Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Roman Mikulec ocenil za pomoc Turecku desať hasičov a päť horských záchranárov

Roman Mikulec so záchranármi Zobraziť galériu (17)
Roman Mikulec so záchranármi (Zdroj: Topky/Maarty)

BRATISLAVA - Dočasne poverený minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO) ocenil vo štvrtok desiatich príslušníkov Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) a piatich príslušníkov Horskej záchrannej služby (HZS), ktorí minulý týždeň pomáhali pri záchranných prácach po zemetrasení v tureckej provincii Hatay.

"Chcem vám v prvom rade poďakovať za všetko, čo ste tam odviedli. Nebolo to jednoduché," ocenil Mikulec. Teší ho, že sa všetci záchranári vrátili domov živí. Podľa neho sa ukázalo, že v krízových situáciách, na ktoré sú vyškoľovaní, sa vedia ešte viac zomknúť. "Dokážete vyriešiť aj veci, ktoré ste si predtým možno nevedeli dosť dobre predstaviť," uviedol.

VIDEO: Minister vnútra SR Roman Mikulec ocenil príslušníkov HaZZ a HZS, ktorí pomáhali po zemetrasení v Turecku

Minister vnútra SR Roman Mikulec ocenil príslušníkov HaZZ a HZS, ktorí pomáhali po zemetrasení v Turecku (Zdroj: Topky/Maarty)

Medzi ocenenými sú hasiči zo Záchrannej brigády HaZZ v Žiline Zdenko Gašparík, Peter Huliak, Tomáš Koller, Jozef Neveďal, Marián Mindek, Dalibor Machovčák, Miroslav Hálek, Roman Lichner, Michal Cesnek a Dušan Kubík, ktorí boli vyškolení na vyhľadávanie a záchranu osôb v ruinách v mestskom prostredí.

Roman Mikulec ocenil za
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

Pre HaZZ išlo za obdobie roka a pol v poradí o piatu zahraničnú misiu pri zvládaní mimoriadnych situácií. Ocenení boli aj horskí záchranári Igor Žiak, Jozef Richnavský, Milan Tomčík, Jakub Filipko a Július Janiga. Traja z nich boli do Turecka vyslaní ako psovodi, ktorí zasahovali v rumoviskách a sutinách so špeciálne vycvičenými psami.

Roman Mikulec ocenil za
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

Slovensko vyslalo minulý týždeň do Turecka desať hasičov a päť horských záchranárov spolu so špeciálne vycvičenými psami. Zložky rezortu vnútra mali v krajine pátrať, zachraňovať a pomáhať osobám, ktoré zasiahlo zemetrasenie. Silné zemetrasenie s magnitúdou 7,8 zasiahlo oblasť okolo turecko-sýrskych hraníc v noci na 6. februára. Po ňom nasledovalo asi 200 dotrasov. Celkový počet obetí v Turecku a Sýrii prekročil hranicu 40.000.

Prezidentka vyzdvihla profesionalitu záchranárov

Prezidentka SR Zuzana Čaputová vyzdvihla profesionalitu slovenských záchranárov, ktorí zasahovali po ničivom zemetrasení na území Turecka. "Mnohým utkvejú v pamäti slová jedného z vás, že takú hrôzu ešte nezažil," uviedla počas štvrtkového prijatia záchranárov v Prezidentskom paláci.

"Zemetrasenie je druh udalosti, ktorej nemožno predísť. Dá sa však pripraviť na jej dôsledky. Som presvedčená, že aj vaša skúsenosť pomôže nášmu štátu lepšie zvládať krízové situácie spôsobené prírodou aj človekom," zdôraznila Čaputová. Záchranári sa museli podľa jej slov v priebehu niekoľkých chvíľ rozhodnúť, či opustia svoje domovy a pôjdu pomáhať do neznámeho prostredia. "Čítali a počuli sme o výzvach, ktorým ste na mieste museli čeliť, a profesionalite, s ktorou ste tieto výzvy zvládali," dodala.

Viac o téme: OcenenieZáchranáriRoman MikulecZemetrasenie v Turecku
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu