Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Zázrak v Tatrách: Zemana postavil tatranský vzduch z vozíčka! Rizman robil garde prezidentke

Miloš Zeman na rozlúčkovej návšteve Slovenska Zobraziť galériu (10)
Miloš Zeman na rozlúčkovej návšteve Slovenska (Zdroj: FOTO TASR – František Iván)

ŠTRBSKÉ PLESO - Zdá sa, že zdravý tatranský vzduch má na odchádzajúceho českého prezidenta Miloša Zemana dobrý vplyv. Pri rozlúčkovom stretnutí s našou hlavou štátu Zuzanou Čaputovou vyzeral naozaj fit. Dokonca sa postavil z vozíčka, na ktorom ho v poslednom čase vídavame najčastejšie a užíval si zasneženú tatranskú prírodu po boku manželky a Čaputovej s jej partnerom Jurajom Rizmanom.

Zeman verí, že s jeho nástupcom budú pokračovať veľmi dobré vzťahy so Slovenskom. Uviedol to na tlačovej konferencii v utorok počas svojej rozlúčkovej návštevy Slovenska, ktorá sa v týchto dňoch koná vo Vysokých Tatrách. V jej úvode sa stretol so slovenskou prezidentkou Zuzanou Čaputovou. "Vzťahy medzi nami sú nielen bezproblémové, povedal by som, že sú dokonca skvelé. Prajem Slovensku, aby vyriešilo svoje vnútropolitické problémy. Keď sa na to pozeráme zvonku, vyzerá to ako príliš dynamický vývoj. V Českej republike sme zažili podobné obdobia a vždy sa nám to podarilo vyriešiť diplomatickou cestou," uviedol Zeman.

Zázrak v Tatrách: Zemana
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: TASR/František Iván)

VIDEO Prezident Miloš Zeman počas rozlúčkovej návštevy vo Vysokých Tatrách

Prezident Miloš Zeman počas rozlúčkovej návštevy vo Vysokých Tatrách (Zdroj: TASR/František Iván)

Ocenil, že slovenská prezidentka ho ako jedna z mála politikov prišla navštíviť do nemocnice. Dodal, že práve v tej chvíli sa ukázala jej ľudskosť, ktorú si na nej váži najviac. "Stretol som sa s množstvom politikov, ktorí tú ľudskosť nemali a väčšinou zle skončili. Verím, že pani prezidentka sa aj vďaka tomu zapíše ako do slovenskej, tak aj európskej či svetovej politiky," skonštatoval.

Zázrak v Tatrách: Zemana
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: TASR/František Iván)

Prezidentka ocenila, že si vybral práve Vysoké Tatry

Čaputová ocenila, že si na rozlúčkovú návštevu vybral práve Vysoké Tatry. "Táto návšteva je výnimočná práve tým, že je posledná pri výkone funkcie pána prezidenta aj z hľadiska našej spolupráce. Počas štyroch rokov je toto stretnutie naše trináste v poradí. Som vďačná za spoluprácu, ktorú sme počas tohto neľahkého obdobia mali. Mnohokrát sme mali aj rozdielne názory na niektoré veci, veľmi si však cením, že sme sa o nich vždy mohli porozprávať vo veľmi otvorenej a vzájomne sa rešpektujúcej atmosfére," zhodnotila Čaputová.

Zázrak v Tatrách: Zemana
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: TASRúFrantišek Iván)

Zázrak v Tatrách: Zemana
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: TASRúFrantišek Iván)

VIDEO Prezidentka: Som rada, že prezident Zeman si na rozlúčku vybral Vysoké Tatry

Prezidentka: Som rada, že prezident Zeman si na rozlúčku vybral Vysoké Tatry (Zdroj: TASR/Adriána Hudecová)

Vyzdvihuje kvalitu česko-slovenských vzťahov

Vyzdvihla kvalitu česko-slovenských vzťahov, ktorá sa podľa nej ukázala najmä v situáciách, keď si bolo potrebné navzájom pomáhať. "Česká republika velí mnohonárodnej bojovej skupine na Slovensku, spolu s Poľskom chráni naše nebo, slovenskí hasiči pomáhali pri ničivých požiaroch v Čechách a našli by sme mnoho iných príkladov, keď vzájomná pomoc bola samozrejmosťou," dodala prezidentka, ktorá verí, že tejto oblasti budú obe krajiny pokračovať aj naďalej.

Miloš Zeman na rozlúčkovej návšteve Slovenska
Zobraziť galériu (10)
Miloš Zeman na rozlúčkovej návšteve Slovenska  (Zdroj: TASR/František Iván)

Hovorili o viacerých témach

S českým prezidentom počas posledného stretnutia hovorili o témach regionálnej spolupráce v rámci V4, tiež o vojne na Ukrajine, kde podľa Čaputovej obe krajiny zdieľajú totožné postoje. "Vaším odchodom končí jedna éra českej politiky a začína sa nová kapitola. Verím, že čas, ktorý budete tráviť po výkone funkcie, bude pre vás plodný a užitočný," uzavrela Čaputová.

VIDEO Prezidentka Zuzana Čaputová počas rozlúčkovej návštevy prezidenta Miloša Zemana

Prezidentka Zuzana Čaputová počas rozlúčkovej návštevy prezidenta Miloša Zemana (Zdroj: TASR/František Iván)

Rozlúčková návšteva českého prezidenta by mala trvať tri dni, okrem Čaputovej sa stretne s exprezidentmi SR či s dočasne povereným predsedom vlády Eduardom Hegerom (OĽANO).

Viac o téme: Návšteva RozlúčkaMiloš ZemanZuzana Čaputová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu