Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Na oslavách 30. výročia vzniku ČR sa zúčastnil aj slovenský premiér Eduard Heger

Eduard Heger
Eduard Heger (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

PRAHA - Program osláv 30. výročia vzniku samostatnej Českej republiky sa zavŕšil v pondelok slávnostným koncertom Českej filharmónie v pražskom Rudolfine, na ktorom sa spolu s českým premiérom Petrom Fialom a predstaviteľmi jeho vlády zúčastnil aj slovenský premiér Eduard Heger s manželkou. TASR o tom informuje na základe tlačovej správy vlády Českej republiky.

"Náš spoločný štát sa síce pred rokmi rozdelil, no naše národy sa nikdy nerozdelili. A hoci tri desaťročia kráčame ako dve suverénne republiky, aj tak ideme po rovnakej ceste. Po ceste demokracie, slobody, vzájomného rešpektu a podpory," uviedol Heger na sociálnych sieťach. 

"Dobre to dokazuje, ako máme aj 30 rokov po rozdelení spoločného štátu úzke, priateľské a mimoriadne vzťahy medzi Českou republikou a Slovenskom," uviedol Fiala.

Premiér Eduard Heger si želá, aby 2023 bol rokom rešpektu, zmieru a dialógu

Premiér Eduard Heger si želá, aby 2023 bol rokom rešpektu, zmieru a dialógu (Zdroj: Facebook/ Eduard Heger - predseda vlády SR)

Český premiér sa spolu s manželkou zúčastnil okrem koncertu aj na tradičnom novoročnom obede s českým prezidentom Milošom Zemanom na zámku v Lánoch a pri príležitosti okrúhlelo výročia vzniku Českej republiky pozval na slávnostnú večeru vo svojom sídle Kramárovej vile všetkých predchádzajúcich predsedov vlád ČR s partnerkami.

"Napriek tomu, že mnohí boli alebo navzájom sú politickými súpermi a že máme na veľa vecí rozdielne názory, pokladám za dobré, aby boli v takýchto slávnostných chvíľach spolu všetci, čo mali v nejakej dobe v dejinách modernej samostatnej Českej republiky zodpovednosť, možnosť a príležitosť stáť na čele vlády, byť na vrchole výkonnej moci... a spoluutvárať ich smerovanie," uviedol Fiala.

Viac o téme: OslavyČesko30. výročieEduard Heger
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu