Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Nad USA zostrelili ďalší neidentifikovaný objekt: Jeho pôvod stále nie je známy

Podozrivý čínsky balón v USA Zobraziť galériu (2)
Podozrivý čínsky balón v USA (Zdroj: SITA/Larry Mayer/The Billings Gazette via AP)

WASHINGTON — Americká armáda zostrelila v nedeľu popoludní nad Hurónskym jazerom ďalší neidentifikovaný objekt letiaci vo veľkej výške. TASR o tom informuje na základe správy televízie CNN, odvolávajúcej sa na nemenovaného amerického predstaviteľa a informovaný zdroj z Kongresu.

Členka Snemovne reprezentantov za Demokratickú stranu Elissa Slotkinová zo štátu Michigan v nedeľu na Twitteri uviedla, že zostrelenie objektu nad Hurónskym jazerom vykonali piloti amerického letectva a Národnej gardy.

"Všetkých nás zaujíma, o aký objekt išlo a aký bol jeho účel," napísala Slotkinová. O zneškodnení letiaceho objektu nad Hurónskym jazerom v nedeľu informoval aj republikánsky poslanec z Michiganu Jack Bergman. Americká armáda sa k najnovšiemu incidentu zatiaľ oficiálne nevyjadrila.

Neidentifikované objekty boli nad severoamerickým vzdušným priestorom zostrelené aj predchádzajúce dva dni — v sobotu nad severnou Kanadou a v piatok nad Aljaškou. O aké objekty išlo, stále nie je známe.

Už 4. februára bol pri pobreží Južnej Karolíny zostrelený predpokladaný čínsky špionážny balón. Čína tvrdí, že išlo o zatúlaný balón používaný na meteorologické účely. Washington to odmieta s tým, že bol vybavený sofistikovaným špionážnym zariadením na nasadenie vo veľkých výškach.

Pentagón potvrdil zostrelenie ďalšieho neidentifikovaného objektu nad USA

Americké ministerstvo obrany v nedeľu potvrdilo, že stíhačka F-16 zostrelila popoludní miestneho času nad Hurónskym jazerom ďalší neidentifikovaný objekt letiaci vo veľkej výške. TASR o tom informuje na základe správ televízie CNN a agentúry DPA.

Hovorca Pantagónu Pat Ryder uviedol, že príkaz na zostrelenie objektu dal americký prezident Joe Biden. Objekt nebol vyhodnotený ako hrozba pre infraštruktúru na zemi, no vzhľadom na svoju dráhu a letovú výšku by mohol ohrozovať bezpečnosť civilného letectva.

Objektu sa podľa Rydera nachádzal vo výške približne šesť kilometrov. O jeho pôvode a povahe zatiaľ nie je nič známe, no pracuje sa na nájdení jeho zvyškov. Ryder tiež potvrdil, že ide o ten istý objekt, ktorý radar zachytil v sobotu nad štátom Montana a ktorý bol príčinou krátkeho uzavretia vzdušného priestoru v oblasti.

USA a Čína boli v kontakte po zostrelení balóna

Predstavitelia Spojených štátov po niekoľkých dňoch odmietania zo strany Číny nakoniec s Pekingom viedli komunikáciu o údajnom čínskom špionážnom balóne zostrelenom 4. februára pri pobreží Severnej Karolíny. Uviedla to v noci na pondelok agentúra AFP.

"Vo veci balóna sme nadviazali kontakty s Čínskou ľudovou republikou," povedala novinárom námestníčka ministra obrany Melissa Daltonová. Neposkytla však žiadne podrobnosti o tom, kto kontakty nadviazal a o čom konkrétne obe strany hovorili, konštatovala AFP.

Americký minister obrany Lloyd Austin sa pokúšal kontaktovať čínsku stranu krátko po tom, ako stíhačka vzdušných síl 4. februára zostrelila čínsky balón pri východnom pobreží USA, no neúspešne. Po tomto incidente minister zahraničných vecí USA Antony Blinken zrušil dlho plánovanú dvojdňovú návštevu Číny, ktorá sa mala začať 5. februára.

Balón nad územím Spojených štátov
Zobraziť galériu (2)
Balón nad územím Spojených štátov  (Zdroj: Twitter/ rawsalerts)

Čínske ministerstvo obrany vo štvrtok uviedlo, že ponuka šéfa Pentagónu bola odmietnutá pre "nezodpovedné" rozhodnutie Washingtonu zostreliť balón, ktoré "nevytvorilo vhodnú atmosféru pre dialóg a výmenu názorov medzi oboma armádami". USA pristúpili k použitiu sily, čo vážne porušilo zaužívané postupy a "vytvorilo zlý precedens", dodalo ministerstvo.

Pentagón informoval o kontaktoch s Čínou po tom, ako boli nad severoamerickým vzdušným priestorom zostrelené tri neidentifikované objekty za predchádzajúce tri dni — v nedeľu nad Hurónskym jazerom, v sobotu nad severnou Kanadou a v piatok nad Aljaškou. O aké objekty išlo, stále nie je známe, boli však oveľa menšie ako zostrelený balón.

Veliteľ Severoamerického veliteľstva protivzdušnej obrany (NORAD) generál Glen VanHerck v tejto súvislosti nevylúčil ani špekulácie, že by mohlo ísť o lietajúce objekty mimozemšťanov. "Nechám to na tajné služby a kontrarozviedku, aby to zistili. V tejto chvíli som nič nevylúčil," povedal podľa agentúry DPA na nedeľňajšom brífingu.

Zdôraznil však, že jeho úlohou je brániť USA. Na otázku, či je možné očakávať zostrelenia ďalších objektov, odpovedal: "Čokoľvek, čo sa priblíži k Severnej Amerike, ak nevieme, o čo ide, identifikujem — a posúdim, či to predstavuje hrozbu. Ak je to hrozba, zostrelím to." Dodal, že NORAD momentálne nesleduje žiadne ďalšie objekty.

Viac o téme: BalónObjektZostreliliUSAČína
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu