Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Náhla porucha na spustenom reaktore v Mochovciach: Problémy s netesnosťou a hrozia finančné problémy

Na treťom reaktore v Mochovciach odhalili technickú poruchu. Zobraziť galériu (3)
Na treťom reaktore v Mochovciach odhalili technickú poruchu. (Zdroj: TASR/Lukáš Grinaj, Slovenské elektrárne)

MOCHOVCE - Zdá sa, že s nepríjemnými novinkami na sviatok sv. Mikuláša ešte nie je koniec. Nie je to tak dávno, čo exminister hospodárstva Richard Sulík (SaS) opakoval informácie o skorom spustení tretieho bloku jadrovej elektrárne v Mochovciach a už je tu prvý a závažný problém. Týka sa totiž práve spomínaného a čerstvo spusteného tretieho bloku elektrárne, na ktorej našli vážne technické nedokonalosti. Po týchto informáciách sa dá hovoriť o dobrých, no hlavne o zlých správach.

Tretí blok JE Mochovce bude počas septembra zavážaný palivom, v plnej prevádzke by mal byť od januára 2023 (Zdroj: TASR/Jakub Popelka)

Upozornil na to portál TVNoviny.sk. Reaktor je teraz v stave, že čaká na opravu, čo však môže trvať v rozmedzí týždňov až mesiacov. Dobré správy sú, že sa prišlo na nedostatok, čo môže upevniť zabezpečenie, no zlé správy sú výraznejšie v tom, že omeškané spustenie reaktora spôsobí Slovenským elektrárňam značné finančné straty.

Náhla porucha na spustenom
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/Slovenské elektrárne)

Drobné netesnosti v reaktore spôsobia problémy, no je dobré, že sa na ne prišlo včas

"Počas fyzikálneho spúšťania 3. bloku, pri opakovanej tlakovej skúške, bola identifikovaná drobná netesnosť na hornom bloku reaktora. Po analyzovaní situácie sme sa rozhodli túto časť technológie pretesniť. Budúci týždeň pokračujeme v nábehu bloku a v testoch fyzikálneho spúšťania. Prvé prifázovanie a pripojenie na sieť je naplánované zhruba na polovicu januára," povedala televízii hovorkyňa Slovenských elektrární Oľga Baková.

Netesnosti sa pritom objavili len pár dní po tom, ako sa dosiahol minimálny kontrolovaný výkon. V reaktore už pritom prebiehala štiepna reakcia, aj keď výkon reaktora bol veľmi blízky nule.

Náhla porucha na spustenom
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/Slovenské elektrárne)

Viac o téme: PoruchaElektrinaTechnická poruchaTretí blokMochovceSlovenské elektrárne
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu