Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

AKTUÁLNE Tretí stupeň povodňovej aktivity na tokoch riek: Do niektorých obcí už vozia vrecia s pieskom!

Hroziaci tretí stupeň povodňovej aktivity a odstraňovanie vody z pivnice v Gemerskej Vsi Zobraziť galériu (2)
Hroziaci tretí stupeň povodňovej aktivity a odstraňovanie vody z pivnice v Gemerskej Vsi (Zdroj: SHMÚ, Facebook/OHZ Gemerská Ves)

KOŠICE - Z dôvodu výdatných zrážok a vysokých hladín vodných tokov vydalo SHMÚ výstrahu pred povodňovou aktivitou. Situácia začína byť kritická najmä na juhovýchode a východe Slovenska, kde mohutné búrkové mračná majú priniesť ešte väčší úhrn zrážok. V obci Gemerská Ves už umiestnili protipovodňové záchranné vaky.

Na východe je v týchto chvíľach najteplejšie, po jedenástej ukazoval teplomer v Orechovej +4,4 stupňa Celzia a preto sa tam vyskytujú najčastejšie zrážky v podobe dažďa. Najviac zrážok spadlo v okresoch Snina a Svidník.

Vodiči, pozor! Snehová kalamita na Orave (Zdroj: Zregionu.sk)

V Michaľanok tok rieky Roňava stúpa od skorých ranných hodín. Už doobeda dosahovala hladina výšku 305 cm, a za sedem hodín tak stúpla o meter, informovalo imeteo.sk. Druhý stupeň povodňovej aktivity dosahuje aj tok rieky Torysa v Košických Olšanoch, ale aj tok Olšavy v Bohdanovciach. Stúpajúce tendenciu majú ale aj ďalšie rieky na hranici Košického a Prešovského kraja.

Tretí stupeň povodňovej aktivity vyhlásila samospráva pre vzostup hladiny rieky Turiec v stredu popoludní. Podľa starostky došlo k jej vybreženiu na mieste mimo obce a voda sa drží aj na priľahlých poliach. Ako pre TASR uviedol veliteľ dobrovoľných hasičov v obci Gemerská Ves Zoltán Győri, počas uplynulých hodín museli zasahovať len v jednom prípade. "Na jednom mieste sme odčerpávali vodu z pivnice," priblížil Győri. V obci tiež pri koryte rieky umiestňovali protipovodňové záchranné vaky.
 

Situáciu v Gemerskej Vsi monitorujú aj vodohospodári. Ako pre TASR priblížil hovorca Slovenského vodohospodárskeho podniku (SVP) Marián Bocák, do obce doviezli tri kubické metre piesku.
"Hladiny vodných tokov v územnej pôsobnosti povodia Slanej po ustálení hladín a miernom poklese vo večerných hodinách majú opätovne stúpajúcu tendenciu s predpokladom dosiahnutia stupňov povodňovej aktivity," skonštatoval Bocák. Pre okres Revúca vydal Slovenský hydrometeorologický ústav výstrahu druhého stupňa pred povodňami z trvalého dažďa.

Stupne povodňovej aktivity
Zobraziť galériu (2)
Stupne povodňovej aktivity  (Zdroj: SHMÚ)

SHMÚ varuje pred povodňami v Leviciach, Veľkom Krtíši, Rožňave, Michalovciach, Humennom, v Snine, Medzilaborciach, Stropkove, Svidníku, Bardejove, kde hrozí prvý stupeň povodňovej aktivity. V Lučenci, Rimavskej Sobote a Revúcej, v Košiciach v okolí Bodvy, ale aj v Sobranciach hrozí druhý stupeň a v Košiciach v okolí Hornádu a v Trebišove hrozí až tretí stupeň.

Viac o téme: PovodneZrážkyTretí stupeň povodňovej aktivityDážď so snehom
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu