Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Matovič prezradil, ako sám seba Vladimír Krčméry neraz nazýval: Tomu neuveríte!

Vladimír Krčméry
Vladimír Krčméry (Zdroj: SITA/Marek Mrviš)

BRATISLAVA - V utorok večer opustil tento svet uznávaný epidemiológ a infektológ Vladimír Krčméry vo veku 62 rokov. Podľa medializovaných informácií bol dôvodom obojstranný zápal pľúc. Muž, ktorý zasvätil svoj život pomoci tým najbezbrannejším, sám seba často vystavoval riziku a viac dbal na iných ako na seba. Každý, kto sa s ním stretol, spomína naňho iba v dobrom.

archívne video

Vladimír Krčméry v utečeneckom tábore v Kútoch (Zdroj: Topky/Maarty)

Poverený minister financií Igor Matovič, ktorý sa s Krčmérym stretával počas pandémie ako s členom covidového konzília, dáva do popredia jeho neuveriteľnú skromnosť. "V každej správe sa zásadne podpisoval malým “vk”, čo zodpovedalo jeho prístupu k životu. Seba považoval za najmenšieho z najmenších, hoci bol srdcom a láskou k blížnemu najväčší … a keď si chcel srandu zo seba spraviť, čo bolo veľmi často … tak miesto “vk” sa mi podpísal ako “tvoj tucny hroch tropicky”. Ako pripomína, Krčméry bol "ČLOVEK, čo do neba už na Zemi vstúpil."

 

V každej správe sa zásadne podpisoval malým “vk”, čo zodpovedalo jeho prístupu k životu. Seba považoval za najmenšieho z...

Posted by Igor Matovic on Wednesday, December 21, 2022

Pri pomoci iným v mnohých chudobných krajinách sveta sa profesor Krčméry sám neraz nakazil, okre iného prekonal päťkrát maláriu. Aj to jeho zdravie značne oslabilo a minulý rok dokonca povedal, že už mal byť na druhom svete. Po tom, ako sa nakazil cerebrálnou maláriou, mu podľa vlastných slov odumrela polovica mozgu, čo mu poškodilo pamäť aj zrak. I keď prestal cestovať mimo Európy, na Slovensku pomáhal zo všetkých síl.

Žiadne utrpenie ho nenechávalo chladným. Takmer do posledných dní sa angažoval pri pomoci v utečeneckom tábore v Kútoch. "Okrem svrabu, ktorý je normálnou súčasťou každého exodu, sme radi, že sme tu, že sme spoznali skvelých ľudí. Každé ráno kontrolujeme záchody, či nevypukla hnačková epidémia alebo iná. Chcem ešte dodať, že svrab sa na bežné obyvateľstvo neprenesie, to by si museli obliekať ich šaty. Nemali sme tu jediný exitus, jediný pozitívny prípad covidu," opísal v novembri situáciu. Jednoducho, Vladimír Krčméry bol človek, ktorý zasvätil svoj život pomoci a tak si ho väčšina ľudí bude pamätať.

 

 

Viac o téme: Vladimír Krčméry
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu