Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Meteorológovia varujú Na Slovensko mieri silná víchrica: V Česku uz vyčína orkán

Ilustračné foto Zobraziť galériu (8)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock)

BRATISLAVA - V pondelok v ranných hodinách treba počítať s poľadovicou na cestách takmer na celom Slovensku, výnimku tvorí pár okresov na západe krajiny. Upozorňuje na to Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ).

Výstraha prvého stupňa pred vetrom platí od pondelkového rána v okrese Poprad, od 13.00 h sa má ešte viac rozfúkať a meteorológovia pre túto lokalitu vydali výstrahu druhého stupňa. "V okrese Poprad sa ojedinele očakáva výskyt silného vetra, ktorý dosiahne krátkodobo v nárazoch rýchlosť 85 - 90 kilometrov za hodinu a/alebo priemernú rýchlosť 60 kilometrov za hodinu," uviedli meteorológovia. Od 13.00 h platí výstraha prvého stupňa pred vetrom aj v okresoch Námestovo, Tvrdošín a Kežmarok.

Výstrahy 20.02.2023
Zobraziť galériu (8)
Výstrahy 20.02.2023  (Zdroj: SHMÚ)

Výstrahy 20.02.2023
Zobraziť galériu (8)
Výstrahy 20.02.2023  (Zdroj: SHMÚ)

Okrem toho vydal SHMÚ od 12.00 h výstrahu druhého stupňa pred silným vetrom na horách v okresoch Brezno, Banská Bystrica, Liptovský Mikuláš, Ružomberok, Tvrdošín a Poprad. V týchto okresoch sa na horách v polohách nad približne 1500 metrov očakáva výskyt silného vetra, ktorý dosiahne v nárazoch rýchlosť 135 - 160 kilometrov za hodinu a/alebo priemernú rýchlosť 90 - 105 kilometrov za hodinu, t. j. silná až mohutná víchrica.

Výstrahy 20.02.2023
Zobraziť galériu (8)
Výstrahy 20.02.2023  (Zdroj: SHMÚ)

Meteorológovia vydali aj druhý stupeň hydrologickej výstrahy pred povodňou z topiaceho sa snehu, ktorá platí pre okres Košice-okolie a rieku Hornád. Výstraha prvého stupňa platí pre okres Vranov nad Topľou.

Výstrahy 20.02.2023
Zobraziť galériu (8)
Výstrahy 20.02.2023  (Zdroj: SHMÚ)

Pozor aj na silný vietor na horách

V pondelok podvečer začne v okresoch Tvrdošín, Liptovský Mikuláš, Brezno a Poprad platiť výstraha tretieho stupňa pred vetrom na horách. Výstraha platí od 17.00 h do utorka (21. 2.) 6.00 h. Informuje o tom Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na svojom webe.

Môže hroziť až orkán

"V týchto okresoch sa na hrebeňoch Tatier a Nízkych Tatier prechodne očakáva výskyt mimoriadne silného vetra, ktorý dosiahne krátkodobo (v nárazoch) 160 až 180 kilometrov za hodinu a/alebo priemernú rýchlosť 110 až 120 kilometrov za hodinu, t.j. mohutná víchrica až orkán," uviedli meteorológovia. Predpokladaná rýchlosť vetra je v danej ročnej dobe a oblasti extrémne vysoká a predstavuje veľké nebezpečenstvo pre ľudské aktivity, najmä pre pešiu turistiku a horolezectvo.

Meteorológovia varujú Na Slovensko
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Getty Images)

V okresoch Ružomberok a Banská Bystrica bude od 12.00 h platiť výstraha druhého stupňa pred vetrom na horách. Vo viacerých okresoch Banskobystrického, Trenčianskeho, Košického, Prešovského a Žilinského kraja výstraha prvého stupňa pred vetrom na horách.

V niektorých okresoch naďalej platia výstrahy pred vetrom na horách 

V noci a v utorok (21. 2.) naďalej platia výstrahy pred vetrom na horách. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) upozorňuje na víchricu na hrebeňoch Tatier. Zároveň pre povodie Bodrogu v okrese Michalovce a povodie Hornádu v okrese Košice-okolie platí prvý stupeň hydrologickej výstrahy pred povodňou. Informuje na svojom webe. 

Meteorológovia varujú Na Slovensko
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SHMÚ)

Pre okresy Liptovský Mikuláš, Tvrdošín, Brezno a Poprad platí výstraha tretieho stupňa do 6.00 h. Do 14.00 h vydali meteorológovia výstrahu druhého stupňa a potom do 22.00 výstrahu prvého stupňa. "Na hrebeňoch Tatier a Nízkych Tatier sa prechodne očakáva výskyt mimoriadne silného vetra, ktorý dosiahne krátkodobo (v nárazoch) rýchlosť 160 až 180 kilometrov za hodinu alebo priemernú rýchlosť 110 až 120 kilometrov za hodinu, to je mohutná víchrica až orkán," priblížilo SHMÚ.

Pre okresy Ilava, Považská Bystrica, Prievidza, Púchov, Gelnica, Rožňava, Spišská Nová Ves, Levoča. Kežmarok, Sabinov, Stará Ľubovňa a ostatné okresy Žilinského kraja vydali meteorológovia výstrahu prvého stupňa pred vetrom na horách. Pre okresy Ružomberok a Banská Bystrica platia výstrahy druhého stupňa. 

Oba úseky lanovky na Snežku sú mimo prevádzky, Snežku zasiahol orkán vyše 158 km/h

Silný vietor dnes popoludní zastavil oba úseky kabínovej lanovky na Snežku. Lanovka môže byť v prevádzke do rýchlosti vetra 60 km/h, uviedli na webe vlekári. Dnes bol na Snežke vietor o sile orkánu, popoludní dosiahol v náraze rýchlosť vyše 158 km/h, vyplýva z dát meracej stanice poštovne Anežka na vrchole Snežky. Hranica orkánu je 117,7 km/h. Lanovka má dva úseky, dolné z Pece pod Snežkou na Ružovú horu a horné z Ružovej hory na Snežku. Ostatné hlavné lanovky vo východných Krkonošiach boli v prevádzke.

Snežka
Zobraziť galériu (8)
Snežka  (Zdroj: Twitter/ Jan Buben)

Vietor o sile orkánu bol na Snežke v januári a vo februári už niekoľkokrát

Snežka s výškou 1603 metrov nemá podľa Správy KRNAP v stredoeurópskom priestore obdoby. Má tvar trojbokého ihlanu, ktorý čnie nad krkonošské hrebeňy voľne do atmosféry. Preto je klíma napriek neveľkej nadmorskej výške arktickej a veľhorskej, často ani neodráža celkový ráz počasia v Krkonošiach.

Pri neďalekej hrebeňovej Lučnej búde v nadmorskej výške 1415 metrov bolo ráno podobne ako na Snežke, okolo mínus štyroch stupňov Celzia, hmla, ale vietor dosahoval rýchlosť okolo 43 km /h, vyplynulo z informácií českej a poľskej horskej služby.

V Krkonošiach naďalej platí druhý stupeň lavínového nebezpečenstva

V Krkonošiach naďalej platí druhý stupeň lavínového nebezpečenstva z piatich, podmienky pre túry sú prevažne bezpečné. Na hrebeňoch Krkonoš je 80 až 140 centimetrov snehu, viac ho je na záveterných svahoch v odtrhových zónach a v žľaboch.

Prvý stupeň lavínového nebezpečenstva v českej časti hôr bol prvýkrát v tejto zimnej sezóne vyhlásený vlani 12. decembra. Lavínové nebezpečenstvo v Krkonošiach stúplo na druhý stupeň 13. decembra a opäť kleslo na prvý stupeň 25. decembra. Horská služba odvolala najnižší stupeň lavínového rizika tento rok 2. januára. Na prvý stupeň lavínového nebezpečenstva v Krkonošiach opäť stúplo v sobotu 14. januára, na druhý 21. januára a na tretí v českej časti hôr 1. februára. Lavínové nebezpečenstvo v Krkonošiach kleslo z tretieho na druhý stupeň 9. februára.

V Kráľovskom kraji má byť dnes oblačno až zatiahnuté, na horách miestami, inde ojedinele dážď alebo prehánky, spočiatku nad 600 metrov aj zrážky snehovej. Počas dňa má byť miestami až polojasno. Najvyššie denné teploty budú vysoké, od deviatich do 12 stupňov Celzia, na horách tiež nad nulou, od plus troch do plus šiestich stupňov. Vietor mierny sa má postupne meniť na čerstvý západný, na horách môže v nárazoch dosahovať až 70 km/h.

Viac o téme: PočasieVietorPoľadovicaVýstrahaSHMÚ
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu