Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Pochúťky Štedrého večera nesmú chýbať ani doma u ministrov a politikov: Čo ich čaká na sviatočnom stole?

Čo odporúčajú na štedrovečerný stôl naši politici? Zobraziť galériu (8)
Čo odporúčajú na štedrovečerný stôl naši politici? (Zdroj: Gettyimages.com, Topky/Ján Zemiar, Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Máte už teraz chuť na vianočnú kapustnicu, pirohy, rybie filé, makové šúľance či iné? Kým si to všetko sami doprajete, vaše chúťky na štedrovečerný stôl ešte umocníme tým, ako si vedia z hľadiska vianočných receptov a jedál vedia poradiť naši ministri či politici a političky. Výber je skutočne pestrý a paleta štedrých večerov sa líši naprieč celým Slovenskom. Takto si predstavujú tradičnú večeru naši politici!

Ako prvého sme vyspovedali ministra pôdohospodárstva Samuela Vlčana. "Na Štedrý deň budeme mať obľúbenú „hríbovicu“, teda hubovú polievky nakyslo, tá má u nás tradíciu. Nesmú v nej chýbať kvalitné sušené slovenské hríby," prezradil šéf agrorezortu.

Samuel Vlčan
Zobraziť galériu (8)
Samuel Vlčan  (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

VIDEO Viacerých poslancov sme zastihli aj na krste knihy europoslanca Petra Polláka, ktorý zhodou okolností tiež vydával gastro-publikáciu. Inšpirovali sa z nej naši politici?

Maškrtní zákonodarcovia sa nechali vyspovedať ohľadom štedrovečerného stola, čo na ňom mávajú? (Zdroj: Topky/Maarty)

Na vianočný stôl nezabudol ani predseda Hlasu-SD Peter Pellegrini. 

Líder Hlasu Peter Pellegrini sa pre našich čitateľov rozhovoril o plánoch na Vianoce (Zdroj: Topky/Maarty)

Spomienky na detstvo ovplyvňujú to, čo na stole bude

Svojou troškou prispela aj podpredsedníčka Hlasu-SD Zuzana Dolinková. "Od malička sme doma trávili Štedrý večer spolu s mojimi starými rodičmi. Preto boli súčasťou našej večere napríklad aj tradičné vianočné vinše a modlitba. Na stole u nás na Vianoce nemôžu chýbať oblátky s medom, krížik urobený medom na čelo, makové pupáky (opekance), kapustnica bez mäsa a vyprážaný kapor so šalátom. Najmä niektorí mladší členovia rodiny si niekedy namiesto kapra posledné roky radšej a viac  pochutia napríklad na lososovi, či inej rybe bez kostí. Na vianočnom stole horí sviečka a okrem klasického vianočného menu nájdeme na ňom orechy, jablká, rôzne ovocie, či koláče," spomína stranícka odborníčka na zdravotníctvo.

Pochúťky Štedrého večera nesmú
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Topky/ Vlado Anjel)

K dobrému jedlu nechýbajú ani tradičné rozprávky 

Podpredseda Smeru-SD Ľuboš Blaha si síce zaspomínal na štedrovečerný stôl u nich doma, no nevynecháva ani ďalší kľúčový aspekt Vianoc. "Šošovicová polievka, kapor, šalát. Predtým oblátky s cesnakom a medom. A cez deň makové pupáky. Do toho nám hrá Popoluška so Šafránkovou a Perinbaba. Bez nich si to neviem ani predstaviť. Cez Vianoce nostalgicky spomínam, aké krásne Vianoce nám deťom vždy pripravili naši rodičia - teraz to isté robíme pre naše deti, v tom je to čaro Vianoc. Rodina a láska," popisuje Blaha.

Ľuboš Blaha
Zobraziť galériu (8)
Ľuboš Blaha  (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Opekance s makom u ministra doma

O večeru je postarané aj v domácnosti rodiny Naďovcov. Šéf rezortu obrany má tradičný apetít. "Večeru mávame klasickú - kapustnica, šalát, ryba a rezeň a na záver moje obľúbené opekance s makom. Myslím, že to máme usporiadané ako v každej rodine, mamina varí a my chlapi zavadziame a koštujeme jedlá," prízvukuje Jaroslav Naď (OĽaNO).

Pochúťky Štedrého večera nesmú
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

Blanár ani tento rok nevynechá špeciálnu čiernu vianočnú polievku

Podpredseda parlamentu Juraj Blanár (Smer-SD) nezabudol na gastro tradíciu, o ktorej hovoril  aj vlani. "Okrem tradičnej kapustnice s hubami, orechov, oblátok a rýb to bude aj naša špecialita, a to Čierna vianočná polievka," povedal Blanár.

Pochúťky Štedrého večera nesmú
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Saková preferuje vyprážaného kapra

Svoje o sviatočných pokrmoch vie aj exministerka vnútra a členka Hlasu-SD Denisa Saková. "Na štedrovečernom stole u nás nesmie chýbať kapustnica, oblátky s medom a vyprážaný kapor so zemiakovým šalátom, samozrejme s domácou majonézou, ktorú raz ročne na sviatky s radosťou vyrábam. Keďže sme zložená rodina z rôznych kútov Slovenska, tak nechýbajú ani tradičné pirohy z pohánkovej múky," pochvaľuje si Saková.

Denisa Saková
Zobraziť galériu (8)
Denisa Saková  (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

U Remišovcov sa večera dedí z generácie na generáciu

Štedrá večera v rodine vicepremiérky Veroniky Remišovej prebieha tak ako ju robili ich rodičia a starí rodičia. "Pred večerou ideme ešte na prechádzku alebo na cintorín, symbolická spomienka na tých, ktorých sme mali radi a už s nami nemôžu byť. Deti nie sú veľkí jedáci, po oplátkach sú už najedené a kapustnicu s rybou dojedáme len my. Niekedy robím makové pupáky, tie sa robili v mojej rodine od nepamäti. Dezert robím podľa želania, ale vždy len jeden. Buď  citrónová torta, alebo bielkový suchár, prípadne domáci krémeš. Nechcem, aby sa zbytočne plytvalo potravinami," popisuje Remišová.

Pochúťky Štedrého večera nesmú
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Topky/Ramon Lško)

Viac o téme: PoliticiReceptyŠtedrá večeraVianoceŠtedrý deň
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu