Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

MIMORIADNE Referendová otázka o demisii vlády nie je v súlade s ústavou!

Budova Ústavného súdu SR v Košiciach Zobraziť galériu (3)
Budova Ústavného súdu SR v Košiciach (Zdroj: SITA/Marek Lukáč)

KOŠICE – Navrhovaná referendová otázka o bezodkladnej demisii vlády nie je v súlade s Ústavou SR. Po neverejnom zasadnutí pléna Ústavného súdu (ÚS) SR o tom v stredu informoval predseda ÚS SR Ivan Fiačan.

"Ústavný súd uzavrel, že predmet referenda je v rozpore s princípom generality práva, s princípom deľby moci, a teda je v rozpore s ústavou," povedal Fiačan. ÚS týmto rozhodnutím nadviazal na svoj minuloročný nález týkajúci sa obdobnej referendovej otázky o skrátení volebného obdobia parlamentu.

VIDEO Referendová otázka o demisii vlády nie je v súlade s ústavou

Referendová otázka o demisii vlády nie je v súlade s ústavou (Zdroj: TASR/František Iván)

Pre pochybnosti o ústavnosti predmetu referenda v prípade prvej otázky sa na ÚS obrátila prezidentka SR Zuzana Čaputová. Od rozhodnutia súdu záviselo, či referendum, ktoré prezidentka vypíše, bude mať jednu, alebo dve otázky. Spornou bola otázka, či ľudia súhlasia s tým, že vláda SR má bezodkladne podať demisiu. "Publikovanie nálezu v Zbierke zákonov Slovenskej republiky znamená, že v tejto časti otázky prezidentka nemôže vyhlásiť referendum," uviedol Fiačan.

 

Sudca spravodajca Rastislav Kaššák poukázal na to, že v demokratickom a právnom štáte referendum nemôže zahŕňať hocijakú otázku. "Referendum podľa ústavy totiž predstavuje výkon zákonodarnej moci, ktorá je však ústavou obmedzená," povedal. Predmet referenda v tomto prípade smeruje k prelomeniu všeobecných pravidiel obsiahnutých v ústave. "Ústavnému súdu nezostalo nič iné, než konštatovať, že v referende nemožno jednorazovo skrátiť ani funkčné obdobie vlády, k čomu by jej zaviazanie podať demisiu viedlo," konštatoval.

V referende bude otázka o skrátení volebného obdobia Národnej rady SR, či už referendom alebo rozhodnutím parlamentu, a o vypísaní predčasných volieb. Podľa hlavy štátu je táto časť v súlade s ústavou.

Predstavitelia opozičného Smeru-SD odovzdali koncom augusta v Prezidentskom paláci 406.039 podpisov za vyhlásenie referenda o páde vlády a zmene Ústavy SR. Parlamentná aj mimoparlamentná opozícia by chcela cez referendum dosiahnuť predčasné voľby.

Čaputová rešpektuje rozhodnutie súdu

"Rešpektujem rozhodnutie ústavného súdu. Termín vyhlásenia referenda oznámim hneď ako to bude možné, teda po zverejnení rozhodnutia súdu v zbierke zákonov," reagovala na dnešné rozhodnutie prezidentka Zuzana Čaputová.

Zuzana Čaputová
Zobraziť galériu (3)
Zuzana Čaputová  (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Reaguje aj SaS 

Strana Sloboda a Solidarita (SaS) berie na vedomie rozhodnutie Ústavného súdu SR v otázke referenda. „Nie je to prvýkrát, čo Robert Fico preukázal svoje ‘právnické kvality‘,“ okomentoval rozhodnutie Ústavného súdu predseda SaS Richard Sulík.

Alojz Baránik (SaS) skonštatoval, že odborníci od začiatku vedeli, že otázka cez ÚS neprejde. "Už v minulosti bolo jasné, že tento druh otázky má také zásadné chyby, že ÚS s ním nemôže súhlasiť," povedal. Referendum tak podľa neho bude len s jednou otázkou. "Je to politická hra Roberta Fica, aby získal body," doplnil s tým, že Smer-SD podľa neho zámerne formuloval otázku v rozpore s ústavou, aby to prispievalo k polarizácii spoločnosti.

Koalíciu rozhodnutie neprekvapilo

"To, že Robert Fico referendum znova odflákol, je jasný dôkaz toho, že mu nezáleží na názore občanov, ktorí sa pod referendum podpísali. Bohapusto ich oklamal a snaží sa ich len zneužiť na návrat k moci, aby si bol schopný zabezpečiť beztrestnosť," reagoval predseda poslaneckého klubu OĽANO Michal Šipoš. Podobne to vníma aj minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO). Hovorí o neschopnosti šéfa Smeru-SD Fica, keďže nenaformuloval referendovú otázku tak, aby bola v súlade s Ústavou SR.

Šéf klubu Sme rodina Peter Pčolinský berie rozhodnutie súdu na vedomie. Dodal, že pokiaľ bude vypísané referendum s jednou otázkou, politicky sa k tomu v hnutí postavia. "Je to štandardná politická práca opozičnej strany, nevidím v tom nič nezvyčajné, cieľom každej opozície je skrátiť volebné obdobie vlády. Je to legitímna požiadavka opozície," reagoval na iniciatívu Smeru-SD.

VIDEO Reakcia za hnutie SME RODINA k rozhodnutiu ÚS o referende

Reakcia za hnutie SME RODINA k rozhodnutiu ÚS o referende (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

Podľa podpredsedu strany Za ľudí Juraja Šeligu rozhodnutie ÚS potvrdilo, že líder Smeru-SD opäť oklamal svojich voličov. "Sľuboval im, že jeho referendové otázky sú v súlade s ústavou," poznamenal. Hovorí o Ficovej hre proti vládnej koalícii a prezidentke Zuzane Čaputovej. Vidí za tým snahu dostať sa späť k moci.

Hlas-SD kritizuje rozhodnutie ÚS

"Ústavný súd dnes ľuďom oznámil, že nie je v ich moci skončiť s vládou Igora Matoviča a Eduarda Hegera," skonštatoval Hlas-SD v stanovisku. Rozhodnutie podľa strany ukázalo, že voliči svojím hlasom dávajú bianko šek "akejkoľvek mizernej vláde, ktorú štyri roky nikto a nič neodlepí z jej stoličiek".

MIMORIADNE Referendová otázka o
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

Hlas-SD sa obáva, že výsledkom rozhodnutia ÚS bude ešte väčšia frustrácia a hnev občanov. Strana zároveň tvrdí, že referendum o druhej otázke vzhľadom na časové termíny "už nemá schopnosť zbaviť moci Igora Matoviča a Eduarda Hegera". Poslanci Národnej rady SR by mali podľa strany podporiť zmenu ústavy, ktorá by umožnila predčasné voľby.

SNS víta, že referendum bude

SNS v reakcii upozornila, že ešte pred letom sa obávala tohto vývoja a chcela diskutovať o právnej bezchybnosti otázky referenda. Strana tvrdila, že štylizácia referendovej otázky musí byť taká, aby garantovala nielen zmenu ústavy, ale aj možnú povinnosť vyhlásenia volieb. "Je nám ľúto, že prišlo na naše slová. Napriek tomu sme radi, že sa môže konať referendum o možnosti uskutočnenia predčasných parlamentných volieb," reagovala hovorkyňa SNS Zuzana Škopcová.

Viac o téme: ReferendumVládaústavaOtázkaPredbežné voľby
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu