Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Zdravotníctvo nie je v lepšom stave, problémy sa každoročne prehlbujú, tvrdí Šóth

Marián Šóth
Marián Šóth (Zdroj: TASR/Marko Erd)

BRATISLAVA - Zdravotníctvo nie je v lepšom stave, roky sa prepadáme. Zhodnotil to prezident Asociácie súkromných lekárov (ASL) SR Marián Šóth. Problémy a deficit sa podľa jeho slov každoročne prehlbujú. V tomto roku považuje za potrebnú personálnu aj finančnú stabilizáciu sektora, za nutnosť považuje aj skutočne trvalú víziu do budúcnosti.

Slovenské zdravotníctvo je podľa Šótha v rozvrátenom stave a na chvoste záujmov krajiny. "Je všeobecne známe, že už roky vedieme v rebríčku vysokej miery odvrátiteľných úmrtí. Ambulantný sektor kolabuje. Trpíme nedostatkom ľudských aj finančných zdrojov," uviedol. Na druhej strane je tu podľa neho potreba zvyšovania kvality a dostupnosti zdravotnej starostlivosti o občanov.

Na problémy upozorňuje už roky

Šéf ambulantných lekárov podotkol, že na problémy roky upozorňuje, hľadá riešenia a chce rokovať s kompetentnými. "Ale stále narážam na ignoranciu alebo neschopnosť riešiť problémy zdravotníctva na Slovensku," dodal. Je podľa neho potrebné nastaviť proces zlepšovania spoločenského postavenia a povedomia o zdravotníkoch na Slovensku. Za potrebnú považuje takú víziu zlepšovania zdravotníctva, aby sa zmeny neočakávali hneď. Kritizuje vládu, že minulý rok "hasila" problémy bez vízie a perspektívy, chaoticky a nesystémovo. "Som rád, že my v ambulantnom sektore sme sa riadili zdravým rozumom a nenechali sme pacientov v neistote," doplnil Šóth.

Viac o téme: HodnotenieZdravotníctvoMarián ŠóthAsociácia súkromných lekárov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu