Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Ministerstvo vnútra sa pripravuje na možnú druhú vlnu utečencov z Ukrajiny

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR - Roman Hanc)

BRATISLAVA - Ministerstvo vnútra (MV) SR sa v spolupráci s partnermi z iných rezortov, samospráv a neziskových organizácií už niekoľko mesiacov pripravuje na prípadnú druhú vlnu utečencov pred vojnou na Ukrajine. Prípravy sa zintenzívnili po schválení kontingenčného plánu. Uviedol to tlačový odbor MV SR.

Okrem kontinuálneho zabezpečovania materiálno-technického vybavenia pre zložky zabezpečujúce pomoc je podľa MV SR pripravené núdzové zázemie počas prvých dní od prechodu štátnou hranicou, kde bude odídencom poskytnuté naplnenie základných potrieb. V spolupráci s okresnými úradmi a samosprávami sa tiež potvrdilo alebo dodatočne vytypovalo núdzové ubytovanie. V týchto dňoch sa naváža tiež potrebné vybavenie pre jednotlivé stanovištia v blízkosti hraničných priechodov aj tranzitných bodov.

Zvýšený počet zatiaľ neevidujú

Zvýšenie počtov prichádzajúcich osôb z Ukrajiny doteraz nezaznamenali. "Stanové tábory v Michalovciach a Humennom sú v súčasnosti v utlmenom režime. Osoby sú prioritné umiestňované do dlhodobejšieho ubytovania, respektíve v prípade potreby je k dispozícii záchytný tábor Migračného úradu MV SR v Humennom," doplnilo ministerstvo.

Fázy kontingenčného plánu

Ako pripomenul rezort, vo fáze jeden kontingenčného plánu bude v prevádzke tranzitné centrum Michalovce spolu v pohotovostným ubytovaním v okolí, ako napríklad telocvičňami, internátmi, ubytovňami a stanovým, respektíve kontajnerovým mestečkom pre 1500 ľudí vrátane základného zariadenia. Vo fáze dva sa zároveň pridá aj tranzitné centrum v Humennom. "Kontingenčný plán bol pripravovaný na najrizikovejší scenár, ktorý počítal s príchodom 700 000 odídencov v priebehu dvoch až troch mesiacov. Situácia na Ukrajine sa však dynamicky mení, preto v súčasnosti nie je možné predpokladať presný počet osôb, ktoré prekročia našu štátnu hranicu," uviedol rezort.

Viac o téme: PrípravaUtečenciDruhá vlnaUkrajinaMinisterstvo vnútra
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu