Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Príplatky ku mzde sa rozmrazia, prezidentka Zuzana Čaputová podpísala novelu

Zuzana Čaputová
Zuzana Čaputová (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

BRATISLAVA – Príplatky ku mzde sa od 1. júna budúceho roka "rozmrazia". Zmenu prináša novela Zákonníka práce, ktorú podpísala prezidentka SR Zuzana Čaputová.

"V roku 2020 presadila vláda také znenie ustanovení, ktoré navrhujeme zmeniť, ktoré viedlo k zhoršeniu odmeňovania pracovníkov poberajúcich minimálnu mzdu, ako aj všetkých pracovníkov poberajúcich príplatky ku mzde, najmä pokiaľ ide o príplatky za prácu v neštandardnom pracovnom čase, respektíve za pracovnú pohotovosť mimo pracoviska," priblížili predkladatelia z opozičného Smeru-SD v dôvodovej správe.

archívne video: Prezidentka Zuzana Čaputová v parlamente predniesla asi najkritickejšiu správu o stave republiky

Prezidentka Zuzana Čaputová v parlamente predniesla asi najkritickejšiu správu o stave republiky (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Podstata zhoršenia odmeňovania spočíva podľa nich v zmene určovania výšky príplatkov. Skonštatovali, že namiesto jeho naviazania na vývoj minimálnej mzdy zákonodarca ustanovil pevné sumy, ktoré sa od roku 2020 nemenili, zatiaľ čo minimálna mzda rastie. "V súčasnosti je však vládne riešenie z roku 2020 neakceptovateľné a výrazne poškodzuje pracujúcich ľudí a znižuje ich príjmy," podotkli.

Rodinné podniky nadobudnú samostatný právny rámec, novelu podpísala prezidentka 

Takzvané rodinné podniky nadobudnú samostatný právny rámec. Počíta s tým novela zákona o sociálnej ekonomike a sociálnych podnikoch, ktorú podpísala prezidentka SR Zuzana Čaputová.

Zámerom novely v kontexte rodinných podnikov je upraviť rodinný podnik zákonnou normou, a to predovšetkým s dôrazom na vymedzenie jeho určujúcich znakov, medzi ktorými je predovšetkým existencia rodinných väzieb. Tieto väzby sú pre rodinný podnik zásadné z pohľadu jeho vnútorného fungovania, ako aj z pohľadu ich možného vplyvu na samotné podnikanie.

"Hlavným cieľom rodinného podniku je nepochybne podnikanie v zmysle Obchodného zákonníka, avšak na rozdiel od bežných podnikov rodinné podniky môžu klásť dôraz aj na kultiváciu rodinných väzieb vo vnútornom prostredí podniku, posilňovanie rodinných hodnôt a kvality rodinného života nevynímajúc rozvoj rodinnej hmotnej kultúry a tradície. Rodinný podnik tak neplní len základný cieľ realizácie podnikateľskej činnosti s cieľom tvorby zisku, ale môže mať aj vyšší zámer s cieľom kultivácie a rozvoja rodinného prostredia a tzv. spoločnej rodiny," spresnil rezort práce.

Účinnosť ustanovení upravujúcich problematiku rodinných podnikov sa posunula na 1. júla 2023. Novela totiž nanovo vytvára inštitucionálny rámec pre problematiku rodinných podnikov. Zároveň si to bude vyžadovať vytvorenie nového, respektíve úpravu existujúceho informačného systému.

Prezidentka podpísala novelu, ktorá rieši ostatné poľnohospodárske plochy 

Prezidentka SR Zuzana Čaputová podpísala novelu zákona o ochrane a využívaní poľnohospodárskej pôdy. Právna norma rieši ostatné poľnohospodárske plochy so zámerom pomôcť najmä poľnohospodárom, ktorí ich pri svojej činnosti využívajú.

Cieľom je opätovne rozšíriť právnu ochranu a najmä nastoliť podmienky regulácie povinností majiteľov a užívateľov pôdy, ktorá síce primárne nezodpovedá charakteru poľnohospodárskej pôdy, ale slúži na zabezpečenie poľnohospodárskeho využívania pôdy. Ide o pôdu, ktorá v minulosti tvorila súčasť poľnohospodárskeho pôdneho fondu - ostatné poľnohospodárske plochy.

Predkladateľ poukázal na to, že rovnaká daň sa platila za ostatnú plochu, ktorá bola využívaná komerčne, napríklad parkovisko, ako aj za ostatnú plochu, ktorá bola využívaná v súvislosti s poľnohospodárstvom. Takto bude možné tieto ostatné plochy rozlíšiť aj na účely platenia miestnych daní, čo má pomôcť najmä poľnohospodárom, ktorí ich pri svojej činnosti využívajú.

Návrh zákona predpokladá skôr negatívny dosah na rozpočet verejnej správy, konkrétne na rozpočet obcí, ktoré stanovujú miestnu daň z nehnuteľností vrátane dane z pozemkov. Časť ostatných plôch, a to ostatných poľnohospodárskych plôch, má podliehať nižšej sadzbe dane.

Viac o téme: MzdyPríplatkyZuzana Čaputová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu