Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Megaprojekt za päť miliárd eur sa vzďaľuje: Volkswagen rozhodnutie o výstavbe na Slovensku odkladá

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: TASR)

BERLÍN/ BRATISLAVA – Automobilka Volkswagen o niekoľko mesiacov odkladá svoje rozhodnutie o výstavbe novej továrne v strednej Európe. Informuje o tom agentúra ČTK. Krajiny V4 sa ešte pobijú o to, kto bude vyrábať autobatérie do elektromobilov. Celé rozhodovanie však komplikuje energokríza.

Spoločnosť Volkswagen posúva rozhodnutie o výstavbe novej továrne na batérie do elektromobilov v strednej Európe. Vo vyhlásení pre agentúru ČTK, sa hovorca Pavel Jína automobilky Škoda Auto mimo iného vyjadril, že vzhľadom na súčasnú energetickú krízu nie je nutné sa rozhodovať okamžite.

Nový Volkswagen Amarok prichádza (Zdroj: VW)

Nemusíte sa báť, stavať sa bude!

Koncern Volkswagen sa mal k tejto téme pôvodne vyjadriť 16. decembra. Agentúra Reuters vo svojej správe uvádza, že koncern výstavbu svojej tzv. „Gigafactory“ na autobatérie plánoval postaviť v jednej z krajín V4. O miesto výstavby sa teda uchádza Česká republika, Slovensko, Poľsko a Maďarsko, pričom otvorenie výroby bolo pôvodne plánované na rok 2027.

„Žiadne rozhodnutie zatiaľ nepadlo, proces vyhodnocovania pokračuje. Pred investovaním miliárd eur budú v priebehu nasledujúcich týždňov a mesiacov znova starostlivo posudzované plány pre jednotlivé regióny,“ uviedol Volkswagen. Dodávajú, že spolu so svojou dcérskou spoločnosťou PowerCo, ktorá je zodpovedná za výrob batérií, stále hľadajú vhodné lokality. „Nie je potrebné rozhodovať sa okamžite, pretože doposiaľ účinné kroky koncernu zaručujú pokrytie batérií do roku 2028.“

Megaprojekt za päť miliárd
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR – Jakub Kotian )

Rozhodnutie sa odkladá aj kvôli energetickej kríze

Volkswagen na záver uvádza, že nie je pod takým tlakom, aby musel jednať okamžite. „V kontexte panujúcej situácie budeme rozhodovaciemu procesu venovať viac času. Medzi dôvody patrí napríklad súčasná ekonomická situácia, súčasné ceny energií a rámcové podmienky zahrňujúce štátnu podporu.“ Koncern by chcel s výstavbou začať v roku 2024 a následne v roku 2027 aj s výrobou autobatérií.

Viac o téme: TováreňVolkskwagenBatérieInvestície
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu