Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Príčina úmrtia profesora Krčméryho známa: Nezabil ho zápal pľúc

Vladimír Krčméry
Vladimír Krčméry (Zdroj: SITA/Marek Mrviš)

BRATISLAVA - Bezprostrednou príčinou náhleho úmrtia lekára a vedca Vladimíra Krčméryho bol infarkt myokardu. Informovala o tom rodina zosnulého.

Rodina odmietla zavádzajúce informácie o príčinách úmrtia, ktoré sa v uplynulých dňoch šírili vo verejnom priestore. "V tejto súvislosti už nebudeme poskytovať ďalšie informácie a prosíme o rešpektovanie súkromia pozostalých," zdôraznila. Vladimír Krčméry zomrel 20. decembra 2022 vo večerných hodinách. Mal 62 rokov.

Archívne Video

Vladimír Krčméry v utečeneckom tábore v Kútoch (Zdroj: Topky/Maarty)

Smutná správa obletela Slovensko v utorok večer. Podľa prvotných informácií podľahol uznávaný epidemiológ a infektolóf obojstrannému zápalu pľúc. Dnešná pitva to nepotvrdila.

Profil profesora Krčméryho

Vladimír Krčméry sa narodil 23. júla 1960 v Bratislave v rodine vedca a lekárky. V roku 1985 absolvoval štúdium medicíny na Univerzite Komenského (UK) v Bratislave. O päť rokov neskôr získal na UK akademický titul PhD. a v roku 1992 sa habilitoval na docenta v odbore vnútorné choroby - chemoterapia. Vedeckú hodnosť DrSc. dosiahol na Lekárskej fakulte UK v roku 1993. Na Masarykovej univerzite v Brne v roku 1997 obhájil profesúru v odbore vnútorné lekárstvo.

Profesionálne začal pracovať v roku 1985 ako odborný asistent na Ústave medicíny LF UK v Bratislave a na Klinike infekčných chorôb v Parazitologickom laboratóriu (1985-1989). Zároveň pôsobil ako všeobecný lekár na Klinike infekčných chorôb vo Fakultnej nemocnici UK v Bratislave (1986-1988).      

Vladimír Krčméry sa zaslúžil o vznik niekoľkých vzdelávacích inštitúcií na Slovensku. Pomáhal s obnovou Trnavskej univerzity, na ktorej založil zdravotnícku sekciu a fakultu zdravotníctva a bol jej prvým dekanom. Počas tohto obdobia začal pôsobiť v Keni, kde boli s jeho pomocou otvorené rozvojové humanitárne, vedecké aj vzdelávacie projekty. Pomáhal budovať aj Slovenskú zdravotnícku univerzitu v Bratislave.      

Súkromnú Vysokú školu zdravotníctva a sociálnej práce sv. Alžbety (VŠZaSP) v Bratislave, ktorá má viaceré detašované pracoviská v Európe a Afrike, založil v roku 2002. So školou rozbehol úspešný projekt detských domovov House of Family v Kambodži. Do roku 2013 bol rektorom a štatutárnym zástupcom školy, na ktorej založil Tropický tím.

Bol ambasádorom protitetanového projektu UNICEF, členom rady ministra zdravotníctva, riaditeľom Slovenskej postgraduálnej akadémie medicíny. Po vypuknutí pandémie ochorenia COVID-19 v roku 2020 sa stal členom Permanentného krízového štábu SR. Patril medzi hlavné tváre očkovacej kampane proti ochoreniu COVID-19 a tiež k najoslovovanejším odborníkom.  
      

Viac o téme: SmrťInfarktVladimír Krčméry
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu