Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

AKTUÁLNE Žilinkov paragraf 363 je opäť v akcii: Zrušil obvinenie Borguľovi! Ostrá reakcia Hegera

Maroš Žilinka Zobraziť galériu (2)
Maroš Žilinka (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Generálny prokurátor Maroš Žilinka zvolal na dnešné doobedie stretnutie pre novinárov, ktoré malo formu vyhlásenia. Oznámil na ňom, že na základe paragrafu 363 zrušil obvinenie poslancovi Sme rodina Martinovi Borguľovi. Na novinárske otázky opäť neodpovedal.

Generálny prokurátor Maroš Žilinka opäť využil paragraf 363 a zrušil obvinenie ďalšiemu verejnému činiteľovi. Tentokrát ide o poslanca Sme rodina, predtým Smer, Martina Borguľu. Práve Sme rodina nominovala Žilinku do funkcie. Generálny prokurátor to oznámil na vyhlásení, ktoré zorganizoval. Na otázky médií opäť odmietol odpovedať. Žilinka je známy tým, že odkedy sa do funkcie dostal, s médiami komunikuje len jednostranne, prostredníctvom vyhlásení alebo sociálnych sietí. 

Žilinka zrušenie obvinenia odôvodnil tým, že v prípade Borguľu zistil viaceré porušenia zákona. Zrušil obvinenie vyšetrovateľa, dozorového prokurátora, aj rozhodnutie špeciálneho prokurátora, ktorý zamietol Borguľovu sťažnosť voči vznesenému obvineniu. "Prosím, aby pozorne počúvali najmä tí, ktorí sústavne spochybňujú inštitút paragrafu 363. Aj z dnes prezentovaného prípadu bude celkom zrejmé, že nie paragraf 363 je kontroverzný, ale takou je práve rozhodovacia činnosť niektorých orgánov činných v trestnom konaní v konkrétnych veciach, ktorá je nezákonná," povedal na úvod Žilinka. Generálny prokurátor má za to, že neboli splnené podmienky na vznesenie obvinenia. 

Reagoval Heger

Poverený premiér Eduard Heger na sociálnej sieti reagoval ostrým príspevkom. "Zvolenie Žilinku za generálneho prokurátora bola najväčšia chyba tejto koalície," napísal Heger. Žilinku zvolili za kandidáta na generálneho prokurátora v decembri 2020. Vo voľbe ho podporilo 132 poslancov zo 147 prítomných. Viacerí koaliční poslanci ho dlhodobo kritizujú.

 

Zvolenie Žilinku za generálneho prokurátora bola najväčšia chyba tejto koalície.

Posted by Eduard Heger - predseda vlády SR on Friday, January 20, 2023

Borguľa sa k úplatku priznal

Vyšetrovateľ NAKA obvinil poslanca Martina Borguľu v apríli minulého roka. Vinil z toho, že prostredníctvom Petra Petrova mal odovzdať úplatok 50-tisíc eur za to, že ho nebude stíhať NAKA. Prostedníctvom Petrova si ho od Borguľu vypýtal Marian Kučerka. Obaja, Kučerka aj Petrov, sú známi z iných mediálne známych káuz. Ďalším obvineným je Rajmund Rovňánek, ktorý bol tiež sprostredkovateľom na úplatok. Rovňánka nedávno obvinili v prípade so SIS-károm.

Generálny prokurátor Maroš Žilinka zrušil obvinenie poslancovi Sme rodina Martinovi Borguľovi

Generálny prokurátor Žilinka opäť využil paragraf 363: Zrušil obvinenie ďalšiemu poslancovi (Zdroj: Topky - Vlado Anjel)

Prípad poslanca Martina Borguľu siaha do roka 2018, kedy bol, podľa jeho slov, vydieraný. Mal za ním prísť jeho dobrý kamarát Rajmund Rovňánek a ten mu povedal, že ak nezaplatí 50-tisíc eur, príde ho zobrať Národná kriminálna agentúra. "Povedal, že mi môžu vykopnúť dvere o štvrtej ráno," vypovedal Borguľa ešte ako svedok.

Tlačový brífing strany Sme rodina po obvinení poslanca Martina Borguľu.
Zobraziť galériu (2)
Tlačový brífing strany Sme rodina po obvinení poslanca Martina Borguľu.  (Zdroj: Topky - Ján Zemiar)

Podľa uznesenia o vznesení obvinenia, ktoré majú Topky k dispozícii,  Kučerka si mal peniaze sám vypýtať za to, že Národná kriminálna agentúra sa nebude zaoberať trestným oznámení, ktoré súviselo s Borguľom. Malo sa týkať podozrenia biznisu so zákazkami v Bratislavskej vodárenskej spoločnosti. Borguľa na tlačovej konferencii, ktorú vtedy usporiadala strana Sme rodina k úplatku priznal. Povedal, že peniaze vyplatil preto, lebo nevidel inú možnosť. Tvrdil, že žije v spoločnej domácnosti so staršou matkou a dvoma deťmi. Rovnako vypovedal aj ako svedok v tomto príade.

Viac o téme: Generálny prokurátorPoslanec Obvinenie Martin BorguľaMaroš Žilinka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu