Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Slová matky Juraja (†27) zavraždeného na Zámockej: Je zúfalá a nahnevaná! TOTO musí znášať

Ľudia prišli zapáliť sviečku na Zámockú ulicu v Bratislave a dať posledné zbohom Jurajovi a Matúšovi. Zobraziť galériu (4)
Ľudia prišli zapáliť sviečku na Zámockú ulicu v Bratislave a dať posledné zbohom Jurajovi a Matúšovi. (Zdroj: Topky/Ramon Leško, Facebook/ Lucia Ďuriš Nicholsonová)

BRATISLAVA – Ako by nestačilo, že stratila syna, znášať musí ešte aj nenávistné komentáre na jeho adresu. Matka Juraja († 27), jednej z obetí vraha na Zámockej, sa rozhodla prehovoriť o tom, ako sa pozerá na útoky mierené voči jej dieťaťu, len za to, že bolo "iné".

 

Video: Streľba na Zámockej

Streľba na Zámockej (Zdroj: Tip čitateľa)

Jej reakciu zverejnila europoslankyňa Lucia Ďuriš Nicholsonová. Nešťastná matka sa totiž rozhodla zareagovať na status, v ktorom europoslankyňa odsúdila výroky trnavského arcibiskupa Jána Oroscha. „Keď som písala ten list arcibiskupovi Oroschovi, nemyslela som si, že osloví toľkých z vás - mladých aj starých, ateistov aj katolíkov, všetkých, ktorých nahnevalo, že cirkevný hodnostár súdi obete namiesto páchateľa. Ale tá reakcia, ktorá ma úplne dostala, dojala k slzám, ale aj k spravodlivému hnevu, mi prišla dnes ráno od mamy Juraja Vankuliča,“ uviedla.

 

VEĽKÁ VÝZVA PRE ĽUDÍ: ATEISTOV AJ VERIACICH. PRE ĽUDÍ SO SRDCOM. Keď som písala ten list arcibiskupovi Oroschovi,...

Posted by Lucia Ď. Nicholsonová on Monday, November 7, 2022

“Dobrý deň, prepáčte, že som si dovolila vás osloviť. Volám sa Dana a som mama Juraja Vankuliča, ktorý bol zavraždený na Zámockej ulici. Chcem sa poďakovať za váš status. Som zúfalá, nahnevaná, zlomená matka,“ začala svoje rozprávanie žena.

„Akým právom môže niekto postaviť obete vraždy do pozície vinníkov. Ste matka a určite mi rozumiete,“ napísala. „Prečo neodsudzujú vraha? Len preto, že bol hetero?,“ pýta sa. „Môj syn bol úžasný človek, nikdy v živote nikomu neublížil. A len preto, že bol iný, tak je zrazu chorý, úchyl a neperspektívny?,“ napísala matka zavraždeného Juraja. Presne takéto veci sa totiž o svojom dieťati dočítala v niektorých komentároch. „Prosím vás, čo mám robiť s tou neprávosťou a bolesťou,“ pýta sa zúfalá žena.

Slová matky Juraja (†27)
Zobraziť galériu (4)

„Viete si predstaviť, čím táto matka prechádza? Čím prechádza Dana? Zavraždili jej z nenávisti syna a namiesto toho, aby mohla v pokoji a v mieri smútiť, musí čeliť hejtu, ktorým ľudia urážajú jej syna ešte aj po smrti. Žiadna úcta, žiadna pieta, žiadne pochopenie, žiadne odsúdenie vraha, žiadna podpora užialenej matky, len nenávistné komentáre,“ komentovala slová nešťastnej matky Nicholsonová.

Oroschov kontroverzný obežník 

Podľa medializovaných informácií sa v obežníku, ktorý dostali kňazi v Trnavskej arcidiecéze, objavilo v príhovore arcibiskupa Oroscha spochybnenie nevinnosti obetí útoku na Zámockej ulici. Orosch síce tvrdil, že ich vražda ho zasiahla a vrah bol podľa neho plný nenávisti, no priznal, že mu prekáža spojenie "nevinné obete". Prostredníctvom otázok s obeťami strelca nepriamo spojil možnú drogovú závislosť či nemravné konanie.

Slová matky Juraja (†27)
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TV LUX)

Voči Oroschovým slovám sa ostro ohradila polícia. Kriticky ich komentovali aj viacerí politici. Orosch po kritike nakoniec uviedol, že vzhľadom na reakcie, ktoré vyvolal jeho dokument prísne interného charakteru, určený kňazom Trnavskej arcidiecézy, chce vyjadriť svoju blízkosť rodičom obetí na Zámockej ulici v Bratislave. Veľmi ho mrzí, keď neúmyselne spôsobil bolesť v dotknutých rodinách a v časti spoločnosti. "Úvodník som nepísal verejnosti ako pastiersky list," povedal."Dotkol som sa, opakujem nie verejne, ale interne, otázky vnútornej nevinnosti, keďže všetci sme hriešni," dodal.

K útoku na Zámockej ulici došlo 12. októbra 2022. Okrem Juraja prišiel o život aj Matúš († 23). Zastrelil ich iba 19-ročný študent Juraj Krajčík, ktorý si mal svoj čin podľa všetkého podrobne dopredu plánovať.

Viac o téme: MatkaReakciaKomentáreJán OroschLucia Ďuriš NicholsonováStreľba na Zámockej
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu