Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

TOP rebríček najhorších pokrmov z celého sveta: Ocitla sa v ňom aj obľúbená pochúťka Slovákov

Ilustračné foto Zobraziť galériu (9)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA – Známy portál zameraný na tradičné jedlá zostavil rebríček sto najhorších pokrmov z celého sveta. Rebríček je zostavený na základe hlasovania používateľov, a keďže to prebieha kontinuálne, priečky zoznamu sa stále posúvajú. V zozname sa ocitla aj obľúbená slovenská pochúťka.

archívne video

Recept na vyprážané kuracie stripsy s chimichurri: Budeš sa zalizovať! (Zdroj: Hashtag.sk/Tomáš Bomba/Mäspoma)

Na TasteAtlas istý čas figuroval aj slovenský výrobok – liptovská saláma, ktorá obsadila 75. miesto. Objavili sa v ňom aj naši českí bratia s jedlom, ktoré si mnohí z nás spájajú so školskou jedálňou – ryžovým nákypom. Svoje miesto si v rebríčku našla aj ich rybacia polievka. Tým, že poradie sa  neustále obmieňa, niektoré jedlá vypadnú, potom sa zase vrátia, no prvé priečky zostávajú zväčša nemenné. Ktoré jedlá patri k TOP najneobľúbenejším na svete? Prinášame pohľad na prvú dvadsaťpäťku.

25. Pizza Strips

„Pizzové pásiky“ z Rhode Islande pochádzajú z miestnych pekární, nie z pizzerií. Je to jedlo pozostávajúce z hustého, cestovitého základu, poliateho omáčkou z čerstvých paradajok, často s nádychom čerstvých byliniek, ako je rozmarín alebo bazalka. V pásoch pizze nie je žiadny syr, iba ťažká, jasne červená paradajková omáčka, a preto sa jedlo niekedy nazýva paradajkový chlieb. Pizza Strips sa pečú vo veľkých plechoch na pečenie, výsledkom čoho je hustá kôrka. Jedlo sa tradične podáva pri izbovej teplote a je bežným jedlom na narodeninových oslavách.

24. Tirggel

Tirggel je tradičné švajčiarske vianočné pečivo vyrobené z múky, medu a cukru. Sú to tenké a veľmi tvrdé plátky, vyznačujú sa obrázkami na vrchu. Predpokladá sa, že názov tirggel je odvodený od slova torggeln, ktoré označuje miešanie hustého cesta. Prvú písomnú zmienku o tirggeli možno nájsť v dokumentoch čarodejníckeho súdu z roku 1461. Koláčiky boli v 15. a 16. storočí luxusným artiklom a pred rokom 1840 mali právo ich piecť len mestskí pekári. Po roku 1840 ich mohli piecť všetci pekári a rokmi si získali obľubu.

23. Sohan halwa

Sohan halwa je tradičný dezert, ktorý sa konzumuje v celej južnej Ázii, najmä v Pakistane, Indii, Iráne a Afganistane. Existujú rôzne verzie tohto sladkého jedla, ale zvyčajne sa pripravuje zo zmesi mlieka, múky, naklíčenej pšenice, vody, citrónovej soli, cukru a ghee - varí, kým nezhustne a nevytvorí farbu podobnú karamelu. Či už je halwa okrúhla alebo hranatá, zvyčajne sa plní nasekanými orechmi, ako sú pistácie, mandle a vlašské orechy, často je ochutená aromatickým korením, ako je kardamón a šafran. Po vychladnutí má halwa tvrdú textúru podobnú cukríku.

TOP rebríček najhorších pokrmov
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Gettyimages)


22. Brotsuppe

Brotsuppe, teda chlebová polievka je skromné ​​nemecké jedlo založené na starom chlebe a mäsovom (zvyčajne hovädzom) alebo zeleninovom vývare. Kúsky chleba sa opražia na masle alebo masti spolu s cibuľou a potom sa pridajú do horúceho vývaru ochuteného soľou a korením ako je majorán, rasca alebo muškátový oriešok. Niektoré variácie polievky vyžadujú pridanie mäsa, vaječných žĺtkov alebo smotany pre extra chuť a sýtosť. Brotsuppe sa tiež často označuje ako fränkische brotsuppe, pretože sa spája najmä s regiónom Franky, hoci rôzne verzie polievky sa tradične konzumujú aj v iných častiach krajiny.

21. Scottish Deep-Fried Pizza

Škótska smažená pizza je škótska zmes pozostávajúca z pizze, ktorá sa namiesto pečenia v rúre vypráža v horúcom oleji. Dá sa nájsť v mnohých obchodoch po celej krajine, kde sa vypráža v tom istom oleji, kde aj „fish and chips“. Toto mimoriadne kalorické a nezdravé jedlo sa často podáva so soľou, octom alebo hranolkami.

20. Musk Stick

Musk Stick (pižmová tyčinka) je populárny austrálsky cukrársky výrobok, ktorý sa zvyčajne predáva ako jemne ružová tyčinka s ryhovaným prierezom. Má kvetinovú chuť a vôňu. Mnohým ľuďom pripomína pižmový parfum. Okrem ružovej odrody existuje aj pižmová tyčinka s ovocnou príchuťou.


TOP rebríček najhorších pokrmov
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Gettyimages)

19. Oil Down

Oil down je národné jedlo Grenady, skromné jedlo zo skromnej krajiny. Jedlo z jedného hrnca pozostávajúce z miestnej zeleniny, škrobových hľúz, zelených banánov, slaného mäsa a zmesi korenín. Všetky ingrediencie sa spoja vo veľkom hrnci a varia sa v kokosovom mlieku, ktoré sa dusí a absorbuje všetky ostatné ingrediencie, až kým na dne hrnca nezostane len kokosový olej. Príprava tohto jedla je dôležitá ako jedlo samotné, pretože sa tradične varí na otvorenom ohni na plážach, kde rodiny trávia celé dni a všetci sa pripájajú.

18. Thorramatur

Thorramatur je výber tradičných islandských jedál konzumovaných prevažne počas severského mesiaca Þorri, ktorý sa koná každý rok od polovice januára do polovice februára. Údené ryby a mäsové výrobky sa krájajú na plátky alebo kúsky a podávajú sa spolu s rúgbrauð a maslom na početných bufetových stoloch. Štandardná ponuka zahŕňa špeciality ako fermentované žraločie mäso, údené jahňacie mäso, pečené jahňacie hlavy, krvavničky a mnohé ďalšie. Popíja sa k tomu brennivín, islandská ochutená liehovina a sezónne pivo Þorri, ktoré tradične vyrábajú miestne pivovary špeciálne pre túto príležitosť.

17. Carbonada chilena

Carbonada chilena je tradičný guláš pochádzajúci z Čile. Polievkový prívarok sa zvyčajne pripravuje z hovädzieho mäsa, zemiakov, mrkvy, papriky, zeleru, cibule, tekvice, kukurice, hrášku, cesnaku, papriky, oregana, hovädzieho vývaru, bobkového listu, soli, korenia a olivového oleja. Suroviny sa vložia do hrnca a dusia, kým zelenina nezmäkne a mäso nie je úplne uvarené. Tento výživný guláš je ideálny pre chladnejšie dni na jeseň alebo v zime.

16. Basler Mehlsuppe

Typickým jedlom Bazileja je výdatná, chutná polievka vyrobená z opraženej múky, hovädzieho vývaru, cibule a niekedy aj červeného vína. Basler mehlsuppe je zvyčajne ochutená korením - klinčekmi, muškátovým orieškom alebo novým korením a podávaná posypaná bohatým strúhaným švajčiarskym syrom, ako je Sbrinz alebo Gruyère. Tradične je polievka nevyhnutnosťou na Bazilejskom karnevale, ktorý sa oficiálne začína jej porciou presne o 4:00 v prvý pondelok po Popolcovej strede. Mehlsuppe, ktorá je národným favoritom, je tiež široko dostupná počas celého roka, a to nielen v Bazileji, ale aj v celom Švajčiarsku.

15. Anona z Madeiry

Toto odolné exotické ovocie, ktoré pôvodne pochádza z Ánd, sa na ostrove Madeira pestuje po stáročia vďaka mimoriadne priaznivým poveternostným podmienkam. Anona da Madeira, ovocie pripomínajúce artičok, je jemné ovocie s bielou, sladkou dužinou a zamatovou textúrou. Jedinečná chuť pripomína banány, ananásy a jahody.

14. Zupa truskawkowa

Zupa truskawkowa je tradičná ovocná polievka pochádzajúca z Poľska. Zvyčajne sa vyrába z kombinácie mrazených alebo čerstvých jahôd, cukru a voliteľných prísad, ako sú rezance, kyslá smotana a lístky mäty. Cukor sa rozpustí vo vode, jahody sa nakrájajú na kocky a pridajú sa do hrnca a zmes sa varí na miernom ohni. Po vychladnutí sa polievka rozmixuje do hladka. Neskôr sa do polievky prihodí niekoľko odložených jahôd a sa to všetko varí sa na miernom ohni ešte niekoľko minút. Polievka sa môže podávať horúca alebo chladená, často sa pridáva kyslá smotana, rezance alebo lístky čerstvej mäty.

13. Riz Casimir

Hoci je Riz Casimir plnený exotickými ingredienciami, je autentickým švajčiarskym jedlom z roku 1952, keď ho majiteľ reštaurácie Mövenpick Ueli Prager prvýkrát zaradil do jedálneho lístka. Jedlo sa pripravuje z kuracieho mäsa, smotany, kokosového mlieka, ryže, pražených mandlí, hrušiek, ananásov, broskýň a rôznych dochucovadiel, ako je kari, čili, škorica, klinčeky, garam masala a bobkový list. Hoci bol Riz Casimir na vrchole svojej popularity v 50. rokoch 20. storočia, v súčasnosti sa často spomína ako obľúbené jedlo medzi ľuďmi všetkých vekových kategórií v krajine.

12. Tortilla de raya

Tortilla de raya je jednoduché peruánske jedlo - rajčiaková omeleta, ktorá je jedným z najobľúbenejších jedál v krajine. Jedlo sa pripravuje vyprážaním prúžkov vareného paradajok s cesnakom a vajcami. Tradične sa podáva s pikantnou pastou ají alebo rocotos. Aj keď sa to môže zdať dosť nenáročné, tortilla de raya je taká veľká, že zvyčajne zakryje celý tanier.

11. Pizza cake

Pizza cake vznikla v apríli 2014, keď kanadský reťazec Boston Pizza spustil kampaň s názvom Pizza Game Changes, v rámci ktorej bola verejnosť vyzvaná, aby hlasovala o nový výrobok súvisiaci s pizzou. Tento koláč sa skladá z viacerých vrstiev pizze, ktoré sa pečú vo forme s vysokými stranami. Recepty sa líšia v počte vrstiev pizze, od troch do šiestich, ale náplň je vždy rovnaká - paradajková omáčka, feferónky a kopy syra.

TOP rebríček najhorších pokrmov
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Gettyimages)


10. Sklandrausis

Sklandrausis je okrúhly koláč z Lotyšska, ktorý sa v tejto oblasti pripravuje už od 16. storočia. Cesto, ktoré je vyrobené z nekvasenej ražnej múky, sa vyvaľká na kotúče a vytvaruje tak, aby okraje boli prehnuté nahor. Plnka zo zemiakov a mrkvy sa vrství na seba a keď je všetko zložené, vrch sa natriera krémom a posype škoricou alebo rascou. Koláč je určený na konzumáciu za studena s čajom alebo mliekom.

9. Devilled Kidneys

To, čo bolo kedysi obľúbenými viktoriánskymi raňajkami, je dnes ľahkým obedom alebo chutným predjedlom. Toto jedlo sa pripravuje smažením jahňacích obličiek v pikantnej omáčke z octu, horčice, worcesterskej omáčky a štipky kajenského korenia. Obyčajne sa zdobí petržlenovou vňaťou a podáva s opečeným bielym alebo kváskovým chlebom. Toto jedlo sa prvýkrát objavilo v 18. storočí, ale jeho popularita narástla až v 19. a 20. storočí.

TOP rebríček najhorších pokrmov
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Gettyimages)

 

8. Surströmming

Surströmming je fermentovaný rybí výrobok vyrobený z druhu sleďa, ktorý pochádza z chladných vôd Baltského mora. Ryba sa pred konzervovaním osolí, očistí a nechá vykvasiť. Tento sleď sa vyznačuje pomerne výraznou a silnou arómou, ktorá je výsledkom jeho fermentačného procesu, ktorý je zapríčinený enzýmom kyseliny mliečnej v chrbtici sleďa a neprestáva ani po zakonzervovaní ryby. V meste Alfta v Halsinglande sa každoročne koná aj festival surströmmingsskiva, ktorý sa tradične koná tretí štvrtok v auguste, kedy sa schádzajú nadšení Švédi a fanúšikov tejto pochúťky.

TOP rebríček najhorších pokrmov
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Gettyimages)


7. Cheez Whiz

Cheez Whiz je nátierka, dip alebo omáčka z taveného syra. Tento produkt začal svoju existenciu v roku 1952 a v súčasnosti sa predáva v Spojených štátoch, ale aj v Kanade, na Filipínach a vo Venezuele. Má oranžovo-žltú farbu a zvyčajne sa dodáva v sklenenej nádobe. Výrobok obsahuje srvátku, mlieko, soľ, horčičnú múku, worcesterskú omáčku, enzýmy, arómy a mnoho emulgátorov a stabilizátorov. Často sa používa na párky v rožku, hranolky a nachos a je tiež jednou z kľúčových ingrediencií syrového steaku v štýle Philly. 

6. Indigirka šalát

Indigirka je ruský rybí šalát, ktorý má svoj pôvod v Jakutsku. Pozostáva z na kocky nakrájanej mrazenej ryby, ktorá sa kombinuje s cibuľou, olejom, soľou a korením. Šalát sa zvyčajne pripravuje zo rýb, ako je nelma alebo muksun , tradične sa podáva v miskách.
Šalát občas dopĺňajú kolieska citróna, moderné variácie môžu zahŕňať rybie ikry, fenikel či rôzne dresingy.

5. Luther Burger

S viac ako 1000 kalóriami a zvyčajne viac ako 45 gramami tuku na porciu je Luther burger jedným z „najzdravších hamburgerov“ na svete, ale jeho chute a jedinečná kombinácia ingrediencií to kompenzujú. Štandardnú burgerovú žemľu nahrádza nakrájaná šiška posypaná cukrom. Okrem toho je Luther v podstate cheeseburger pokrytý slaninou a zvyčajne sa podáva bez zeleniny alebo korenín. Mnoho ľudí verí, že bol vynájdený v Mulligan's Bar v Gruzínsku, keď kuchárovi došli štandardné hamburgerové žemle a namiesto nich použil šišky.

4. Vyprážaný pavúk

Mesto Skuon v Kambodži je tak zamorené pavúkmi, že takmer vyhladovaní miestni obyvatelia sa prispôsobili a začali ich konzumovať v 70. rokoch 20. storočia a odvtedy táto prax pokračuje. Niet divu, že mesto je známe ako Spider Town alebo Spiderville. Pavúky (zvyčajne tarantuly) sa opečú v horúcom oleji a podávajú s čerstvými bylinkami spolu s ryžou alebo rezancami. Chuť týchto potvoriek bola opísaná ako kríženec tresky a kuracieho mäsa. Konzumenti sú varovaní, aby nehryzli do brucha, ktoré obsahuje vnútorné orgány a telesné tekutiny pavúkov.

TOP rebríček najhorších pokrmov
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Gettyimages)

 

3. Spaghetti pie

Spaghetti pie (špagetový koláč) je tradičný americký koláč pochádzajúci z Colorada. Aj keď sa to často nazýva najikonickejší koláč v Colorade, špagetový koláč je slaný a nie sladký. Vyrába sa z kombinácie špagiet, mletého hovädzieho mäsa, cibule, paradajok, papriky, masla, vajec a syra. Nakoniec sa tento slaný koláč posype syrom a pečie v rúre, kým sa syr neroztopí a cestoviny nezískajú zlatohnedú farbu.

TOP rebríček najhorších pokrmov
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Gettyimages)


2. Hákarl

Hákarl je islandská národná pochúťka vyrobená zo žraločieho mäsa. Mäso sa najskôr tri mesiace fermentuje a potom nechá sušiť ďalších štyri až päť mesiacov. Existujú dva druhy jedla: žuvací červenkastý glerhákarl a jemný biely skyrhákarl. Často sa považuje za jedlo pre odvážnych , kvôli aróme amoniaku. Údené žraločie mäso sa zvyčajne nakrája na kocky a podáva sa na špáradlách spolu s miestnou liehovinou brennivin.

TOP rebríček najhorších pokrmov
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Gettyimages)


1. Gamalost

Gamalost je tradičný nórsky syr vyrobený z odstredeného kravského mlieka. Syr má plesnivú kôru, jeho textúra je zrnitá a žuvacia, aróma štipľavá, zatiaľ čo chuť je ostrá. Syr tradične dozrieva jeden až šesť mesiacov. Na jeho výrobu sa do odstredeného mlieka pridáva kyselina, ktorá spôsobuje jeho kyslosť. Fermentované látky sa potom lisujú do foriem, aby sa vytvoril kruhový tvar. Neskôr sa syr ručne potrie s plesňou a nechá sa odležať.

 

Viac o téme: JedloRebríček najhorších jedál
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu