil len so stranami OĽaNO a ĽSNS, ktoré považuje za hrozbu pre demokraciu na Slovensku," dodala Medveď Macíková.

Viac o téme: Robert FicoSmer-SDPeter PellegriniHlas-SD
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu