Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Boris Kollár o súčasnej situácii: Ak sa do konca januára nedohodneme, nastane úradnícka vláda

Boris Kollár Zobraziť galériu (3)
Boris Kollár (Zdroj: Topky/Roman Leško)

BRATISLAVA - Ak sa do konca januára nepodarí schváliť zmenu Ústavy SR o možnosti skrátiť volebné obdobie a dohodnúť predčasné voľby, nastane úradnícka vláda. Tvrdí to predseda Národnej rady (NR) SR a Sme rodina Boris Kollár. Hovorí o potrebe predčasných volieb najneskôr v septembri. Premiér Eduard Heger (OĽANO) avizuje januárové rokovania o novej väčšine 76 poslancov. Šéf SaS Richard Sulík odmietol, že by schválenie rozpočtu znamenalo začiatok ďalšej spolupráce SaS a koalície. Líder OĽANO Igor Matovič pripúšťa dohodu na predčasných voľbách.

"Máme možnosť do konca januára pripraviť zmenu ústavného zákona a priviesť Slovensko k predčasným voľbám do leta v tomto roku. V prípade, že sa tak neudeje, ku koncu januára alebo začiatkom februára prezidentka vymenuje úradnícku vládu. Ja osobne s touto formou vlády nebudem asi súhlasiť, ale budem konštruktívny. Musíme pripraviť voľby, to je najlegitímnejšie," povedal Kollár. Premiérovi nebude kaziť rokovania o 76, ale podmienkou Sme rodina budú predčasné voľby. Podľa šéfa NR SR treba Slovensko vyviesť z marazmu. "Musíme pripraviť predčasné voľby, aby ľudia mohli nanovo rozdať karty," povedal.

VIDEO: TB predsedu NR SR Borisa Kollára (Sme rodina) po schválení štátneho rozpočtu na rok 2023

TB predsedu NR SR Borisa Kollára (Sme rodina) po schválení štátneho rozpočtu na rok 2023 (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Pokiaľ budú voľby, prosí politikov, aby nestrašili obyvateľov návratom mafie, ale ani osobami opozičných lídrov Roberta Fica a Petra Pellegriniho či lídrami Igorom Matovičom a Richardom Sulíkom. Poslancov i lídrov poprosil, aby si uvedomili, že ľudia sa vedia rozhodnúť, komu dajú svoj hlas a zvolia si ho za zástupcu do parlamentu. Premiér sa plánuje v januári stretávať a s politikmi z demokratického spektra, no nie s lídrami Smeru-SD a Hlasu-SD Robertom Ficom a Petrom Pellegrinim, pretože ich nepovažuje za ľudí, ktorí by rozumeli demokracii. Nebude rokovať ani s extrémistami. V novej 76 teda nechce s týmito subjektmi rátať.

Boris Kollár o súčasnej
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Šéf klubu OĽANO Michal Šipoš zatiaľ nepovedal, či poslanci OĽANO podporia v januári zmenu ústavy. Sulík potvrdil, že s premiérom sa rozprával o ponuke novej 76. "Áno, rozprávali sme sa o tom, o dva alebo tri dni neskôr som mu povedal, že debatu považujem za uzavretú. Nemáme nič rozdebatované a čo bude, to teraz neviem povedať," priblížil. Heger reagoval, že Sulík po páde vlády prišiel s ponukou novej 76 a teraz hovorí niečo iné Heger tiež potvrdil, že Matovič má oficiálne odísť z funkcie ministra v piatok (23. 12.). Sulík dúfa, že po schválení rozpočtu a odstúpení Matoviča z postu ministra si krajina vydýchne a situácia sa upokojí. Nevie povedať, či si vydýchne parlament, ak sa doň vráti líder OĽANO.

Boris Kollár o súčasnej
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Matovič uviedol, že sa do parlamentu teší, no ešte sa rozhodne, či do parlamentu nastúpi alebo nie. "Keby aj nie, určite z parlamentu treba bojisko, lebo voľby sa nám blížia. Vidíme, že sa možno schyľuje aj k predčasným voľbám a nakoniec zrejme na tom bude aj dohoda," povedal. Ak sa do NR SR vráti, stane sa podľa svojich slov obyčajným radovým poslancom. Nechce byť šéfom klubu. Zároveň povedal, že on osobne so Sulíkom nepôjde do žiadnej koalície, so Sulíkom skončil a ani s ním nebude komunikovať.

 

Viac o téme: úradnícka vládaBoris KollárPád vládySme Rodina
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu