Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Budovy súdov prejdú veľkou rekonštrukciou, dnes spustili prvú fázu: Pôjde o milióny eur!

Viliam Karas Zobraziť galériu (3)
Viliam Karas (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA – Ministerstvo spravodlivosti (MS) SR vyhlásilo priame vyzvania na rekonštrukciu budov súdov z prostriedkov plánu obnovy. Na rekonštrukciu a obstaranie budov je určených približne 182 miliónov eur. Na stredajšej tlačovej konferencii o tom informovali dočasne poverený premiér Eduard Heger (OĽANO), dočasne poverený šéf rezortu spravodlivosti Viliam Karas a generálna riaditeľka sekcie plánu obnovy Úradu vlády (ÚV) SR Lívia Vašáková.

V stredu spustili prvú fázu rekonštrukcie budov súdov za 4,4 milióna eur, ktorá zahŕňa zabezpečenie projektovej dokumentácie, inžinierskej činnosti a autorského dozoru. Na ňu potom nadviaže druhá, realizačná fáza. "Bude sa týkať 12 okresných súdov po celom Slovensku, dvoch krajských súdov v Bratislave a Nitre i časti Špecializovaného trestného súdu v Pezinku," povedal premiér. Neskôr by sa malo pristúpiť aj k rekonštrukcii súdov v Košiciach a Humennom.

Eduard Heger oznámil spustenie investícií na rekonštrukciu súdov (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Karas priblížil, že v stredu jednotlivým súdom odošlú výzvy na spustenie procesov pre obstaranie projektovej dokumentácie či autorského dozoru. "Po obstaraní projektovej dokumentácie bude možné spustiť verejné obstarávania na obstaranie dodávateľov jednotlivých rekonštrukcií súdov," podotkol. Financie z plánu obnovy sú pre slovenské súdnictvo určené najmä vďaka realizácii reformy súdnej mapy.

Eduard Heger
Zobraziť galériu (3)
Eduard Heger  (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Plán obnovy je súčasťou mechanizmu na podporu obnovy a odolnosti v rámci celoeurópskeho dočasného nástroja Next Generation EU, ktorý predstavuje najväčší stimulačný balík v histórii Európskej únie. Cieľom je obnoviť Európu po pandémii.

Generálnej riaditeľka sekcie plánu obnovy Úradu vlády SR Lívia Vašáková
Zobraziť galériu (3)
Generálnej riaditeľka sekcie plánu obnovy Úradu vlády SR Lívia Vašáková  (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Viac o téme: RekonštrukciaSúdyViliam KarasEduard Heger
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu