Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

ROZHOVOR Juraj Ďurove týždeň pred voľbami: Základom rozvoja regiónu sú dobre fungujúce obce a mestá

(Zdroj: Facebook)

KOŠICE - V jesenných krajských voľbách sa o post predsedu Košického samosprávneho kraja (KSK) bude uchádzať odborný poradca z Košíc Juraj Ďurove. Kandiduje za politické hnutie Socialisti.sk. Rozhovor s ním je súčasťou série rozhovorov s kandidátmi na predsedu KSK.

Prečo ste sa rozhodli kandidovať na post predsedu KSK?

Chcem sa aktívne a osobne zapojiť do rozvoja kraja. Som si istý, že dobre organizovaná spolupráca centra nášho kraja s mestami a obcami je reálnou cestou vpred. Som pripravený v spolupráci s občanmi nachádzať a realizovať rozvojové plány pre okresy Sobrance, Trebišov, Michalovce, Košice-okolie, Košice, Gelnica, Spišská Nová Ves, Rožňava, a to aj ako kolektív krajskej rady politického hnutia Socialisti.sk v Košiciach.

V akom stave sa podľa vás nachádza Košický kraj, aké najväčšie pozitíva i negatíva v ňom aktuálne vnímate?

V ťažkej situácii, najmä pre slabé riadenie štátu a jeho častí, ale pozitívom je kvalitný ľudský a odborný potenciál aj v KSK.

Akým problémom KSK čelí, aké výzvy ho čakajú a ako na ne chcete reflektovať?

Je potrebné riešiť vyššie finančné ohodnotenie všetkých profesií, najmä s najmenšími platmi, okamžite začať rozvíjať aspoň zamestnanosť formou vytvárania malých a stredných rodinných firiem (aj domácich fariem) v počte tri - štyri v každej obci kraja s podporou EÚ fondov, bánk a vlastných zdrojov a takéto miestne produkty ponúkať s visačkou KSK s textom "Hej, niečo aj odtiaľto".

Aké sú priority vášho programu, čo chcete v kraji zmeniť, akým oblastiam sa prioritne štyri roky venovať, prípadne na čo nadviazať?

Moju odpoveď dobre vystihuje motto môjho volebného programu - "Základom rozvoja regiónu sú dobre fungujúce obce a mestá", a teda určite bude potrebné nadviazať na doterajšie dobré výsledky hospodárenia a na ich báze, ale aj na základe nových zistení konkrétneho stavu pripraviť a realizovať miestne "plány rozvoja a odolnosti" v každom meste a obci, a to v horizonte štyroch a viac rokov.

Kandidujete ako jednotlivec alebo máte okolo seba tím spolupracovníkov? Prečo tak postupujete?

Kandidujem ako zástupca politického hnutia Socialisti.sk v KSK a mám okolo seba tím ľudí, pozostávajúci nielen z krajskej rady, z členov a sympatizantov nášho politického hnutia, ale aj mnohých odborníkov a laikov zo všetkých oblastí života spoločnosti. Sám brigádujem aj ako vodič taxislužby - jednak pre zarábanie financií vlastnou prácou na moju volebnú kampaň, teda kampaň bez externých sponzorov, a jednak bezprostredný kontakt s ľuďmi. Poznatky, ktoré takto získavam, sú autentickým zdrojom poznania stavu a úrovne žitia v našom meste i regióne.

Na post predsedu KSK kandidujú za politické subjekty aj Ivan Hriczko (Slovenská iniciatíva menšín), Tomáš Janco (Republika), Džemal Kodrazi (Princíp), Stanislav Mizík (ĽSNS), Erik Ňarjaš (OĽANO, Za ľudí, Zmena zdola, Demokratická únia Slovenska, Nova, Kresťanská únia), Róbert Suja (Hlas-SD), Rastislav Trnka (KDH, Aliancia, Starostovia a nezávislí kandidáti, Šanca, DS) a Viliam Zahorčák (Smer-SD, Sme rodina, SNS, Život-NS, Strana moderného Slovenska, Národná koalícia/Nezávislí kandidáti). Ako nezávislí kandidujú Juraj Sinay, Monika Sofiya Soročinová a Vladislav Stanko.

Viac o téme: Košický samosprávny krajVoľby 2022Juraj Ďurove
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu