Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

AKTUÁLNE Tvrdá rana pre Mikulca: Ostáva vo funkcii, no tento počet poslancov si za klobúk nedá

Roman Mikulec Zobraziť galériu (2)
Roman Mikulec (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO) ostáva vo funkcii. Poslanci Národnej rady (NR) SR ho vo štvrtok neodvolali. Za vyslovenie nedôvery hlasovalo 71 poslancov zo 143 prítomných, proti bolo 47, zdržali sa 23, dvaja nehlasovali.

SaS podáva návrh na vyslovenie nedôvery vláde (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Návrh na vyslovenie nedôvery Mikulcovi podal už niekoľkýkrát opozičný Smer-SD. Diskusia k návrhu na jeho odvolanie sa skončila ešte 15. novembra. Návrh predniesol predseda opozičného Smeru-SD Robert Fico, vyjadril sa aj v závere diskusie. Mikulcovi vyčítal nezvládanie migračnej krízy, kritizoval aj riadenie rezortu.

AKTUÁLNE Tvrdá rana pre
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: NR SR)

Stanovisko vlády, ktorá odmietla návrh Smeru-SD, odôvodnil minister financií Igor Matovič (OĽANO). Do diskusie sa zapojil aj Mikulec. Odmietol argumenty opozície, označil ich za zavádzanie verejnosti. Migračnú vlnu podľa neho Slovensko zvláda dobre. Zopakoval potrebu ochrany vonkajších hraníc Schengenu.

Mikulec podľa premiéra robí svoju prácu dobre, Fico to vidí inak 

Skutočný dôvod, pre ktorý opozícia pravidelne poľuje na ministra vnútra Romana Mikulca (OĽANO), je strach o svoju slobodu a beztrestnosť. Vyhlásil to premiér Eduard Heger (OĽANO) na sociálnej sieti po hlasovaní o návrhu na odvolanie Mikulca. Zdôraznil, že vláda robí konkrétne kroky na riešenie nelegálnej migrácie a pomáha chrániť vonkajšiu hranicu schengenu. Líder opozičného Smeru-SD Robert Fico zopakoval, že minister vnútra nezvláda svoju funkciu.

Smer-SD po neúspešnom odvolávaní ministra vnútra Romana Mikulca z funkcie (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

"Opoziční poslanci chceli odvolať Romana Mikulca za prácu, ktorú európski lídri oceňujú. K nelegálnej migrácii pristupujeme s plnou vážnosťou a prichádzame s konkrétnymi návrhmi," povedal premiér. Riešenie nevidí v obmedzení pohybu cez schengenské hranice. Zdôraznil, že problém nelegálnej migrácie je celoeurópsky. "Namiesto teatrálnej výstavby plota na hraniciach a strašenia moslimskými komunitami a mešitami, ako to robili Fico s Kaliňákom, my robíme konkrétne kroky pre ochranu hraníc," podotkol.

Fico zopakoval, že Mikulec je podozrivý z korupcie i z iných trestných činov, nezvláda funkciu a je v nej len preto, že ho potrebuje líder OĽANO Igor Matovič. Mikulec podľa jeho slov ostal vo funkcii iba preto, lebo ho podržali poslanci SaS. Priamo je za to podľa neho zodpovedný predseda SaS Richard Sulík s jeho "vajatavou" politikou. Ak by návrh na odvolanie podporili zvyšní poslanci SaS, ktorí boli prítomní, bol by podľa Fica dostatok hlasov na jeho odvolanie. Myslí si, že SaS sa len hrá na opozičnú stranu.

Osud Mikulca závisel podľa lídra mimoparlamentného Hlasu-SD Petra Pellegriniho od dvoch klubov, a to SaS a Sme rodina. "Ani jeden, ani druhý nenašli odvahu, aby v plnej miere podporili odvolanie ministra," povedal. Pri SaS je to podľa neho o to zvláštnejšie, keďže chceli byť razantnou opozíciou.

Viac o téme: OdvolávanieRoman Mikulec
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu