Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

REFERENDUM si vyžiadalo aj zásah záchranárov: Ľuďom pomáhali pri kolapsoch, siedmich previezli do nemocnice

Referendum 2023 nebolo platné Zobraziť galériu (2)
Referendum 2023 nebolo platné (Zdroj: TASR/Radovan Stoklasa)

BRATISLAVA - Zdravotnícki záchranári zasahovali počas sobotného (21.1.) referenda priamo vo volebných miestnostiach alebo v ich bezprostrednej blízkosti deväťkrát. Sedem pacientov po ošetrení previezli do nemocnice. Informovala o tom hovorkyňa Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby (OS ZZS) SR Alena Krčová.

"K najčastejším príčinám zásahov patrili epileptické záchvaty, kolapsy, problémy s tlakom, aj úrazy. Vo väčšine prípadov išlo o zásahy priamo vo volebných miestnostiach," konkretizovala Krčová. Z dát operačného strediska podľa nej vyplýva, že najviac zásahov bolo v Bratislavskom kraji, v ktorom vyslali záchranárov na pomoc trom pacientkam.

Referendum v Nitre
Zobraziť galériu (2)
Referendum v Nitre  (Zdroj: TASR/Henrich Mišovič)

"Staršia žena sa pošmykla na podlahe a udrela si hlavu. Ďalšej pacientke prišlo nevoľno, spadla a pri páde si poranila končatiny. Obe boli transportované do nemocnice. Tretia pacientka skolabovala, našťastie, jej zdravotný stav si po ošetrení vyslanými záchranármi nevyžiadal prevoz do nemocničného zariadenia," priblížila Krčová.

Pomoc potrebovali aj členovia volebných komisií

Z deviatich pacientov, ktorí potrebovali pomoc zdravotníckych záchranárov, boli dvaja členmi volebných komisií. "V Košickom kraji bola na adrese ošetrená žena pre problémy s tlakom, v Žilinskom kraji mal člen komisie epileptický záchvat," doplnila hovorkyňa. Vo väčšine prípadov podľa nej zasahovali záchranári počas otvorenia volebných miestností, len v jednom prípade to bolo po ich uzavretí a počas sčítavania hlasov.

Viac o téme: ReferendumZáchranáriZásahyZdravotná služba
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu