Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Afganistan hlási už 70 mŕtvych: Chladné počasie zablokovalo niekoľko hlavných ciest

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Ebrahim Noroozi)

KÁBUL - Pre chladné počasie zahynulo minulý týždeň v Afganistan 70 ľudí. Oznámil to v stredu predstaviteľ vládneho hnutia Taliban, podľa správy agentúry DP

Podľa Abdullaha Mohammadiho z afganského úradu pre riadenie krízových situácii zahynulo aj 70.000 zvierat. O veľkom počte obetí chladného počasia informovali aj afganské médiá, podľa ktorých tvorili v niektorých provinciách väčšinu obetí deti alebo ľudia so závislosťou na návykových látkach.V provincii Bádghís na západe Afganistanu klesla teplota až na -28 stupňov Celzia, uvádza DPA s odvolaním sa na svedectvá miestnych obyvateľov. 

Husté sneženie v horských častiach krajiny zablokovalo niekoľko hlavných ciest

Podľa úradov husté sneženie v horských častiach krajiny zablokovalo niekoľko hlavných ciest, v dôsledku čoho je sťažený prístup do najmenej piatich okresov. Afganská meteorologická služba pritom predpokladá, že chladné počasie môže pokračovať aj v nasledujúcich dňoch. Afganské médiá stále častejšie informujú o rodinách, ktorých členovia zahynuli po nadýchaní sa dymových splodín. Tamojšie domácnosti totiž nie sú bežne vybavené elektrickým alebo iným primeraným kúrením.

Afganské vládnuce hnutie Taliban zakázalo ženám navštevovať univerzity
Zobraziť galériu (2)
Afganské vládnuce hnutie Taliban zakázalo ženám navštevovať univerzity  (Zdroj: SITA/AP Photo/Ebrahim Noroozi)

V krajine panuje jedna z najrozsiahlejších humanitárnych kríz

Niekoľko desaťročí trvajúca vojna má na Afganistan zničujúce dôsledky. V krajine panuje jedna z najrozsiahlejších humanitárnych kríz na svete. Tento rok bude podľa OSN potrebovať humanitárnu pomoc viac ako polovica miestnej populácie.Ekonomiku Afganistanu dlhé roky udržovala medzinárodná komunita, avšak po odchode amerických vojsk a následnom prevzatí vládnej moci hnutím Taliban v auguste 2021 skolabovala. Mnoho medzinárodných organizácií totiž pozastavilo svoje humanitárne programy vo vojnou zmietanom Afganistane na protest proti tomu, ako Taliban zaobchádza so ženami, uvádza DPA.

Viac o téme: SmrťChladné počasieAfganistan70 ľudí
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu