Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Premiér vyjadril podporu Poľsku: Slovensko je pripravené byť zodpovedným spojencom

Eduard Heger
Eduard Heger (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

BRATISLAVA - Premiér Eduard Heger vyjadril podporu Poľsku a deklaroval pripravenosť byť zodpovedným spojencom. Stanovisko predsedu vlády po výbuchu neďaleko poľských hraníc s Ukrajinou poskytla jeho hovorkyňa Ľubica Janíková.

"So znepokojením sledujem aktuálnu situáciu v Poľsku. Kontaktoval som poľského premiéra Mateusza Morawieckeho. Som tiež v intenzívnej komunikácii s ministrom obrany SR Jaroslavom Naďom. Slovensko vyjadruje plnú podporu Poľsku. Sme pripravení byť zodpovedným spojencom," uviedol premiér.

 

So znepokojením sledujem aktuálnu situáciu v Poľsku. Kontaktoval som poľského premiéra Mateusz Morawiecki. Som tiež v...

Posted by Eduard Heger - predseda vlády SR on Tuesday, November 15, 2022

V Poľsku prišli v utorok popoludní o život dvaja ľudia po výbuchu v sušičke obilia v obci Przewodów neďaleko hraníc s Ukrajinou. Poľské orgány preverujú rôzne verzie incidentu vrátane toho, že došlo k výbuchu bojovej rakety. Vrcholní predstavitelia Poľska sa zišli na mimoriadnom zasadnutí v súvislosti s "krízovou situáciou".

Slovensko stojí pri Poľsku, NATO posilní obranu

Slovensko stojí pri Poľsku a spolu so spojencami prijme opatrenia v reakcii na dopad rakiet na územie susedného Poľska. Informovalo o tom Ministerstvo obrany SR. Minister obrany Jaroslav Naď zároveň vyzval verejnosť na zachovanie pokoja.  

"Dopad pravdepodobne ruských rakiet na územie Poľska si dnes vyžiadal obete. Slovensko bude v reakcii na túto udalosť stáť pri našich poľských spojencoch. Severoatlantická aliancia prijme kroky pre posilnenie obrany svojich členov a vyšle Ruskej federácii jasný signál, že prípadné pokračovanie bude mať následky," informoval rezort.

Minister nateraz nepredpokladá aktiváciu článku päť Washingtonskej zmluvy, ktorý hovorí o kolektívnej obrane. "Nateraz predpokladáme, že Poľsko požiada v zmysle článku štyri Washingtonskej zmluvy konzultácie medzi spojencami, ale nepredpokladáme, že bude požadovať reakciu v zmysle článku päť. Logickým krokom by bola požiadavka na ďalšie posilnenie ochrany spojeneckých krajín na východnom krídle NATO," uviedol Naď.        

Šéf rezortu obrany zároveň avizoval posilnenie bezpečnosti slovenských hraníc a vzdušného priestoru, pričom zdôraznil dôležitosť členstva v Severoatlantickej aliancii. Dodal, že bezodkladne po prijatí správy o udalostiach v Poľsku informoval o situácii najvyšších ústavných činiteľov SR, ktorí sú v intenzívnom kontakte, a tiež ministra zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Rastislava Káčera.

Verejnosť vyzval na zachovanie pokoja

V súvislosti s udalosťami v Poľsku zároveň vyzval verejnosť na zachovanie pokoja. "Samozrejme, Poľsko musí reagovať na fakt, že došlo k usmrteniu jeho občanov. Na druhej strane si však všetci uvedomujeme citlivosť celej situácie. Chcem preto upokojiť verejnosť. Spojenci naprieč Alianciou sú v nepretržitom kontakte a robíme maximum pre ochranu našich obyvateľov," ozrejmil Naď.  

Viac o téme: VýbuchReakciaSpojenecPoľskoEduard Heger
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu