Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Ministerstvo zlyháva pri riadení strategických priorít v zdravotníctve, tvrdí Najvyšší kontrolný úrad

Vladimír Lengvarský
Vladimír Lengvarský (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR zlyháva pri riadení strategických priorít, problémy vo verejnom zdravotníctve sa stále nabaľujú. Konštatuje to Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ) na základe minuloročných kontrol v sektore. V pravidelnej štvrťročnej správe o nich informuje troch najvyšších ústavných činiteľov.

Tri kontroly boli zamerané na elektronizáciu zdravotníctva, jedna sa týkala hospodárenia záchranných služieb v Bratislave a Košiciach. "Všetky štyri kontroly majú spoločný záver – ministerstvo zdravotníctva zlyháva pri riadení strategických priorít a problémy vo verejnom zdravotníctve sa stále nabaľujú," uviedol NKÚ.

Slovenské zdravotníctvo sa podľa úradu prepadá v každej z oblastí elektronizácie, na ktorú sa kontrolóri pozreli. "Absolútne zaostáva digitalizácia, potrebné dáta na systémové riadenie a financovanie chýbajú," konštatuje predseda NKÚ Ľubomír Andrassy. "Preto kontrolný úrad víta, že minister v ostatných dňoch podnikol kroky smerujúce k spusteniu krízového riadenia v organizácii zodpovednej za digitalizáciu zdravotníctva," dodal. NKÚ poukazuje na to, že systém eZdravie využívajú pacienti aj lekári len minimálne a mechanizmus DRG funguje len na dobrovoľnej báze. "Zdravotnícke dáta v rámci národných registrov Národného centra zdravotníckych informácií chýbajú, neoverujú sa a ani nevyhodnocujú," doplnil.

Úrad už vlani na riziká upozorňoval

Kontrolný úrad zdôrazňuje, že práve elektronizácia a využívanie relevantných dát sú nástrojom na znižovanie zadlženosti zdravotníctva a kľúčom k jeho lepšiemu riadeniu. Deklaruje, že je otvorený diskusii s ministerstvom zdravotníctva a byť nápomocný pri hľadaní riešení.  

Andrassy zároveň poznamenal, že úrad už vlani upozorňoval na riziká, ktoré tento rok hrozia v ambulantnom sektore. Vláda ani parlament podľa jeho slov na upozornenia nezareagovala. "Kompetentní na jednej strane riešili situáciu v nemocniciach, na druhej strane úplne prehliadali významné riziká v ambulantnom sektore, existenčné problémy obvodných lekárov, pediatrov či špecialistov spôsobené vysokou mierou inflácie, bezprecedentným zvyšovaním cien energií, ale aj nedostatočnou valorizáciou výšky ceny bodu za poskytnutý zdravotný výkon," ozrejmil. Dodal, že vo výsledku na to dnes doplácajú pacienti.

NKÚ sa chce svojou činnosťou venovať zdravotníctvu aj tento rok. "Pričom pozornosť upriami aj na kontrolu zavádzania už prijatých odporúčaní v oblasti finančného riadenia, transparentného obstarávania či rozvoja informatizácie," ozrejmila hovorkyňa úradu Daniela Bolech Dobáková.

Viac o téme: ZdravotníctvoMinisterstvoNajvyšší kontrolný úrad
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu