Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Je dokonané: Heger doručil prezidentke demisiu, Čaputová požaduje voľby počas prvého polroka 2023!

Heger prišiel za Čaputovou. Zobraziť galériu (5)
Heger prišiel za Čaputovou. (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

BRATISLAVA - Počas štvrtkového večera zažila slovenská politická verejnosť ďalší pád vlády, ktorý sa zrejme aj zapíše do dejín politológie ako jeden z tých významnejších. Hlavne ak si viacerí spomenú na (ne)podanú demisiu Igora Matoviča (OĽaNO). Teraz je však už všetko jedno a do prezidentského paláca prišiel s hlavou štátu vyriešiť posledné formality pred voľbami premiér v demisii Eduard Heger. Ten bude vládu viesť až do rozdania nových kariet voličmi na budúci rok. Slovenská ústava totiž nepozná stav bezvládia.

VIDEO Vyhlásenie Hegera a Kollára:

Hegerovi po páde vláde záleží na rozpočte, Kollár zas potrebuje zmeniť ústavu, inak nastúpi úradnícka vláda (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Aktualizácia 14:37

Vláde, ktorá dostala dočasné poverenie, teraz ide o veľa. Napriek vysloveniu nedôvery potrebujú schváliť jednak štátny rozpočet a zaručiť tak avizovanú pomoc napríklad aj lekárom a zároveň je na programe dňa aj zmena ústavy, inak je tu možnosť nástupu úradníckej vlády pod vedením prezidentky.

VIDEO Heger podáva demisiu do rúk prezidentky:

Heger doručil demisiu do prezidentského paláca, Čaputová ho poverila dočasným a obmedzeným vládnutím (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Aktualizácia 13:39

Čaputová vymenúva Hegera na dočasné dovládnutie, až kým nebudú najbližšie voľby. Hegerovi však prízvukovala, že "dráma" počas vládnutia sa zo strany Matoviča prejavila aj v posledných minútach vládnutia. "Nebudem sa už vyjadrovať k vášmu vládnutiu, urobila som tak nedávno v správe o stave republiky. Konštatujem však, že dráma, ktorú som spomínala vo svojej správe, sa prejavila aj v posledný minútach vášho riadneho vládnutia," povedala hlava štátu Hegerovi a Kollárovi.

Je dokonané: Heger doručil
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Čaputová požaduje tiež, aby sa predčasné voľby konali už v prvom polroku roka 2023. Ak k tomu nedôjde, pristúpi prezidentka k ďalším krokom podľa ústavy. To by zrejme znamenalo vymenovanie tzv. úradníckej vlády. Prezidentka poukazuje na obmedzené vládnutie i nevyhnutnosť prípravy nového štátneho rozpočtu na ďalší rok. "Považujem za potrebné, aby sa predčasné voľby realizovali ešte v prvom polroku budúceho roka, a to z dôvodu, charakteru obmedzeného vládnutia, ktorý som spomínala, ale zároveň aj z dôvodu nevyhnutnosti prípravy nového štátneho rozpočtu na ďalší kalendárny rok. V prípade, ak k rozhodnutiu o predčasných voľbách v uvedenom termíne nepríde, pristúpim k ďalším krokom v zmysle ústavy," dodala.

Je dokonané: Heger doručil
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Kroky k predčasným voľbám musí Heger uskutočniť do konca januára 2023. V prípade, ak k rozhodnutiu o predčasných voľbách v uvedenom termíne nepríde, hlava štátu pristúpi k ďalším krokom v zmysle ústavy. "Vzhľadom na moju ústavnú povinnosť zabezpečovať riadny chod ústavných orgánov vás chcem zároveň požiadať, aby ste ďalší výkon svojich obmedzených právomocí vykonávali s veľkou zodpovednosťou a v prechodnom období prispeli skôr k stabilite ako k chaosu. Slovensko potrebuje návrat k poriadku, funkčnosti a najmä k plnej pozornosti k riešeniam problémov ľudí a nie politikov. Ja osobne urobím všetko preto, aby som prispela k pokojnému prevedeniu krajiny k predčasným voľbám," uzavrela prezidentka.

Je dokonané: Heger doručil
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Nasledujúce udalosti

Až do vymenovania novej vlády dostáva odchádzajúca vláda poverenie vykonávať svoju činnosť od hlavy štátu. Právomoci takto poverenej vlády sú obmedzené. S pádom vlády Ústava SR počíta a stanovuje konkrétne kroky. Upozorňuje na to na sociálnej sieti Úrad vlády (ÚV) SR.

 

ČO HOVORÍ O PÁDE VLÁDY ÚSTAVA SR Národná rada Slovenskej republiky včera väčšinou 78 hlasov vyslovila nedôveru vláde...

Posted by Úrad vlády Slovenskej republiky on Friday, December 16, 2022

Aj takáto vláda môže rozhodovať o rozpočte

Dočasne poverená vláda môže napríklad rozhodovať o návrhoch zákonov a o nariadeniach vlády, o návrhoch štátneho rozpočtu a štátneho záverečného účtu, o medzinárodných zmluvách SR, ktorých dojednávanie preniesol na vládu prezident, ako aj o ďalších bezpečnostných otázkach. "Na rozhodnutia nad rámec týchto právomocí, napríklad na vymenúvanie a odvolávanie štátnych funkcionárov, potrebuje poverená vláda predchádzajúci súhlas prezidenta SR," skonštatoval Úrad vlády.

VIDEO Heger bol za prezidentkou aj s Kollárom už vo štvrtok večer:

Premiér E. Heger a predseda NR SR B. Kollár po stretnutí s prezidentkou Čaputovou po páde vlády (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Národná rada SR vo štvrtok (15. 12.) vyslovila 78 hlasmi nedôveru vláde Eduarda Hegera (OĽaNO). Prezidentka Zuzana Čaputová má v piatok popoludní Hegerovu vládu odvolať a zároveň ju dočasne poveriť vykonávaním funkcie v obmedzenom rozsahu.

Viac o téme: VládaDemisiaPád vládyZuzana ČaputováEduard HegerVyslovenie nedôvery
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu