Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Štátna distribučka na lieky môže ročne ušetriť milióny eur: Zámer je v medzirezortnom pripomienkovom konaní

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: pixabay.com)

BRATISLAVA - Štátna distribučná spoločnosť na dodávanie liekov, zdravotníckeho materiálu a pomôcok by mohla ročne ušetriť 35 až 50 miliónov eur. Vyplýva to z návrhu koncepcie jej zriadenia, ktorý Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR predložilo do medzirezortného pripomienkového konania.

"Predpokladaná ročná úspora nákladov na lieky v štátnom sektore vyrátaná na základe štúdie realizovateľnosti sa bude pohybovať od úvodných desiatich až po 20 percent ročne po zavedení všetkých plánovaných procesov, čo pri súčasnej spotrebe liekov a zdravotníckeho materiálu a cenovej hladine predstavuje 35 až 50 miliónov eur ročne," spresnil rezort. Štátna distribučka má podľa neho zabezpečovať nákup, predaj a distribúciu liekov, zdravotných pomôcok a materiálu prioritne pre štátne nemocnice, lekárne a ostatné zdravotnícke zariadenia. "V rámci možností bude pôsobiť aj ako dodávateľ a distribútor pre súkromnú sféru nemocníc, lekární a zdravotníckych zariadení," ozrejmil.

Štátna distribučka na lieky
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Cieľom distribučky má byť podľa MZ zefektívniť distribúciu, ale aj zabezpečiť nezávislosť štátnych zdravotníckych zariadení. Potrebu jej vzniku odôvodňuje tiež chýbajúcim nástrojom a priamym dosahom na riešenie vzniknutých krízových situácií v oblasti zásobovania a distribúcie liekov a zdravotníckych pomôcok. Rezortu chýba aj možnosť zabrániť dominantnej pozícii na trhu liekov úzkemu kruhu súkromných firiem a ich neúmernému vplyvu na cenu. V tejto súvislosti poukázal, že na slovenskom trhu distribúcie liekov a zdravotníckych pomôcok pôsobí v súčasnosti asi 20 spoločností.

Štátna distribučka na lieky
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Trh je však podľa neho výrazne konsolidovaný a ovládaný tromi najväčšími distribútormi. Upozornil, že realizujú viac ako 85 percent dodávok. Ministerstvo o zámere vzniku štátnej distribučnej spoločnosti v jeho pôsobnosti informovalo ešte v roku 2021. V novembri 2021 predložilo do medzirezortného pripomienkového konania návrh koncepcie na jej zriadenie, ktorý posudzovala pracovná skupina.

Viac o téme: LiekyMedzirezortné pripomienkové konanieŠtátna distribučná spoločnosť
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu