Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Počasie nám dáva zabrať: Silný vietor, sneh a alarmujúce hladiny vodných tokov! Útulok v Košiciach zatopilo!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Počasie v posledných dňoch komplikuje dopravu a zdvíha hladiny vodných tokov. Z Jadranu sa k nám blíži ďalšia tlaková níž, ktorá so sebou prinesie dávku čerstvého snehu. V nižších polohách budú naďalej prevládať dažďové prehánky. Na východe a juhovýchode Slovenska hrozia početné búrky.

Parížania si užívajú nezvyčajne teplé počasie na Nový rok: Vo veľkom sa stretávajú pri rieke Seina (Zdroj: Profimedia)

Aktualizácia 15:30

Hasiči v Košickom kraji zasahujú v súvislosti s dažďom aj snehovými zrážkami

Hasiči v Košickom kraji vo štvrtok evidujú zásahy v súvislosti s dažďom aj snehovými zrážkami. Pre TASR to potvrdila hovorkyňa Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru (KR HaZZ) v Košiciach Jana Matis Libová s tým, že zatiaľ absolvovali viac ako 20 výjazdov spojených s počasím.
"V súvislosti so snehom sa najviac zasahuje v okresoch Spišská Nová Ves, Rožňava a Košice-okolie. Väčšina prípadov je k popadaným stromom," uviedla. Za najnáročnejší označila zásah v smere z Košíc na Jahodnú, kde hasiči zasahujú už tri hodiny. "Nachádza sa tam na viacerých úsekoch väčšie množstvo popadaných, nalomených stromov," spresnila.
Čo sa týka dažďa, doposiaľ zaznamenali celkovo tri výjazdy, a to v Košiciach v podchode pri budove katastrálneho úradu, ale aj v Moldave nad Bodvou a v Sečovciach.
Dážď spôsobil problémy napríklad aj v košickom útulku pre opustené zvieratá, kde voda zaplavila výbehy a niekoľko kotercov. "Útulok je pre kritickú situáciu zatvorený do odvolania," uvádza Útulok Únia vzájomnej pomoci ľudí a psov (ÚVP) Košice na sociálnej sieti.

 

⚠️ ÚTULOK JE PRE KRITICKÚ SITUÁCIU ZATVORENÝ DO ODVOLANIA ⚠️ V útulku máme zaplavené výbehy, niekoľko...

Posted by Útulok UVP Košice on Thursday, January 19, 2023

Mohutné zrážky zdvihnú hladinu vodných tokov 

Výdatné zrážky a búrky by mohli zdvihnúť vodné toky a hroziaci stupeň povodňovej aktivity by tak mohol byť ešte alarmujúcejší, informuje imeteo.sk. Meteorológovia očakávajú zrážky v desiatkach milimetrov (30 až 50 mm) a na juhovýchode a východe Slovenska by situácia so striedaním teplého a studeného vzduchu mohla priniesť mohutné búrkové mračná.

Snehu sa dočkajú aj v Bratislave

Najvýraznejšie zrážky by tak okrem východu Slovenska mali potrápiť aj juh. Hranica sneženia by sa na západe mala posunúť na 300 metrov. Snehu by sa mohli dočkať vyššie položené miesta v Bratislave, ale aj Malé Karpaty. Naopak na strednom a východnom Slovensku je sneh očakávaný najmä vo vysokohorských oblastiach. V oblasti Spiša a Gemera by mohlo napadnúť 10 až 20 centimetrov čerstvého snehu, smerom na západ bude snehových zrážok ubúdať. 

Pre silné sneženie uzatvorili Donovaly pre vozidlá nad 10 metrov dĺžky

Sneh komplikuje dopravu na viacerých úsekoch ciest na Slovensku. Horský priechod Donovaly uzatvorili pre silné sneženie pre vozidlá nad desať metrov dĺžky. Pre kamióny je uzatvorený aj horský priechod Príslop. Sneženie znižuje dohľadnosť v okrese Čadca. Informuje o tom Slovenská správa ciest na webe zjazdnost.sk.

Cestári upozorňujú, že cesta III/2493 v úseku Vyhne - Červená studňa je pre padajúce stromy ťažko prejazdná. Horský priechod Dobšiná a úsek cesty I/67 odbočka Dedinky - Ostrá skala sú uzavreté pre vozidlá nad 3,5 tony.

Úsek cesty II/531 Muráň - Červená Skala je uzatvorený pre vozidlá nad desať metrov celkovej dĺžky. Cesta II/533 Gemerská Poloma - Súľová, horský priechod Súľová až po Hnilec pre padajúce stromy uzavreli pre všetky vozidlá v oboch smeroch.

Zelená vlna RTVS informuje, že medzi Banskou Štiavnicou a Vyhňami odstraňujú popadané stromy. Úsek je pre nákladné autá neprejazdný a osobné autá prejdú s ťažkosťami. V stúpaní na Folkmarský kopec z Veľkého Folkmara hlásia vodiči viacero odstavených kamiónov, cesta je neupravená a ťažko zjazdná. Medzi Rudňanmi a Poráčom blokuje jeden pruh odstavený autobus, cesta je tam podľa šoférov neupravená a ťažko zjazdná.

Viac o téme: SnehPočasieBúrkyZrážkyTlaková níž
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu