Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Veľký zvrat, ani premiér Mikulca nakoniec neodvolá: Hlasovanie v utorok vraj preverí charakter štátu

Ani Heger Mikulca neodvolá. Zobraziť galériu (3)
Ani Heger Mikulca neodvolá. (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Hlasovanie o návrhu na vyslovenie nedôvery vláde bude hlasovaním o charaktere štátu. Na pondelkovej tlačovej konferencii to vyhlásil premiér Eduard Heger (OĽaNO). Očakáva, že demokrati v parlamente k hlasovaniu patrične pristúpia. Zároveň deklaroval, že Romana Mikulca (OĽaNO) z funkcie ministra vnútra neodvolá.

Eduard Heger: Hlasovanie o dôvere vláde bude o charaktere štátu (Zdroj: TASR/Jakub Popelka)

Premiér uviedol, že neodvolá ani ministra financií Igora Matoviča (OĽaNO). Odchod ministra vnútra sa spomínal v súvislosti s poslancom Martinom Borguľom (Sme rodina), ktorý chce hlasovať za pád vlády, ak Mikulec neodíde zo svojej stoličky alebo nebude odvolaný. Ten už reagoval, že neplánuje odstúpiť. Zároveň Heger ozrejmil, že rokuje s poslancom Martinom Čepčekom (nezaradený), no so Slavěnou Vorobelovou nerokuje. Obaja poslanci zatiaľ neoznámili, ako sa zachovajú pri hlasovaní.

archívne video: Boris Kollár kričal v pléne na SaS, ktorá sa snaží odvolať vládu Eduarda Hegera, Cigániková mu nezostala nič dlžná

Boris Kollár kričal v pléne na SaS, ktorá sa snaží odvolať vládu Eduarda Hegera, Cigániková mu nezostala nič dlžná (Zdroj: NR SR)

"Zajtrajšie hlasovanie je veľmi dôležité hlasovanie. Je to po 11 rokoch hlasovanie o dôvere a charaktere štátu. Musíme si uvedomiť vážnosť tohto hlasovania. Očakávam, že všetci demokrati v národnej rade k tomu patrične pristúpia. Toto hlasovanie nebude o Hegerovi, Kollárovi či Matovičovi," skonštatoval premiér. Označil to za hlasovanie o tom, či bude na Slovensku naďalej prebiehať spravodlivosť alebo bude umlčaná, či sa budú diať reformy, alebo či bude pokračovať úcta k občianskej spoločnosti alebo sa zastaví.

Miroslav Kollár nebude hlasovať za pád vlády

Heger nepriblížil, aké by boli ďalšie kroky v prípade pádu vlády. "Ja som ho neinicioval, porozprávajte sa so mnou o tom zajtra poobede. Máte pocit, že vstávam s tým, že nemám plán?" odkázal novinárom s tým, že vo vláde už zvládli tie najväčšie krízy.

Veľký zvrat, ani premiér
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Návrh na vyslovenie nedôvery iniciovali poslanci SaS spolu s poslancami okolo Petra Pellegriniho. Diskusia k návrhu sa začala ešte vo štvrtok (8. 12.). SaS, Smer-SD aj nezaradení poslanci z Hlasu-SD či z Republiky už avizovali podporu vysloveniu nedôvery vláde, urobil tak aj nezaradený poslanec Tomáš Valášek. Naopak, Miroslav Kollár (nezaradený) nebude hlasovať za pád vlády.

Diskusiu k odvolávaniu ukončili, premiér verí, že vláda dostane dôveru 

Poslanci Národnej rady (NR) SR v pondelok popoludní ukončili diskusiu k návrhu na odvolanie vlády. Trvala od štvrtka (8. 12.). O návrhu sa bude hlasovať v utorok (13. 12.) o 11.00 h. V utorok od 9.00 h bude plénum pokračovať v rokovaní na riadnej 78. schôdzi. Na záver diskusie vystúpil premiér Eduard Heger (OĽANO), aby požiadal poslancov o dôveru.

"Verím, že sa v tejto sále nájde dostatok demokratov na to, aby vláda, ktorá priniesla reformy, spravodlivosť, ktorá Slovensko pevne ukotvila v zahraničnej politike, nájde vašu dôveru a bude môcť pokračovať ďalej," vyhlásil premiér.

Premiér Eduard Heger si vzal slovo na konci rozpravy k hlasovaniu o dôvere vláde (Zdroj: TASR/Jakub Popelka)

Zdôraznil, že v diskusii zazneli pravdy, polopravdy, klamstvá, ale aj prejavy neúcty. "To, čo sa tu udialo za posledné dni, je splnený sen Fica a Pellegriniho. To, čo sme tu pozorovali, boli na seba útočiaci demokrati," skonštatoval Heger a opýtal sa SaS, či chceli toto.

Pripomenul, že toto hlasovanie bude po 11 rokoch opäť hlasovanie o charaktere štátu. "V roku 2011 to demokrati nezvládli a zaplatili sme za to tú najvyššiu daň," vyhlásil. "Na druhom brehu, kde je Robert Fico a Peter Pellegrini, kde sa, žiaľ, teraz dostala aj strana SaS, nie je lepšie, práve naopak," povedal premiér.

Viac o téme: OdvolanieRoman MikulecEduard Heger
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu