Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Spomienky na Krčméryho: Sotva sa v našom malom slovenskom svete našiel taký veľký dobrák

Vladimír Krčméry Zobraziť galériu (3)
Vladimír Krčméry (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Slovensko prišlo úmrtím Vladimíra Krčméryho o výnimočného človeka, charizmatickú osobnosť a uznávaného odborníka. Týmito slovami charakterizuje známeho epidemiológa a infektológa hlavný hygienik SR Ján Mikas. Podľa vedca Roberta Mistríka nebolo možné nemať ho rád a za ľudskosť mu ďakuje aj cirkev.

Zdôraznil, že Krčméry zohral nezastupiteľnú úlohu v boji proti ochoreniu COVID-19. "Neváhal nezištne ponúknuť svoje neoceniteľné odborné skúsenosti pri riešení problémov počas pandémie. Navyše dokázal dať ľuďom nádej, ktorú v ťažkých časoch potrebovali počuť, – a ako múdreho a láskavého človeka ho počas pandémie spoznala aj široká verejnosť," priblížil Mikas.

Pričinil sa o rozvoj vzdelávania sestier

Slovenská komora sestier a pôrodných asistentiek pripomenula, že Krčméry sa výrazným spôsobom pričinil sa o rozvoj univerzitného vzdelávania sestier na Slovensku. "Zaslúžil sa aj o vznik niekoľkých vzdelávacích inštitúcií na Slovensku so zdravotníckym zameraním," doplnilo Odborové združenie sestier a pôrodných asistentiek. Dodalo, že pomáhal nielen na Slovensku, ale i v zahraničí, ako napríklad v Keni či Kambodži.

Vyzdvihujú jeho odbornú, ale aj ľudskú stránku

Informáciu o jeho smrti so zármutkom prijala aj Lekárska fakulta Univerzity Komenského, kde v minulosti pôsobil. "Stal sa vyhľadávaným zdrojom informácií počas pandémie koronavírusu. Ako prvý na Slovensku bol zaočkovaný proti ochoreniu COVID-19," poznamenala fakulta. Vedec Robert Mistrík vyzdvihol jeho odbornú aj ľudskú stránku. "Nebolo možné ho nemať rád. Sotva sa v našom malom slovenskom svete našiel taký veľký dobrák, taký obetavý lekár, taký charizmatický človek. Stále nosil pri sebe odborné články, neuveriteľne zanietene o nich diskutoval a nesnažil sa svojimi znalosťami nadraďovať nad iných," uviedol.

Vladimír Krčméry
Zobraziť galériu (3)
Vladimír Krčméry  (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Vďaka patrí aj jeho službám cirkvi

Úprimnú sústrasť vyjadril Krčméryho rodine aj predseda Konferencie biskupov Slovenska Bernard Bober. Zároveň poďakoval za jeho službu cirkvi a v mene cirkvi. "Ďakujem mu za jeho ľudskosť a službu. Svojím dielom zanechal veľké dedičstvo, v ktorom prepojil svet lekára, misionára a kresťana. Vždy žil pre tých, ktorí boli na hranici. Vždy stál v prvej línii a slúžil tým, ktorí si často nevedeli pomôcť sami," uviedol Bober v kondolenčnom liste.

Členov epidemiologického konzília odborníkov Ministerstva zdravotníctva SR správa o úmrtí Krčméryho hlboko zarmútila. "Odchodom tohto výnimočného odborníka a ohromne láskavého človeka sme prišli o dobrého priateľa, radcu a obetavého spoluautora mnohých protiepidemických opatrení, ktoré sa prijímali v boji s pandémiou COVID-19," uviedli v stanovisku, ktoré za konzílium poskytla jeho členka Mária Avdičová. Účasť Krčméryho na konzíliu bola podľa jeho kolegov nezastupiteľná vzhľadom na jeho skúsenosti s bojom s infekčnými chorobami, ktoré získal mnohoročnou prácou na Slovensku aj v zahraničných misiách. "Tvojím odchodom Slovensko stráca výnimočného lekára, pedagóga a humanistu, ktorý svoje presvedčenie slúžiť chorým a slabým nielen hlásal, ale aj uplatňoval vo svojom živote," dodali.

Vo veku 62 rokov v utorok (20. 12.) zomrel profesor, lekár a odborník na tropickú medicínu a infektológiu Vladimír Krčméry.

Viac o téme: úmrtieHygienikOdborníkJán MikasVladimír Krčméry
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu