Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Obyvateľov okolia Mochoviec znepokojili hlasné zvuky: Nevedeli, čo sa deje! Elektrárne vysvetľujú situáciu

Jadrová elektráreň v Mochovciach Zobraziť galériu (2)
Jadrová elektráreň v Mochovciach (Zdroj: TASR/Lukáš Grinaj)

MOCHOVCE – Spúšťanie tretieho bloku jadrovej elektrárne Mochovce je v plnom prúde. Zvuky, ktoré sa počas neho šíria z elektrárne, však vystrašili obyvateľov okolitých obcí. Dunenie bolo počuť na vzdialenosť niekoľkých kilometrov. O tom, že ide o štandardný proces pri skúškach, ktoré musia prebehnúť, kým tretí blok nabehne do plnej prevádzky, totiž nevedeli.

Podľa slov čitateľky, ktorá býva niekoľko kilometrov od jadrovej elektrárne, bolo v pondelok podvečer počuť hlasné dunivé zvuky. „Bývam síce relatívne blízko Mochoviec, ale nie zasa až tak blízko, aby som čakala, že budem takto hlasno počuť, keď sa niečo bude v elektrárni diať. Vzdušnou čiarou to môže byť maximálne 15 kilometrov,“ uviedla. „Rozmýšľala som, či to nesúvisí z Mochovcami, keďže sa zvuk šíril z toho smeru, ale že to tak naozaj je som zistila až spätne," povedala. Niektorých situácia dokonca rozčúlila. "Už to včera rachotilo a nikto nedal nikomu nič vedieť. Ale keď skúšajú sirény, tak tri dni sa vyhlasuje," rozčuloval sa jeden z diskutujúcich pod statusom mesta Vráble, ktorým dnes na zvukové efekty upozornili. 

Archívne video: Toto je veľký moment pre Slovensko, hovorí Heger o spustení tretieho bloku elektrárne

Toto je veľký moment pre Slovensko, hovorí Heger o spustení tretieho bloku elektrárne (Zdroj: TASR/Michal Svítok)

Obyvateľov okolitých obcí zvuky prekvapili

Zvuky prekvapili aj obyvateľom ďalších obcí v okolí. Ako pre Topky.sk uviedla starostka obce Malé Vozokany, ležiacej len pár kilometrov od elektrárne, Jana Ďurčeková, hlasné zvukové efekty bolo počuť aj u nich. O tom, aký je ich pôvod, však informácie nemali. „Obyvatelia sa nás pýtali, čo sa robí, no nevedeli sme im povedať. Neboli sme na to upozornení,“ uviedla. Elektrárne ich podľa jej slov upozornili až spätne. Obec následne začala informácie rozposielať aj občanom, aby nemali strach.

O zvuky šíriace sa z elektrárne sa zaujímali aj obyvatelia obce Červený Hrádok. „Ľudia nevedeli, čo sa deje, mysleli si, že v okolí lietajú vrtuľníky,“ opísala zvuky starostka Monika Furová.

Podobnú skúsenosť mali aj v obci Nová Ves nad Žitavou. Starostka Mária Korčoková uviedla, že samotná obec oslovila iniciatívne v utorok ráno elektrárne a zaujímala sa, čo bolo pôvodom zvukov šíriacich sa z Mochoviec. Urobili tak potom, ako sa na nich z otázkami obracali obyvatelia. Elektrárne následne celú situáciu ozrejmili.

Na archívnej snímke dostavba tretieho a štvrtého bloku jadrovej elektrárne Mochovce.
Zobraziť galériu (2)
Na archívnej snímke dostavba tretieho a štvrtého bloku jadrovej elektrárne Mochovce.  (Zdroj: TASR/Henrich Mišovič)

Obyvatelia obce Nevidzany, ležiacej pár kilometrov od elektrárne, naopak, boli s vecou podľa miestnej starostky Kristíny Bónovej oboznámení. Upovedomili ich na to obecným rozhlasom. Starostka uviedla, že na podobné situácie týkajúce sa elektrárne sú zvyknutí, no pripustila, že aktuálne zvukové efekty boli predsa len silnejšie. 

Štandardné skúšky

Slovenské elektrárne zverejnili v utorok na obed na sociálnej sieti oznam, v ktorom informujú verejnosť aj obyvateľov okolia Mochoviec, že pri uvádzaní tretieho bloku do prevádzky prebiehajú skúšky, ktoré môžu byť sprevádzané silným zvukovým efektom. „Pri energetickom spúšťaní a postupnom zvyšovaní výkonu reaktora sa práve v týchto dňoch skúšajú aj poistné ventily slúžiace na vypustenie pary z parogenerátorov,“ vysvetlili.

„Je to štandardná operácia, opakuje sa pravidelne aj pri nábehu ostatných jadrových blokov na Slovensku do prevádzky, vždy po ukončení plánovaných odstávok. Tie sa kvôli výmene paliva a údržbe robia aspoň raz ročne,“ dodali. Podobné skúšky sa podľa nich robia aj v klasických elektrárňach, pretože každá tlaková nádoba má poistné zariadenie, ktoré je zo zákona potrebné v pravidelných intervaloch kontrolovať.

Viac o téme: MochovceTretí blokZvukové efekty
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu