Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Vírusová nálož KORONAVÍRUSU v odpadových vodách stúpla v troch krajoch

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Vírusová nálož nového koronavírusu v odpadových vodách v 51. kalendárnom týždni mierne stúpla v Bratislavskom, Trnavskom a Trenčianskom kraji. Vyplýva to z výsledkov monitoringu odpadových vôd, ktoré na webe zverejnil Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR.

Počas spomínaného obdobia sa vyšetrilo 53 vzoriek, všetky boli pozitívne. "V 29 vzorkách (54,72 percenta) došlo k vzostupu počtu kópií RNA SARS-CoV-2, v ostatných 24 vzorkách ostal počet kópií nezmenený alebo došlo k jeho poklesu," ozrejmil ÚVZ s tým, že niektoré vzorky sa ešte vyšetrujú.

Odpadové vody
Zobraziť galériu (2)
Odpadové vody  (Zdroj: ÚVZSR)

Od januára sa monitoring rozšíril na viaceré okresy

Analýza prítomnosti vírusu SARS-CoV-2 v odpadových vodách na Slovensku podľa neho zodpovedá epidemiologickej situácii. Prítomnosť nového koronavírusu v odpadových vodách sa na týždennej báze monitoruje od mája 2021. Od januára sa monitoring rozšíril na viaceré okresy, v rámci Slovenska sa doposiaľ zapojilo 62 čistiarní odpadových vôd.

ÚVZ priblížil, že do 51. kalendárneho týždňa sa celkovo vyšetrilo 2989 vzoriek kvalitatívnou a kvantitatívnou metódou. "Z nich bolo pozitívnych alebo s hraničnými hodnotami 2954 (98,83 percenta) vzoriek," dodal.

Viac o téme: Odpadové vodyMonitoringKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu