Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Príhovor prezidentky Zuzany Čaputovej po odvolaní vlády Eduarda Hegera

(Zdroj: Topky/Ramon Leško)

BRATISLAVA - Prezidentka SR Zuzana Čaputová v piatok odvolala vládu Eduarda Hegera (OĽANO). Zároveň ju dočasne poverila vykonávaním funkcie v obmedzenom rozsahu. Národná rada SR vyslovila vo štvrtok (15. 12.) Hegerovej vláde nedôveru.

Heger doručil demisiu do prezidentského paláca, Čaputová ho poverila dočasným a obmedzeným vládnutím (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

"Vážený pán predseda Národnej rady SR, vážený pán predseda vlády, vážení občania, vážení prítomní, pred malou chvíľou som odvolala vládu Eduarda Hegera, ako dôsledok včerajšieho rozhodnutia Národnej rady SR o vyslovení nedôvery. Nebudem sa už vyjadrovať k vášmu vládnutiu, urobila som tak nedávno v správe o stave republiky. Konštatujem však, že dráma, ktorú som spomínala vo svojej správe, sa prejavila aj v posledný minútach vášho riadneho vládnutia.

Po akte odvolania vašej vlády vás zároveň, v zmysle ústavy, musím poveriť vykonávaním pôsobnosti v obmedzenom rozsahu. A to až do vymenovania novej vlády. Z povahy veci je zrejmé, že takáto vláda nemôže zabezpečovať všetky potrebné kompetencie a je teda jednoznačne vládou dočasnou. Z reakcií politických lídrov po včerajšom rozhodnutí Národnej rady SR je taktiež zrejmé, že tu nie je politická vôľa na zostavení novej vlády s podporou a legitimitou parlamentu.

Preto vás chcem požiadať, aby ste nielen vy, pán premiér, ale aj ďalší politickí reprezentanti, urobili všetky potrebné kroky k tomu, aby Národná rada SR najneskôr do konca januára prijala všetky potrebné rozhodnutia smerujúce k predčasným parlamentným voľbám. Považujem za potrebné, aby sa predčasné voľby realizovali ešte v prvom polroku budúceho roka, a to z dôvodu, charakteru obmedzeného vládnutia, ktorý som spomínala, ale zároveň aj z dôvodu nevyhnutnosti prípravy nového štátneho rozpočtu na ďalší kalendárny rok. V prípade, ak k rozhodnutiu o predčasných voľbách v uvedenom termíne nepríde, pristúpim k ďalším krokom v zmysle ústavy.

Vzhľadom na moju ústavnú povinnosť zabezpečovať riadny chod ústavných orgánov vás chcem zároveň požiadať, aby ste ďalší výkon svojich obmedzených právomocí vykonávali s veľkou zodpovednosťou a v prechodnom období prispeli skôr k stabilite ako k chaosu. Slovensko potrebuje návrat k poriadku, funkčnosti a najmä k plnej pozornosti k riešeniam problémov ľudí a nie politikov. Ja osobne urobím všetko preto, aby som prispela k pokojnému prevedeniu krajiny k predčasným voľbám. Vážený pán premiér, na záver vám ďakujem za konštruktívnu spoluprácu a vláde, ktorej ste predsedali, za všetky kroky, ktoré boli ku prospechu Slovenska."

Viac o téme: PríhovorPád vládyZuzana Čaputová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu