Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

MIMORIADNE Prezidentke došla trpezlivosť: Na Ústavnom súde napadne znenie paragrafu 363!

Zuzana Čaputová Zobraziť galériu (2)
Zuzana Čaputová (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

BRATISLAVA - Po dnešnom dni, kedy svoju platnosť opäť zaznamenal kontroverzný paragraf 363, sa už na celú situáciu nemohla bez mihnutia oka pozerať ani hlava štátu. Prezidentka Zuzana Čaputová v piatok oznámila, že napadne znenie paragrafu 363 na Ústavnom súde.

VIDEO Maroš Žilinka opäť využil paragraf 363, tentokrát pri Borguľovi:

Generálny prokurátor Žilinka opäť využil paragraf 363: Zrušil obvinenie ďalšiemu poslancovi (Zdroj: Topky - Vlado Anjel)

Konať začne už začiatkom týždňa

"Začiatkom budúceho týždňa podám na Ústavný súd SR návrh na začatie konania o súlade paragrafu 363 s Ústavou a medzinárodnými dohovormi," píše rázne Čaputová. Jej reakcia zrejme pramení z dnešného rozhodnutia generálneho prokurátora SR Maroša Žilinku, ktorý zrušil rozhodnutie vyšetrovateľa o vznesení obvinenia voči poslancovi Národnej rady SR Martinovi Borguľovi pre podplácanie i rozhodnutie špeciálneho prokurátora o zamietnutí sťažnosti obvineného voči uzneseniu obvinenia. Dôvodom je podľa šéfa prokuratúry nesplnenie podmienok na vznesenie obvinenia. V prípade Žilinku pritom zďaleka nejde o ojedinelé využitie tohto paragrafu a rozhodne nie prvé.

 

Začiatkom budúceho týždňa podám na Ústavný súd SR návrh na začatie konania o súlade paragrafu 363 s Ústavou a...

Posted by Zuzana Čaputová on Friday, January 20, 2023

Voči tomuto nástroju neexistuje opravný prostriedok

Čaputová je presvedčená, že terajšie znenie paragrafu 363 a právomoci, ktorými na jeho základe disponuje generálny prokurátor, zasahujú neprimerane do nezávislosti súdnej moci, ale tiež neprispievajú k budovaniu dôvery v justíciu. "Už len samotná skutočnosť, že takýto závažný nástroj, voči ktorému neexistuje opravný prostriedok a jeho používanie generálnym prokurátorom vzbudzuje polemiku v celej spoločnosti, bol dostatočný dôvod na zmenu alebo spresnenie zodpovedajúcej úpravy Trestného poriadku. Keďže sa v uplynulom období nenašla politická vôľa na zmenu legislatívy, rozhodla som sa využiť svoje kompetencie a obrátiť sa v tejto veci na Ústavný súd SR," argumentuje hlava štátu.

Prezidentka Zuzana Čaputová prijala predstaviteľov národnostných menšín
Zobraziť galériu (2)
Prezidentka Zuzana Čaputová prijala predstaviteľov národnostných menšín  (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

Súčasná úprava paragrafu 363 podľa Čaputovej názoru okrem už spomínaného zásahu do nezávislosti súdnej moci, a teda porušenia princípu deľby v neprospech moci súdnej, neguje právo občanov na preskúmanie rozhodnutia o základných právach a slobodách, porušuje právo obetí na účinné vyšetrenie trestného činu, či právo na súdnu ochranu.

Viac o téme: ParagrafMaroš ŽilinkaZuzana Čaputová363
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu