Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

VEĽKÝ prehľad zmien v dôchodkovom systéme: Prilepšia si dôchodcovia, no aj pracujúci, ktorí na penziu ešte len čakajú!

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA – Dôchodcom sa blýska na lepšie čas. Aspoň pre tento rok. Penzie budú valorizované a môžu sa tešiť aj na novinku, ktorou je rodičovský dôchodok. Zmeny čakajú aj na ľudí, ktorí sa k dôchodkovému veku ešte len blížia.

Hlas-SD navrhuje, aby sa dôchodky valorizovali dvakrát do roka (Zdroj: Topky/Ramon Leško )

Valorizácia penzií v skratke znamená aktívne navýšenie dôchodkov. Tie sa tento rok zvýšia až o 11,8%, čím sa má predchádzať tzv. dôchodkovej inflácii, ku ktorej dochádza pre nárast cien v domácnostiach.

"Pre ilustráciu, priemerný vyplácaný starobný dôchodok koncom septembra 2022 dosiahol výšku 517,40 eura. Po valorizácii sa v budúcom roku jeho suma zvýši o 61,10  eura na 578,50 eura mesačne," priblížila Sociálna poisťovňa na svojej stránke.

Tabuľka: Vývoj priemernej a minimálnej mzdy v hospodárstve (2016-2022)
Zobraziť galériu (4)
Tabuľka: Vývoj priemernej a minimálnej mzdy v hospodárstve (2016-2022)  (Zdroj: MinimalnaMzda.sk)

Ďalšou novinkou bude zavedenie tzv. rodičovského dôchodku. Stačí, aby bol dôchodca poberateľom starobnej, invalidnej, resp. výsluhovej penzie už v dôchodkovom veku a bol rodičom dieťaťa. Je potrebné, aby dieťa penzistu viedlo dôchodkové poistenie dva roky dozadu. Bonus k dôchodkom sa bude vypočítavať ako 1,5% 1,2-násobku priemernej mzdy v slovenskom hospodárstve. To bude v roku 2023 znamenať navýšenie až o 21,80€/mesiac. 

Ak čakáte na penziu, zmeny sa týkajú aj vás!

Dôchodková reforma prináša aj nárok na predčasnú penziu. Doteraz platilo, že nárok na predčasnú penziu ste si mohli uplatniť iba v prípade, ak vám do dôchodkového veku chýbali len 2 roky. Od 1. januára však prišlo k zmene, ktorá stanovuje, že nárok na predčasnú penziu nadobúda aj pracujúci, ktorý ma odpracovaných NAJMENEJ 40 rokov. 

VEĽKÝ prehľad zmien v
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Ak ste začali pracovať v 18 rokoch bez plynulého ukončenia pracovného pomeru, vo veku 58 rokov automaticky získavate nárok na predčasnú penziu. Ak sa ju ale rozhodnete čerpať pred dovŕšením dôchodkového veku, každá dávka vám bude znížená o 0,3% za každých 30 dní, ktoré vám do dovŕšenia dôchodkového veku chýbajú.

Dôchodky porastú pomalšie

Ďalšie zmeny sa udiali vo výbere úspor v II. pilieri či vo výpočtoch dôchodkovej hodnoty. Ide o jeden z troch parametov, na základe ktoých sa vypočítavajú  dôchodky. Akutálne je jej hodnota 16,47 eura.  Poslanci schválili jej zníženie o päť percent. To znamená, že od tohto roku sa výška aktuálnej dôchodkovej hodnoty každoročné upraví na 95% nárastu priemernej mzdy za trestí štvrťrok aktuálneho roka k tomu istému štvrťroku predchádzajúceho roka. Vo výsledku to znamená, že dôchodky porastú pomalšie  ako mzdy. 

Za lieky si už doplácať nemusíte, ak spĺňate tieto podmienky

Ďalšou podstatnou zmenou je nový zákon o nulových doplatkoch na lieky. Ak ste poberateľom dôchodku alebo máte ťažké zdravotné postihnutie a váš príjem za kalendárny štvrťrok nepresahuje 180% priemernej mzdy v hospodárstve (777,6€/mes.; odhad na 1. kvartal 2023), týka sa to práve vás.

VEĽKÝ prehľad zmien v
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Viac o téme: DôchodkyDôchodcoviaPenziaDoplatky za lieky
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu