Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

REFERENDUM 2023 Neoficiálne výsledky sú známe! Občania rozhodli o tom, či príde k zmene ústavy

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: Topky/Roman Leško)

BRATISLAVA - Slovenskí občania mali v sobotu 21. januára možnosť hlasovať v referende za zmenu Ústavy SR. Referendum inicioval Smer-SD s ďalšími opozičnými stranami. Poznáme priebežné výsledky. Tie oficiálne oznámia ráno o 09:00 na tlačovej konferencii.

Referendum prebieha bez problémov, prvé výsledky by mohli byť o jednej nad ránom (Zdroj: TASR/Martina Kriková)
 

  • hlasovacie miestnosti boli otvorené od 7:00 do 22:00
  • covid pozitívni ľudia a aj tí, ktorí chceli hlasovať mimo obce trvalého bydliska si museli potrebné dokumenty a žiadosti vybaviť do piatka
  • občania v hlasovacom lístku krúžkovali len jednu odpoveď
  • platnosť referenda závisí od toho, či sa ho zúčastní nadpolovičná väčšina voličov (viac ako 50 %)

 

Aktualizované o 08:00 

Oficiálne výsledky referenda oznámi štátna volebná komisia na tlačovej konferencii o 09:00. Tlačovú konferenciu sledujte s nami ONLINE.

Aktualizované o 00:01

Deviate referendum v histórii samostatnej Slovenskej republiky je podľa neoficiálnych výsledkov neplatné. Po sčítaní 97,76 percent okrskov sa na ňom zúčastnilo iba 27,41 percenta občanov oprávnených hlasovať. Na platnosť referenda je potrebná viac ako 50-percentná účasť. Priebežné neoficiálne výsledky zverejňuje Štatistický úrad SR. Na otázku, či súhlasia občania s tým, aby bolo možné skrátiť volebné obdobie referendom alebo uznesením Národnej rady SR odpovedalo 97,52 percenta zúčastnených kladne.

Záporne odpovedalo podľa doterajších výsledkov 1,53 percenta zúčastnených. Najvyššia účasť bola nateraz v Trenčianskom kraji, vyše 36 percent voličov. Najmenej voličov prišlo na referendum v Bratislavskom kraji, účasť sa tu pohybuje cez 21 percent. Oficiálne výsledky sobotňajšieho referenda (21. 1.) má vyhlásiť štátna volebná komisia na nedeľnej (22. 1.) tlačovej konferencii o 9.00 h. Referendum inicioval Smer-SD s ďalšími opozičnými stranami.

REFERENDUM 2023 Neoficiálne výsledky
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: ŠÚ SR)
REFERENDUM 2023 Neoficiálne výsledky
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: ŠÚ SR)

Aktualizované o 23:30

Referendum bude s najväčšou pravdepodobnosťou neplatné. Po sčítaní viac ako 80 percent okrskov dosahuje účasť len 27,5 percenta. Vyplýva to z priebežných neoficiálnych výsledkov, ktoré zverejňuje Štatistický úrad (ŠÚ) SR. Na platnosť plebiscitu je potrebné, aby prišla hlasovať nadpolovičná väčšina všetkých oprávnených voličov.

Priebežné výsledky referenda

Priebežné výsledky referenda
Zobraziť galériu (4)
Priebežné výsledky referenda  (Zdroj: ŠÚ SR)

Na otázku, či súhlasia občania s tým, aby bolo možné skrátiť volebné obdobie referendom alebo uznesením Národnej rady SR odpovedalo zatiaľ 97,55 percenta zúčastnených kladne. Najvyššia účasť bola nateraz v Trenčianskom kraji, a to 36,02 percenta voličov. Nasledujú Žilinský (33,14 percenta) a Banskobystrický kraj (29,43 percenta). Najnižšia účasť je nateraz v Bratislavskom kraji, kde prišlo hlasovať približne 22 percent voličov.

Hlasovacie miestnosti sa zatvorili o 22:00

Zatvorením hlasovacích miestností o 22:00 sa v sobotu skončilo referendum, v ktorom sa voliči mohli vyjadriť k zmene Ústavy SR. Referendové komisie postupne sčítavajú hlasy. Už teraz je však jasné, že referendum nebude platné. Oficiálne výsledky má vyhlásiť štátna volebná komisia na nedeľnej (22. 1.) tlačovej konferencii o 9.00 h.

Neoficiálne výsledky zverejní Štatistický úrad SR skôr, na webe volbysr.sk. Plebiscit sa podľa vyjadrení polície zaobišiel bez vážnejších incidentov. Bezproblémovo hodnotili priebeh referendového dňa aj volebné komisie naprieč Slovenskom. V niektorých obciach zaznamenali výpadky elektrickej energie, priebeh referenda to nenarušilo.

Referendum 2023 Volebné miestnosti sú otvorené, priebeh je zatiaľ bezproblémový (Zdroj: Topky/Jan Zemiar)

Občania v referende odpovedali na otázku, či súhlasia s tým, aby bolo možné skrátiť volebné obdobie referendom alebo uznesením Národnej rady SR. Zabezpečiť to má zmena ústavy. Hlasovať v referende mohli aj ľudia v izolácii alebo karanténe z dôvodu ochorenia COVID-19. O špeciálne hlasovanie požiadalo 176 voličov. O hlasovanie poštou požiadalo rezort vnútra 75 voličov, ktorí nemajú trvalý pobyt na Slovensku.

Galéria: REFERENDUM 2023 je v plnom prúde, kto ho ignoruje? Tabák vyzýva na účasť, Matovič posiela figu borovú Ficovi!

Hlasovalo 62 z nich. V rámci Slovenska požiadalo o hlasovanie poštou cez 700 ľudí. Referendum inicioval Smer-SD s ďalšími opozičnými stranami. Výsledky referenda budú podľa Ústavy SR platné, ak sa na ňom zúčastní nadpolovičná väčšina oprávnených voličov a ak bude rozhodnutie prijaté nadpolovičnou väčšinou účastníkov referenda.

Viac o téme: ReferendumVýsledkyReferendum 2023úšať
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu