Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Nestačí len spomínať na obete holokaustu, tvrdí László Bukovszky

László Bukovszky
László Bukovszky (Zdroj: TASR - Pavel Neubauer)

BRATISLAVA - Pamiatka obetí holokaustu pripomína, že je nevyhnutné postaviť sa proti manipulácii a nenávistným prejavom, ktoré môžu ohrozovať každú spoločnosť. Pri príležitosti piatkového Medzinárodného dňa pamiatky obetí holokaustu to uviedol splnomocnenec vlády SR pre národnostné menšiny László Bukovszky.

"Nestačí len spomínať na obete holokaustu, je potrebné aj pripomínať to, kam až môže nenávisť a cynizmus medzi kultúrnymi národmi viesť," upozornil. Zdôraznil význam ochrany slobody, demokracie, života a ľudskej dôstojnosti. "Nedajme šancu tým ľuďom, ktorí sa nepoučili z histórie a sú schopní pre svoje sebecké a krátkozraké ciele vytvárať strach a tragédie zopakovať," vyhlásil splnomocnenec.

Apeluje v tejto súvislosti na posilnenie občianskej a demokratickej spoločnosti, "v ktorej si každý jej člen alebo komunita nájde svoje opodstatnené miesto". Medzinárodný deň pamiatky obetí holokaustu pripomína 27. januára utrpenie miliónov židovských obetí holokaustu počas druhej svetovej vojny. Zvolený dátum sa symbolicky viaže k oslobodeniu koncentračného a vyhladzovacieho tábora Auschwitz-Birkenau v roku 1945.

Viac o téme: HolokaustLászló BukovszkyPamiatka obetí holokaustu
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu