Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Sociálne siete sú plné nenávistných komentárov: V boji proti extrémizmu má pomôcť pripravovaný analytický nástroj

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: pixabay.com)

BRATISLAVA - Centrum boja proti hybridným hrozbám patriace pod rezort vnútra pripravuje spustenie analytického nástroja, ktorý bude podrobne monitorovať a spracovávať veľké množstvo dát a informácií zo zdrojov vykazujúcich známky radikalizácie, nenávistných prejavov a extrémizmu. Cieľom je včas identifikovať zdroj a následne predchádzať tragickým udalostiam, ktoré traumatizujú celú spoločnosť. Informoval o tom tlačový odbor Ministerstva vnútra (MV) SR.

"Sociálne siete sú plné nenávistných komentárov a objavujú sa aj komentáre, ktoré schvaľujú útok a podnecujú násilie. Akékoľvek schvaľovanie, ospravedlňovanie alebo podnecovanie k trestnému činu je trestné a páchateľovi hrozí desať rokov väzenia," zdôraznil minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO).

MV SR zároveň pripravuje verejné obstarávanie na analytický nástroj

Centrum boja proti hybridným hrozbám (CBHH) MV SR zároveň pripravuje verejné obstarávanie na analytický nástroj, ktorý poskytne technické možnosti na monitoring, spracovanie obrovského množstva dát a identifikáciu hybridných hrozieb a okrem toho aj osôb, profilov, ktoré vykazujú známky radikalizácie.

Cieľom je zvýšiť odolnosť štátnych inštitúcií

Ako priblížil riaditeľ CBHH MV SR Daniel Milo, centrum plní viaceré úlohy v oblasti identifikovania, analýzy a riešenia hybridných hrozieb vrátane problematiky dezinformácií, ktorých cieľom je zvýšiť odolnosť štátnych inštitúcií a spoločnosti voči takýmto hrozbám. Identifikovalo napríklad výskyt manifestu vraha a prostredníctvom Rady pre mediálne služby dosiahlo jeho odstránenie z viacerých platforiem.

Boju s extrémizmom sa venuje NAKA

Rezort vnútra deklaruje, že spolu s políciou pracuje na nástrojoch na monitorovanie a odhaľovanie kriminálnych aktivít spojených so šírením extrémistického obsahu. V rovine trestnoprávneho postihu sa boju s extrémizmom venuje Národná kriminálna agentúra (NAKA). V rámci jej regionálnych odborov pôsobia operatívne oddelenia a oddelenia vyšetrovania, špecializované na odhaľovanie a vyšetrovanie trestných činov extrémizmu a terorizmu.

Policajný zbor sa tiež snaží zvyšovať kapacity a neustále zvyšovať odbornú kvalifikáciu na odhaľovanie kriminálnych aktivít. Aj z tohto dôvodu prešla NAKA začiatkom roka reorganizáciou a vznikla protiteroristická centrála, kde Policajný zbor naďalej prijíma vhodných adeptov.

Viac o téme: BojExtrémizmusMinisterstvo vnútra SRAnalytický nástroj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu